Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 19 februari 2009, nr. BVE/Stelsel/100321, houdende vaststelling kwalificatiedossiers 2009–2010 en vaststelling eindtermen beroepsonderwijs 2010–2011 (Regeling vaststelling kwalificatiedossiers 2009–2010 en vaststelling eindtermen beroepsonderwijs 2010–2011)

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

Gelet op artikel 7.2.4, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 2.2.3, vierde lid, van het Uitvoeringsbesluit WEB;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepaling

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. wet:

Wet educatie en beroepsonderwijs;

b. competenties:

in het kader van het herontwerp van de kwalificatiestructuur mbo opgestelde eindtermen, die verwijzen naar onderliggende vaardigheden, kennis, en houdingsaspecten en expliciet zijn gerelateerd aan de toepassing in de praktijk;

c. kwalificatiedossier:

inhoudelijke verzameling van de kwalificatieprofielen, bestaande uit een deel A, waarin het beeld van de beroepengroep wordt omschreven, een deel B, waarin onder andere de competenties worden omschreven en een deel C, waarin onder andere de benodigde kennis en vaardigheden worden omschreven en een deel D waarin de ontwikkeling van het kwalificatiedossier wordt toegelicht en verantwoord;

d. eindtermen:

eindtermen bedoeld in artikel 7.1.3 van de wet;

e. prijsfactor:

prijsfactor, bedoeld in artikel 2.2.3, vierde lid, van het Uitvoeringsbesluit WEB;

f. studielast:

studielast, bedoeld in artikel 7.2.4, tweede lid, onderdeel d, van de wet.

Artikel 2. Vaststelling kwalificatiedossiers 2009–2010

  • 1. Voor de beroepsopleidingen opgenomen in bijlage 1 behorende bij deze regeling worden de kwalificatiedossiers voor het studiejaar 2009–2010 vastgesteld overeenkomstig bijlage 2 behorende bij deze regeling.

  • 2. In bijlage 1 wordt per beroepsopleiding vastgesteld:

    • a. de leerweg waarin de beroepsopleiding kan worden verzorgd;

    • b. de prijsfactor;

    • c. de hoogte van de studielast.

Artikel 3. Vaststelling kwalificatiedossiers 2009–2010 behorende bij de beroepsopleidingen op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving

  • 1. Voor de beroepsopleidingen opgenomen in bijlage 3 behorende bij deze regeling worden de kwalificatiedossiers voor het studiejaar 2009–2010 vastgesteld overeenkomstig bijlage 4 behorende bij deze regeling.

  • 2. In bijlage 3 wordt per beroepsopleiding vastgesteld:

    • a. de leerweg waarin de beroepsopleiding kan worden verzorgd;

    • b. de prijsfactor;

    • c. de hoogte van de studielast.

Artikel 4. Vaststelling eindtermen en overzicht bekostigde beroepsopleidingen 2010–2011

  • 1. Voor de beroepsopleidingen opgenomen in bijlage 5 behorende bij deze regeling worden de eindtermen voor het studiejaar 2010–2011 vastgesteld overeenkomstig bijlage 6 behorende bij deze regeling.

  • 2. In bijlage 5 wordt per beroepsopleiding vastgesteld:

    • a. de onderverdeling in deelkwalificaties;

    • b. de leerweg waarin de beroepsopleiding kan worden verzorgd;

    • c. de prijsfactor;

    • d. de hoogte van de studielast.

Artikel 5. Vaststelling eindtermen en overzicht bekostigde beroepsopleidingen 2010–2011 op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving

  • 1. Voor de beroepsopleidingen opgenomen in bijlage 7 behorende bij deze regeling worden de eindtermen voor het studiejaar 2010–2011 vastgesteld overeenkomstig bijlage 8 behorende bij deze regeling.

  • 2. In bijlage 8 wordt per beroepsopleiding vastgesteld:

    • a. de onderverdeling in deelkwalificaties;

    • b. de leerweg waarin de beroepsopleiding kan worden verzorgd;

    • c. de prijsfactor;

    • d. de hoogte van de studielast;

    • e. de onderverdeling in deelkwalificaties die verplicht zijn voor het behalen van het diploma van de desbetreffende beroepsopleiding.

Artikel 6. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 februari 2009.

Artikel 7. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaststelling kwalificatiedossiers 2009–2010 en vaststelling eindtermen beroepsonderwijs 2010–2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen. De bijlagen 1, 2, 5 en 6 behorende bij deze regeling worden ter inzage gelegd in de bibliotheek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De bijlagen 3, 4, 7 en 8 behorende bij deze regeling worden ter inzage gelegd bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te Den Haag.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

TOELICHTING

Met deze regeling worden voor het studiejaar 2009–2010 de kwalificatiedossiers vastgesteld en worden voor het studiejaar 2010–2011 de eindtermen vastgesteld.

De experimentele opleidingen gebaseerd op de kwalificatiedossiers kunnen worden aangeboden door bekostigde en niet-bekostigde instellingen, die op grond van artikel 12.1a.1 of 12.1a.2, eerste lid van de WEB, een experiment mogen starten.

Het recht op examinering bij opleidingen gebaseerd op de kwalificatiedossiers kan ook door exameninstellingen worden verkregen.

