Regeling houdende wijziging van de Regeling schorsing geldigheid kentekenbewijs in verband met de invoering van digitaal schorsen van de geldigheid van een kentekenbewijs

24 februari 2009

Nr. CEND/HDJZ/2009-131 sector AWW

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 67, vierde en zesde lid, en 69, derde lid, van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 50 van het Kentekenreglement;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling schorsing geldigheid kentekenbewijs wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘artikel 67 van de wet’ vervangen door: ‘artikel 67 van de wet juncto artikel 50, eerste lid, onderdeel a, van het Kentekenreglement’.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid geldt dat indien de aanvraag van een schorsing betrekking heeft op een reeds geschorst kentekenbewijs en plaatsvindt op de in artikel 50, eerste lid, onderdeel b, van het Kentekenreglement aangegeven wijze, de datum waarop de reeds bestaande schorsing zou eindigen vermeerderd met een jaar in de aantekening van schorsing wordt vermeld, indien de aanvraag plaatsvindt uiterlijk twee maanden voor de datum waarop de reeds lopende schorsing eindigt.

C

In artikel 3 wordt ‘De aanvraag van een nieuw deel I B’ vervangen door: De aanvraag op de wijze als bedoeld in artikel 51, eerste lid, onderdeel a, van het Kentekenreglement van een nieuw deel I B.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 6 april 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

TOELICHTING

De onderhavige wijziging van de Regeling schorsing geldigheid kentekenbewijs is noodzakelijk in verband met de invoering van de mogelijkheid om de aanvraag tot schorsen, ontschorsen en verlengen van een schorsing van een kentekenbewijs langs digitale weg te doen. De mogelijkheid van digitaal schorsen is ingevoerd bij het besluit van houdende wijziging van het Kentekenreglement in verband met het digitaal schorsen van een kentekenbewijs (hierna: het besluit) dat op 6 april 2009 in werking treedt. In dit besluit is geregeld hoe de digitale aanvraag dient plaats te vinden, namelijk door gebruikmaking van een door de Dienst Wegverkeer vastgesteld authenticatiemiddel. Op het moment van inwerkingtreding van het besluit is dat DigiD. Voor een nadere toelichting op het digitaal schorsen wordt verwezen naar de nota van toelichting bij het besluit. In de nota van toelichting staat tevens een berekening van de administratieve lastenverlichting als gevolg van het digitaal schorsen, namelijk maximaal 402.709 uur en € 952.697 per jaar voor burgers. De onderhavige regeling brengt geen extra administratieve lastenverlichting met zich.

Het gevolg van het invoeren van de mogelijkheid tot digitaal schorsen is dat de uitvoeringsbepalingen die in de Regeling schorsing geldigheid kentekenbewijs zijn opgenomen dienen te worden beperkt tot de aanvragen die op fysieke wijze bij het Postkantoor of bij de Dienst Wegverkeer (hierna: de RDW) worden ingediend. Hiertoe zijn de artikelen 1 en 3 aangepast.

Verlenging van een schorsing is in feite het aanvragen van een nieuwe schorsing voor een reeds geschorst kentekenbewijs. Omdat het nu mogelijk is dit digitaal te doen, is besloten de mogelijkheid te creëren dit tot twee maanden voor de datum waarop de reeds lopende schorsing vervalt te doen, indien de aanvraag op digitale wijze plaatsvindt. De datum waarop de nieuwe schorsing dan vervalt is de datum waarop de oude schorsing zou zijn vervallen, vermeerderd met een jaar. Dit is geregeld in het nieuwe tweede lid van artikel 2.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven