stcrt-2009-4205-001.png Bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht buiten de veste onherroepelijk

Burgemeester en wethouders van Zwolle maken ingevolge het bepaalde in artikel 31 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat het bestemmingsplan ‘Beschermd Stadsgezicht buiten de veste’ sinds 5 maart 2009 onherroepelijk is geworden.

Tegen het besluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 7 januari 2009 nr. 2009/0000618, waarbij het bij raadsbesluit van 6 oktober 2008 vastgestelde bestemmingsplan ‘Beschermd Stadsgezicht buiten de veste’ geheel is goedgekeurd, is namelijk geen beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ingesteld.

In 1993 is een gedeelte van Zwolle aangewezen als beschermd stadsgezicht. Voor het grootste gedeelte is hiervoor het bestemmingsplan Beschermd stadsgezicht gemaakt dat op 11 juni 2001 door de raad is vastgesteld en op 15 januari 2002 grotendeels is goedgekeurd. Het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht heeft betrekking op het gebied binnen de singels (‘de binnenstad’).

Voor het gebied dat is gelegen buiten de singels is nog geen bestemmingsplan opgesteld die de waarden van het beschermd stadsgezicht beschermen. Voor dit gebied is het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht buiten de veste opgesteld.

Het plangebied is grotendeels gelegen aan de zuidzijde van de binnenstad en wordt globaal begrensd door de Emmawijk, Burgemeester van Roijensingel, Groot Weezenland en de hieraan gelegen percelen. Daarnaast zijn een aantal percelen aan de Van Karnebeekstraat gelegen tussen de Burgemeester van Roijensingel/Groot Weezenland en de Van Ittersumstraat, een perceel aan de Roopoort en een aantal percelen op de hoek Stationsweg en de Van Nagellstraat opgenomen. Aan de noordzijde van de binnenstad wordt het plangebied in hoofdzaak begrensd door de Diezerkade en globaal de hieraan gelegen percelen in de strook Diezerkade, Diezerplein, Thomas a Kempisstraat/hoek Diezerkade.

Het perceel Stationsweg 5 is buiten het plangebied gelaten. Hiervoor zal een afzonderlijke planologische procedure worden gevolgd.

Het bestemmingsplan is zodanig opgesteld dat de waarden van het beschermd stadsgezicht zoveel mogelijk wordt gerespecteerd. Het plan is een actuele beschrijving van de planologische situatie in het plangebied. Tevens is voor een groot gedeelte van het plangebied een aanlegvergunningenstelsel opgenomen om het groene karakter van de wijk te beschermen.

Bij de vaststelling zijn in het ontwerpbestemmingsplan wijzigingen aangebracht:

  • op de plankaart en in de voorschriften om binnen de bestemming ‘Groenvoorziening’ achter het perceel Stationsweg 2, de mogelijkheid op te nemen van de plaatsing van een luchtkwaliteitmeter;

  • op de plankaart door aan de achterzijde van de percelen aan de Burgemeester van Royensingel 10, 11, 12 en 13 de kantoorbestemming door te trekken tot aan de kadastrale grenzen.

Het bestemmingsplan ligt voor een ieder ter inzage in het Stadskantoor, Lübeckplein 2 te Zwolle.

Naar boven