Kwalificatieprofielen en kwalificatiedossiers

Beoogd wordt om in de komende jaren een nieuwe, competentiegerichte kwalificatiestructuur voor het middelbaar beroepsonderwijs tot stand te brengen. Deze wordt gekenmerkt door transparantie, flexibiliteit en duurzaamheid en omvat een samenhangend geheel van herkenbare en uitvoerbare kwalificaties, waarvoor draagvlak is bij zowel het bedrijfsleven als het beroepsonderwijs. Centraal element is de omslag van eindtermen naar competenties. Belangrijke verschillen zijn dat competenties globaler zijn geformuleerd en expliciet zijn gerelateerd aan de toepassing in de praktijk. In de zin van de WEB zijn de competenties de huidige eindtermen.

Kwalificatieprofielen zijn voor het eerst voor het studiejaar 2005–2006 vastgesteld. De ervaringen die zijn opgedaan tijdens de eerste jaren van de experimenteerfase hebben inmiddels geleid tot verbeteringen in het format voor de kwalificatieprofielen. De kwalificatieprofielen zijn daarmee vervangen door de op het nieuwe format gebaseerde kwalificatiedossiers. Nieuw aan het kwalificatiedossier is dat dit meeromvattend is dan het kwalificatieprofiel. Zo bevat het kwalificatiedossier bijvoorbeeld, naast een deel A waarin het beeld van het beroepenveld is opgenomen (hierin wordt onder andere omschreven wat een specifiek beroep inhoudt) en een deel B dat een omschrijving bevat van de competenties, een deel C met de aan de competenties ten grondslag liggende kennis en vaardigheden. Ook bevat het kwalificatiedossier een deel D waarin de ontwikkeling van het kwalificatiedossier wordt toegelicht en verantwoord. De delen B en C bevatten de kwalificatie-eisen die ten grondslag liggen aan de desbetreffende beroepsopleiding. Met de publicatie van deze regeling wordt het kwalificatiedossier, inclusief de hierin beschreven kwalificatie-eisen, integraal vastgesteld en maakt het kwalificatiedossier daarmee in het geheel verplicht onderdeel uit van het onderwijs en het examen. Uitzondering hierop zijn de eisen die gebaseerd zijn op het raamwerk rekenen/wiskunde.

Het document Leren, Loopbaan, Burgerschap, waarin de kwalificatie-eisen op het gebied van burgerschap, leren en loopbaan van deelnemers worden beschreven, maakt integraal onderdeel uit van ieder kwalificatiedossier. Dit betekent dat de competenties zoals opgenomen in het brondocument onderdeel uitmaken van het onderwijs en van het examen. Het brondocument en de toelichting hierop zijn te vinden op de website www.mbo2010.nl.

In artikel 2 en artikel 3 worden de kwalificatiedossiers vastgesteld voor het studiejaar 2009–2010. Artikel 3 betreft de ‘groene’ opleidingen. Het overzicht van deze kwalificatiedossiers is te vinden in bijlage 1 (voor de groene opleidingen bijlage 3) behorende bij deze regeling. Een inhoudelijke beschrijving van alle kwalificatiedossiers die worden vastgesteld is te vinden in bijlage 2 (voor de groene opleidingen bijlage 4).

In de bijlagen 1 en 3 zijn ook kwalificatiedossiers opgenomen die al voor 2008/2009 waren vastgesteld en waarvoor tevens een nieuw kwalificatiedossier wordt vastgesteld. Het bevoegd gezag kan hier kiezen welk kwalificatiedossier wordt gebruikt als basis voor de opleiding. Hiermee is invulling gegeven aan de toezegging die ik heb gedaan in de brieven van 9 juli 2008 (kenmerk BVE/stelsel/16664 en BVE/stelsel/33528) ten aanzien van het versiebeheer van kwalificatiedossiers.

Eindtermen

In artikel 4 en artikel 5 worden voor het studiejaar 2010–2011 de eindtermen vastgesteld. Artikel 5 betreft de groene opleidingen. Eindtermen hebben betrekking op de niet-experimentele beroepsopleidingen. De eindtermen hebben betrekking op het studiejaar 2010–2011. Omdat er geen nieuwe eindtermen zijn voorgesteld door de kenniscentra, en ook geen wijzigingen zijn voorgesteld ten opzichte van de eindtermen voor het vorige studiejaar, zijn de eindtermen voor het studiejaar 2009–2010 ongewijzigd vastgesteld voor het studiejaar 2010–2011.

Prijsfactoren

Met deze regeling worden ook de prijsfactoren, bedoeld in artikel 2.2.3, vierde lid, van het Uitvoeringsbesluit WEB vastgesteld.

Bijlagen

De volgende bijlagen horen bij deze regeling:

bijlage 1: Overzicht van de kwalificatiedossiers 2009–2010 OCW

bijlage 2: Inhoud van de kwalificatiedossiers 2009–2010 OCW

bijlage 3: Overzicht van de kwalificatiedossier 2009–2010 LNV

bijlage 4: Inhoud van de kwalificatiedossiers 2009–2010 LNV

bijlage 5: Overzicht opleidingen eindtermenstructuur 2010–2011 OCW

bijlage 6: Eindtermen 2010–2011 OCW

bijlage 7: Overzicht opleidingen eindtermenstructuur 2010–2011 LNV

bijlage 8: Eindtermen 2010–2011 LNV

De bijlagen 1, 2, 5 en 6 liggen ter inzage bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De bijlagen 3, 4, 7 en 8 liggen ter inzage bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De bijlagen worden, afhankelijk van het onderwerp, ook geplaatst op één of meer van de volgende websites:

www.mbo2010.nl;

www.cfi.nl; en

www.groenkennisnet.nl.

De inhoud van de kwalificatiedossiers is opgenomen op de website:

www.kwalificatiedossiersmbo.nl

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Naar boven