Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 20 maart 2009, nr. TRCJZ/2009/762, tot wijziging van het Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur;

Besluit:

ARTIKEL I

Het besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel l komt te luiden:

l. formule:

verzameling van onder dezelfde naam of aanduiding opererende locaties, waar direct voor de consument bestemde producten worden verhandeld of in de gebruiksfase ter beschikking worden gesteld;

2. Onderdeel m komt te luiden:

m. voedselveiligheidsregels en -eisen:

regels en eisen die voortvloeien uit de levensmiddelenwetgeving, als bedoeld in artikel 3 van verordening (EG) nr. 178/2002, waaraan een levensmiddelenbedrijf moet voldoen;

3. Onderdeel n komt te luiden:

n. risicocategorie:

indeling van een bedrijf of formule op basis van het structureel aanwezig zijn en beheersen van voedselveiligheidsrisico’s, productveiligheidsrisico’s of gezondheidsrisico’s ten aanzien van alcohol- en tabaksgebruik in ‘permanent risico’, ‘beperkt risico’ of ‘nagenoeg geen risico’.

4. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel n door een puntkomma, worden drie onderdelen toegevoegd, luidende:

o. productveiligheidsregels en -eisen:

regels en eisen waaraan een natuurlijk persoon of een rechtspersoon die producten verhandelt, niet zijnde levensmiddelen, op basis van de volgende van toepassing zijnde besluiten en regelingen dient te voldoen:

  • Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen,

  • Nadere regels attractie- en speeltoestellen,

  • Warenwetbesluit algemene productveiligheid,

  • Besluit draagbaar klimmaterieel (Warenwet),

  • Regeling nadere eisen draagbaar klimmaterieel (Warenwet),

  • Besluit gastoestellen,

  • Gasslangbesluit (Warenwet),

  • Spaanplaatbesluit (Warenwet),

  • Warenwetbesluit algemene chemische produktveiligheid,

  • 10° Warenwetregeling algemene chemische produktveiligheid,

  • 11° Warenwetbesluit Azo-kleurstoffen,

  • 12° Warenwetbesluit benzine,

  • 13° Warenwetbesluit deponering informatie preparaten,

  • 14° Warenwetregeling preparaat informatie formulier,

  • 15° Warenwetbesluit elektrotechnische produkten,

  • 16° Warenwetregeling formaldehyde in textiel,

  • 17° Warenwetbesluit imitatieprodukten,

  • 18° Warenwetbesluit Kinderbedden en -boxen,

  • 19° Warenwetregeling nadere eisen kinderbedden en -boxen kinderopvang,

  • 20° Warenwetbesluit cosmetische producten,

  • 21° Warenwetregeling cosmetische producten,

  • 22° Warenbesluit machines,

  • 23° Warenwetbesluit Pentachloorfenol,

  • 24° Warenwetbesluit persoonlijke beschermingsmiddelen,

  • 25° Warenwetbesluit Speelgoed,

  • 26° Warenwetregeling CE-markering voor speelgoed,

  • 27° Warenwetbesluit containers,

  • 28° Warenwetbesluit drukvaten van eenvoudige vorm,

  • 29° Warenwetbesluit drukapparatuur,

  • 30° Warenwetregeling drukapparatuur,

  • 31° Warenwetbesluit tatoeagekleurstoffen;

p. gezondheidsregels en -eisen ten aanzien van alcohol- en tabaksgebruik:

regels en eisen waaraan een ondernemer die alcohol en tabak verhandelt op basis van de Tabakswet en Drank- en Horecawet moet voldoen;

q. verordening (EG) nr. 178/2002:

Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PbEU L 31).

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

Met betrekking tot de gegevens, bedoeld in de artikelen 4 tot en met 5c, besluit de minister met inachtneming van de artikelen 10 en 11 van de Wet openbaarheid van bestuur tot openbaarmaking daarvan op de website van de VWA. Openbaarmaking kan geschieden per bedrijf of formule danwel door middel van een overzicht van bedrijven of formules.

