Regeling van de Minister van Economische Zaken van 13 maart 2009, nr. WJZ/9042647, houdende wijziging van de Subsidieregeling innoveren en de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2009 op het terrein van de innovatievouchers

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 4, 16 en19 van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling innoveren wordt gewijzigd als volgt:

A

De laatste volzin van artikel 5.1, eerste lid, tweede streepje, komt te luiden:

Geen kennisoverdrachtsproject is een project waarbij de beantwoording van een toepassingsgerichte kennisvraag uitsluitend plaatsvindt door het leveren van goederen, het geven van cursussen of het verrichten van activiteiten op het gebied van verkoop van producten of diensten, zoals het ontwikkelen en vervaardigen van marketinginstrumenten en verkoopondersteunend promotiemateriaal;.

B

Artikel 5.1, tweede lid, onderdeel f, komt te luiden:

  • f. een onderzoeksorganisatie zonder winstoogmerk met eigen medewerkers in loondienst, die tot doel heeft om via het structureel doen van eigen onderzoek en het ontwikkelen en testen van technische toepassingen door haar medewerkers, de technologische kennis op een specifiek terrein te bevorderen, die geen instelling is als bedoeld onder a tot en met e en die zich als kennisinstelling in de zin van dit hoofdstuk of van de Subsidieregeling innovatievouchers bij de minister heeft aangemeld;.

C

Artikel 5.3, vierde lid, komt te luiden:

  • 4. Het tweede lid is niet van toepassing indien voorafgaand aan de aanvraag een kleine of grote innovatievoucher werd verstrekt ten behoeve van een subsidie krachtens paragraaf 4 van dit hoofdstuk of paragraaf 4 van de Subsidieregeling innoveren, dan wel indien het betreft de aanvraag van een innovatievoucher met het oog op toepassing van paragraaf 4 van dit hoofdstuk; in het laatste geval wordt dat op de voucher vermeld.

D

Artikel 5.4, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. De aanvraag door een ondernemer van een grote of kleine innovatievoucher wordt ingediend:

    • a. met gebruikmaking van een papieren formulier, dat is opgenomen in de bij deze regeling behorende bijlage 5.1, en gaat, overeenkomstig hetgeen in het formulier is vermeld, vergezeld van de in het formulier aangegeven bescheiden of

    • b. op elektronische wijze, met gebruikmaking van het formulier, dat is opgenomen in de bij deze regeling behorende bijlage 5.4.

E

Artikel 5.19, eerste lid, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. indien reeds eerder met gebruikmaking van een voucher subsidie is verstrekt krachtens deze paragraaf of paragraaf 4 van de Subsidieregeling innovatievouchers of indien reeds voor de aanvraag van hetzelfde octrooi subsidie is verstrekt op grond van de Subsidieregeling prepare2start;.

F

Artikel 5.20 komt te luiden:

Artikel 5.20

  • 1. Indien de aanvraag door middel van een papieren formulier wordt ingediend, is het formulier voor het indienen van een aanvraag voor:

    • a. een subsidie, bedoeld in artikel 5.7 opgenomen in bijlage 5.2;

    • b. een subsidie, bedoeld in artikel 5.14 opgenomen in bijlage 5.3.

  • 2. Indien de aanvraag elektronisch wordt ingediend, is het formulier voor het indienen van een aanvraag voor:

    • a. een subsidie, bedoeld in artikel 5.7 opgenomen in bijlage 5.5;

    • b. een subsidie, bedoeld in artikel 5.14 opgenomen in bijlage 5.6.

G

De bijlagen worden gewijzigd als volgt:

1. Vervangen worden:

  • a. bijlage 5.1 door bijlage I;

  • b. bijlage 5.2 door bijlage II;

  • c. bijlage 5.3 door bijlage III.

2. Toegevoegd worden:

  • a. een bijlage 5.4 overeenkomstig bijlage IV;

  • b. een bijlage 5.5 overeenkomstig bijlage V;

  • c. een bijlage 5.6 overeenkomstig bijlage VI.

ARTIKEL II

Artikel 1, derde lid, van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2009 wordt gewijzigd als volgt:

A

In de tabel wordt achter nummer 2.5, Subsidieregeling innoveren (innovatievouchers), in kolom 5 ingevoegd ‘31-03 t/m 31-12’ en in kolom 6 ingevoegd: 3500 stuks.

B

In de tabel wordt achter nummer 2.6, Subsidieregeling innoveren (innovatievouchers), in kolom 5 ingevoegd ‘31-03 t/m 31-12’ en in kolom 6 ingevoegd: 3500 stuks.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlagen, die ter inzage worden gelegd bij SenterNovem, Juliana van Stolberglaan 3, Den Haag.

Den Haag, 13 maart 2009

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Algemeen

Met deze wijziging van de Subsidieregeling innoveren en de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2009 wordt:

  • de elektronische aanvraag en verstrekking van innovatievouchers en subsidies op grond van hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling innoveren mogelijk;

  • een aantal artikelen van hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling innoveren verduidelijkt en aangevuld; en

  • worden de aanvraagperiode van innovatievouchers in 2009 en het aantal beschikbare innovatievouchers bepaald.

