stcrt-2009-4512-001.png Ontwerpbestemmingsplan Coendersborg

Burgemeester en wethouders maken bekend dat een ontwerpbestemmingsplan Coendersborg met ingang van 2 april 2009 gedurende zes weken ter inzage ligt bij:

  • het Loket Bouwen en Wonen van de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, Ged. Zuiderdiep 98, op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.

  • en in het Gemeentelijk Informatiecentrum GIC, Kreupelstraat 1 (Prefectenhof), op maandag van 13.00 tot 16.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur, op donderdag bovendien van 18.00–20.00 uur.

  • Exemplaren van het ontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende stukken zijn op deze adressen verkrijgbaar tegen betaling van € 15,– per stuk.

  • Het ontwerpplan kan tevens worden ingezien en gedownload op bestemmingsplannen.groningen.nl.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op de wijken Coendersborg, Klein Martijn en de Villabuurt. Dit nieuwe plan komt in de plaats van een aantal bestaande bestemmingsplannen die verouderd zijn; enkele dateren nog uit de tijd dat de eerste woningen werden gebouwd.

Het ontwerpbestemmingsplan Coendersborg is te omschrijven als een beheerplan. Hierin wordt de bestaande situatie vastgelegd, met enige flexibiliteit voor toekomstige bouw- en verbouwplannen van de bewoners, ondernemers en instellingen in dit gebied. In de nabije toekomst worden hier niet veel ontwikkelingen van betekenis verwacht. Op enkele locaties zijn nog wel ontwikkelingen mogelijk. Voor twee locaties rond Haydnlaan, Helper Brink en Sweelincklaan is in het nieuwe bestemmingsplan een zgn. wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Hierdoor blijven wel de huidige bestemmingen van kracht, maar kan later de bestemming van deze locaties nog worden gewijzigd naar een woon- of een maatschappelijke bestemming. Aan deze wijzigingsbevoegdheid zijn voorwaarden verbonden, o.a. over maximale bouwhoogtes, externe veiligheid en geluid.

Voor een locatie aan de Chopinlaan geldt de inhoud van het stedenbouwkundig plan dat op 28 januari 2009 door de gemeenteraad is vastgesteld.

Het ontwerp wijkt op enkele onderdelen af van het voorontwerp, dat in het kader van de inspraakprocedure van 14 augustus 2008 tot en met 10 september 2008 ter inzage heeft gelegen. Zo is naar aanleiding van de overlegreactie van de Rijksdienst voor archeologie en monumentenzorg (RACM) een dubbelbestemming Waarde-beschermd stadsgezicht opgenomen in het bestemmingsplan. De gronden zijn mede bestemd voor het behoud (en herstel) van de ruimtelijke en functionele karakteristiek van het gebied. Daarnaast is de maximale hoogte van bouwwerken, geen gebouw zijnde, aangepast en is de rapportage van de groepsrisicoberekening als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd. Tot slot is een dubbelbestemming Leiding-Gas aan het bestemmingsplan toegevoegd voor de binnen het plangebied gelegen gasleidingen. Dubbelbestemmingen bevatten regels voor een bepaald gebied die gelden naast de basisregels van de bestemmingen zelf.

Vanaf 2 april tot en met 13 mei 2009 kan een ieder naar keuze schriftelijk of mondeling zijn zienswijze over het ontwerp naar voren brengen bij de gemeenteraad, p/a dienst RO/EZ, postbus 7081, 9701 JB Groningen. Als u mondeling een zienswijze naar voren wilt brengen kunt u een afspraak maken met de afdeling Juridische Zaken van de dienst RO/EZ, tel. (050) 367 83 39.

Degenen die naar aanleiding van de eerdere bekendmaking van dit ontwerpbestemmingsplan al een zienswijze hebben ingediend, hoeven dit niet opnieuw te doen. Deze zienswijzen zullen worden beschouwd als ingediend binnen de hierboven genoemde termijn.

Groningen, 1 april 2009

Naar boven