C

De aanhef van artikel 5a komt te luiden:

Inzake de controle op de toepassing van HACCP-beginselen en de audit van de goede hygiënepraktijken in slachthuizen en uitsnijderijen, indien die uitsnijderij onder hetzelfde erkenningsnummer als het slachthuis valt, heeft het besluit, bedoeld in artikel 2, betrekking op:

D

Artikel 5c komt te luiden:

Artikel 5c

  • 1. Inzake de controle op de toepassing van de productveiligheidsregels en -eisen, voedselveiligheidsregels en -eisen en gezondheidsregels en -eisen ten aanzien van alcohol- en tabaksgebruik in bedrijven heeft het besluit, bedoeld in artikel 2, betrekking op:

    • a. de naam en het adres van het bedrijf of de locatie waar de controle heeft plaatsgevonden;

    • b. de periode waarin de controles hebben plaatsgevonden;

    • c. de regels en eisen waarop de controles hebben plaatsgevonden;

    • d. de risicocategorie waarin het bedrijf op basis van de controlebevindingen geplaatst is.

  • 2. Inzake de controle op de toepassing van de productveiligheidsregels en -eisen, voedselveiligheidsregels en -eisen en gezondheidsregels en -eisen ten aanzien van alcohol- en tabaksgebruik in formules heeft het besluit, bedoeld in artikel 2, betrekking op:

    • a. de naam en het adres van het hoofdkantoor van de formule;

    • b. de naam van de sector waartoe de formule behoort;

    • c. de periode waarin de controles hebben plaatsgevonden;

    • d. het aantal locaties van de formule;

    • e. het aantal gecontroleerde locaties van de formule;

    • f. de regels en eisen waarop de controles hebben plaatsgevonden;

    • g. de risicocategorie waarin de formule op basis van de controlebevindingen geplaatst is.

  • 3. Inzake de controle op de toepassing van de voedselveiligheidsregels en -eisen in formules, heeft het besluit, bedoeld in artikel 2, tevens betrekking op:

    • a. de punten waarop de controle van de locaties betrekking heeft;

    • b. een van de volgende bevindingen ten aanzien van elk van de punten, bedoeld onder a:

      • i. voldoet;

      • ii. voldoet, met een opmerking;

      • iii. niet beoordeeld;

      of het percentage van de locaties, dat aan de wettelijke regels en eisen voldoet ten aanzien van elk van de punten, bedoeld onder a, wanneer één of meerdere van deze percentages een waarde heeft onder de 90%;

    • c. de punten waarop de controle van het management betrekking heeft;

    • d. een van de volgende bevindingen ten aanzien van elk van de punten, bedoeld onder c:

      • i. voldoet;

      • ii. voldoet, met een opmerking;

      • iii. voldoet niet;

      niet beoordeeld.

ARTIKEL II

Dit artikel treedt op 1 juli 2009 in werking.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot wijziging van het Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA (hierna: beleidsregels). Vanaf 1 juli 2009 kunnen de controlegegevens openbaar gemaakt worden van controles op productveiligheid en controles op gezondheid ten aanzien van alcohol- en tabakgebruik. Dit zijn nieuwe cases van openbaarmaking van controlegegevens van werkvelden waarop de VWA controleert. Met de uitbreiding van de cases wordt verdere invulling gegeven aan de toezegging aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal in de brief van 17 december 20071, dat openbaar maken van controlegegevens de uitvoeringspraktijk van de VWA zal worden.

Met deze wijziging van de beleidsregels wordt het mogelijk om de controlegegevens van bedrijven of formules in overzichten te publiceren. Door deze mogelijkheid te creëren wordt eveneens invulling gegeven aan de toezeggingen aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal, die zijn gedaan in genoemde brief om de presentatie van de controlegegevens te verbeteren. De bestaande controlegegevens die per bedrijf of formule openbaar worden gemaakt, kunnen nu in een overzicht worden samengevoegd. Daardoor wordt een overzicht gegeven van de controlegegevens van een reeks bedrijven of formules met betrekking tot een bepaalde case of een bepaald product.

Tenslotte wordt artikel 5a van de beleidsregels met deze wijziging verduidelijkt.

De verduidelijking betreft de controle op de toepassing van de audit van goede hygiënepraktijken. Zowel slachthuizen als uitsnijderijen worden gecontroleerd op de toepassing van HACCP-beginselen en de audit van de goede hygiënepraktijken.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.


XNoot
1

Kamerstukken II 2006/07, 26 991, nr. 160.

Naar boven