Tynaarlo

Bekendmaking startnotitie milieueffectrapportage Tusschenwater

In de gemeente Tynaarlo ligt het gebied Tusschenwater in de benedenloop van de Hunze. Dit gebied ligt tussen het Zuidlaardermeer, de dorpen De Groeve en Zuidlaarderveen en loopt tot aan de gemeentegrens met Aa en Hunze. Tusschenwater heeft een oppervlakte van circa 500 hectare.

Herinrichting en ontwikkeling

Het gebied Tusschenwater wordt in de toekomst ingericht voor natuurontwikkeling en waterberging. De huidige functie op het gebied van drinkwatervoorziening blijft behouden en wordt verder versterkt.

Naast deze ontwikkelingen willen we de kwaliteit van het oppervlaktewater van het Zuidlaardermeer verbeteren, water in het voorjaar vasthouden voor drogere perioden en mogelijkheden creëren voor natuurvriendelijke recreatie.

Milieueffectrapportage

Voordat we aan het project beginnen, moet er een aantal bestemmingsplannen worden gewijzigd. Ook is eventueel een vergunning van gedeputeerde staten (GS) op grond van de Grondwaterwet nodig. Om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in deze besluitvorming, moet er een Milieueffectrapport (MER) worden opgesteld. Dit rapport is een hulpmiddel bij de besluitvorming over het project Tusschenwater.

Bij het project Tusschenwater zijn de onderstaande drempels aan de orde:

  • a. Functiewijziging van landbouw naar natuur/waterberging van meer dan 250 ha;

  • b. Werken ter beperkingen van overstromingen;

  • c. De infiltratie van water in de bodem of onttrekking van grondwater aan de bodem of de wijziging of uitbreiding van bestaande infiltraties of onttrekkingen in gevallen waarin de activiteit betrekking heeft op een hoeveelheid water van 1,5 miljoen m3 of meer per jaar. Dit is overigens niet onze verwachting, maar voor de volledigheid nemen wij dit scenario wel mee.

De activiteiten vinden plaats in de ecologische hoofdstructuur (de zogenaamde Natte As Noord). In het MER dient zo nodig een passende beoordeling op grond van artikel 19f, eerste lid, van de Natuurbeschermingswet 1998 te worden gemaakt.

Organisatie van het project

De provincie Drenthe, Stichting Het Drentse Landschap, Waterbedrijf Groningen, Waterschap Hunze en Aa’s en de gemeente Tynaarlo werken samen in het project.

Het waterschap is initiatiefnemer.

GS van Drenthe en de gemeenteraad van Tynaarlo zijn samen bevoegd gezag in de procedure. Afgesproken is, dat de gemeenteraad van Tynaarlo als coördinerend bevoegd gezag optreedt.

Startnotitie

De startnotitie is de eerste stap in het proces. Daarin lichten wij de voorgenomen activiteit en mogelijke alternatieven toe en gaan wij in op de te beoordelen milieuaspecten.

Een ieder kan aangeven wat er naar zijn mening in het MER moet worden onderzocht.

De wettelijke adviseurs en betrokken overheidsorganen adviseren over het MER. De Commissie m.e.r. brengt op basis van de startnotitie, de ontvangen inspraakreacties en adviezen aan het bevoegd gezag advies uit over de vast te stellen richtlijnen.

Ter inzage

De startnotitie met bijlagen ligt vanaf 3 april 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage:

  • a. bij de provincie Drenthe, afdeling Bestuur en Communicatie, Westerbrink 1 in Assen op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur;

  • b. bij de gemeente Tynaarlo, afdeling Publiekzaken, Kornoeljeplein 1 in Vries telkens op maandag, dinsdag en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur, op woensdag van 8.30 tot 17.00 uur en op donderdag van 8.30 tot 19.00 uur.

Wilt u de stukken buiten deze openingstijden inzien, dan kunt u telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 0592-266884.

Informatieavond

Wij lichten de plannen uitgebreid toe tijdens een informatieavond. U bent maandag 20 april 2009 om 20.00 uur van harte welkom in het Sprookjeshof, Groningerstraat 10 in Zuidlaren.

Indienen zienswijzen

Met ingang van 3 april 2009 kan een ieder gedurende 6 weken schriftelijk of mondeling zijn zienswijze naar voren brengen over hetgeen in het Milieueffectrapport moet worden onderzocht.

U kunt uw schriftelijke reactie richten aan GS van Drenthe en de gemeenteraad van Tynaarlo, p/a postbus 5, 9480 AA Vries.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u binnen die termijn een afspraak maken met de heer J.E. Ploeger (tel. 0592-266884).

Assen/Vries, 1 april 2009

Naar boven