2. Elektronische aanvraag en verstrekking

De innovatievoucher kan vanaf 2009 voor het eerst ook elektronisch worden aangevraagd. Hierdoor gaat het proces van invullen van het formulier en ontvangst van de voucher en de afrekening makkelijker en sneller. De aanvrager wordt door het formulier heengeleid en krijgt toelichting op de vragen die helpt bij het invullen. Ook de overdracht van vouchers door ondernemers aan kennisinstellingen en verzoeken om vaststelling van de subsidie voor een kennisoverdrachtproject of een octrooiaanvraag kunnen via het speciaal daarvoor ontwikkelde elektronische systeem, DIVA, plaatsvinden.

3. Administratieve lasten

De innovatievoucher is een laagdrempelig instrument met een breed bereik. Met deze wijziging worden de innovatievouchers gedigitaliseerd en is het voor de ondernemer nog eenvoudiger om een voucher sneller aan te vragen en te verkrijgen. Met een DigiD voor bedrijven kan een ondernemer nu een elektronisch aanvraagformulier invullen, waarna de voucher direct elektronisch verstrekt wordt. In 2009 komen met deze regeling 7000 innovatievouchers ter beschikking: 3500 kleine en 3500 grote innovatievouchers. De administratieve lasten voor de aanvraag van de vouchers bedragen voor de MKB-er rond een half uur a € 45 per uur. In 2008 bedroegen de administratieve lasten 0.57% van het totale verplichte subsidiebedrag. In 2009 komt dit voor7000 vouchers uit op € 113.513. Dat is 0.43% van het totale verplichte subsidiebedrag (€ 26.250.000).

II. Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Met deze wijziging wordt het eerder in deze definitie voorkomende begrip ‘verkoopgerichte marktactiviteiten’ verduidelijkt. Deze activiteiten zijn niet subsidiabel. Hieronder wordt verstaan verkoopondersteunend promotiemateriaal, zoals folders en websites. Wel subsidiabel zijn activiteiten als algemeen marktonderzoek en het opstellen van een marketingstrategie.

Artikel I, onderdeel B

Met deze wijziging van onderdeel f van de definitie van kennisinstelling wordt verduidelijkt dat het bij een organisatie als daar bedoeld moet gaan om een organisatie die daadwerkelijk en structureel eigen onderzoek uitvoert met eigen mensen. In het verleden ontstond discussie over de vraag wat met eigen onderzoek werd bedoeld. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat bedrijven een stichtingsvorm kiezen om daarin bepaalde onderzoeksactiviteiten onder te brengen.

Artikel I, onderdeel C

Zoals al in de toelichting op artikel 5.3, vierde lid, van hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling innoveren werd uiteengezet, is het verbod op het ontvangen van twee kleine innovatievouchers niet van toepassing als één van die twee vouchers een voucher betreft dat wordt ingezet voor octrooi aanvragen. Door enkele redactionele aanpassingen is dit nu in de tekst van het vierde lid verduidelijkt.

Wel blijft op grond van artikel 5.3, eerste lid, juncto artikel 5.2., tweede lid, de regel gelden dat per kalenderjaar slechts één kleine innovatievoucher wordt verstrekt.

Artikel I, onderdeel D,

Er zijn, met de invoering van het nieuwe systeem DIVA twee soorten formulieren beschikbaar voor de aanvraag van een innovatievoucher: een formulier voor de elektronische en een voor de papieren aanvraag.

  • Voor de elektronische aanvraag staat een digitaal aanvraagformulier op de website van SenterNovem. De ondernemer vult de vragen op dit aanvraagformulier in en ontvangt – na afronding – direct via de e-mail de voucher (indien hij voldoet aan de voorwaarden).

  • Daarnaast blijft het mogelijk om de voucher via de papieren weg aan te vragen. De ondernemer kan het hiertoe bestemde aanvraagformulier downloaden, invullen en vervolgens op de post doen naar SenterNovem. Binnen zes weken ontvangt hij per post de voucher van SenterNovem (indien hij voldoet aan de voorwaarden).

Artikel I, onderdeel E

Op grond van de Subsidieregeling prepare2start (de opvolger van het Programma Starters op Buitenlands Markten) kan in het kader van een internationaliseringsplan ook subsidie worden verkregen voor de kosten van het aanvragen van een octrooi. Het is uiteraard niet de bedoeling dat voor de zelfde kosten op grond van twee instrumenten van de Minister van Economische Zaken subsidie kan worden verkregen. Daarom wordt de aanvraag om subsidie op grond van paragraaf 4 van hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling innoveren afgewezen als voor de aanvraag van het zelfde octrooi al subsidie is verstrekt op grond van de Subsidieregeling prepare2start. Laatstgenoemde regeling kent een vergelijkbare bepaling.

Artikel I, onderdelen F en G

Met de introductie van het nieuwe digitale aanvraagsysteem dienen ook voor de verzoeken om subsidie voor kennisoverdrachtprojecten en voor octrooiaanvragen elektronische formulieren te worden vastgesteld naast de bestaande papieren formulieren. In het elektronische systeem worden de vouchers ‘overgelegd’ aan de minister door middel van het invoeren van de unieke vouchernummers in het systeem.

De papieren formulieren worden bij deze regeling opnieuw vastgesteld, omdat hierin enkele verbeteringen en aanvullingen, zoals een vraag naar eventuele cumulatie met de Subsidieregeling prepare2start, zijn aangebracht.

Artikel II

Voor 2009 zijn 3500 grote en 3500 kleine innovatievouchers beschikbaar. Het voucherinstrument gaat met ingang van 31 maart 2009 open.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

Naar boven