Beschikking wijzigingspercentage haalbaarheidsonderzoek in het kader van de Regeling Naturalisatietoets Nederland 2009

De Staatssecretaris van Justitie,

Overwegende, dat het indexcijfer der CAO-lonen, inclusief bijzondere beloningen, per 30 september 2007 afwijkt van het overeenkomstig indexcijfer per 30 september 2006, alsmede het indexcijfer der CAO-lonen, inclusief bijzondere beloningen per 30 september 2008 afwijkt van het overeenkomstig indexcijfer per 30 september 2007;

Gelet op artikel 6, derde tot en met achtste lid, van de Regeling Naturalisatietoets Nederland;

Besluit:

Artikel 1

Het percentage, bedoeld in artikel 6, vijfde lid, van de Regeling Naturalisatietoets Nederland wordt voor de bepaling van de hoogte van de kosten voor het haalbaarheidsonderzoek voor het jaar 2008 vastgesteld op 2,2 en voor het jaar 2009 vastgesteld op 3,9.

Artikel 2

Deze beschikking en de daarbij behorende toelichting worden bekendgemaakt in de Staatscourant.

Artikel 3

Deze beschikking treedt in werking op 1 april 2009. Zij wordt aangehaald als: Beschikking wijzigingspercentage haalbaarheidsonderzoek in het kader van de Regeling Naturalisatietoets Nederland 2009.

Den Haag, 10 maart 2009

De Staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak.

TOELICHTING

Conform artikel 6 van de Regeling Naturalisatietoets Nederland (RNN) adviseert het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) van Amsterdam over de haalbaarheid om binnen een periode van vijf jaar de schriftelijke vaardigheden te beheersen op het in de Regeling Naturalisatietoets Nederland bepaalde niveau. Het ROC van Amsterdam doet hiertoe onderzoek. Aan de advisering door het ROC zijn kosten verbonden die door de verzoeker voorafgaande aan de advisering moeten worden voldaan. Het tarief is voor 2007 vastgesteld op € 208 (artikel 6, vierde lid, RNN). Dit tarief wordt jaarlijks geïndexeerd (artikel 6, vijfde lid, RNN). Omdat per 1 januari 2008 en 1 januari 2009 door omissie geen indexering heeft plaatsgevonden wordt met deze ministeriële beschikking voor twee jaar geïndexeerd.

De regeling van indexering kosten haalbaarheidsonderzoek

Ingevolge artikel 6, vierde lid, RNN zijn kosten verbonden aan het haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd door het ROC van Amsterdam.

Ingevolge artikel 6, vijfde lid, RNN worden de kosten, bedoeld in artikel 6, vierde lid, RNN jaarlijks met ingang van 1 januari met een bepaald percentage gewijzigd. Dit percentage is gelijk aan dat van de jaarlijkse indexering van de optie- en naturalisatiegelden, waarbij wordt gekeken naar de loonontwikkeling. Bepalend is het indexcijfer van CAO-lonen per maand (inclusief bijzondere beloningen), zoals dat wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek naar de stand op de laatste werkdag van elke kalendermaand en voor de eerste maal, al dan niet voorlopig, wordt bekendgemaakt door dit Bureau. Bij de samenstelling van dit indexcijfer wordt behalve met de salarissen in het bedrijfsleven, ook rekening gehouden met de ontwikkeling van de salarissen bij de overheid en met de ontwikkeling van de salarissen in andere sectoren.

Indexeringspercentages geldend voor 2008 en voor 2009

Voor de verhoging van de kosten voor de haalbaarheidstoets die per 1 januari 2008 had moeten plaatsvinden, komen in aanmerking de indexcijfers per 30 september 2006 en per 30 september 2007. Deze bedragen 115,9 respectievelijk 118,5 hetgeen een procentueel verschil van 2,243 oplevert. Afronding ingevolge de RNN op tienden van een procent betekent een verhoging van de kosten van het haalbaarheidsonderzoek met 2,2%.

Voor de verhoging van de kosten voor de haalbaarheidstoets die voor 2009 plaatsvindt, komen in aanmerking de indexcijfers per 30 september 2007 en per 30 september 2008. Deze bedragen 118,5 respectievelijk 123,1 hetgeen een procentueel verschil van 3,881 oplevert. Afronding ingevolge de RNN op tienden van een procent betekent een verhoging van de kosten voor het haalbaarheidsonderzoek per 1 januari 2009 met 3,9%.

Nieuw bedrag kosten haalbaarheidsonderzoek

Het geïndexeerde tarief voor het haalbaarheidsonderzoek geldt met ingang van 1 april 2009. Dit tarief wordt opgenomen in de Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap.

Naar boven