Beleidsregel van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 12 februari 2009, nr. DWJZ/BWJP-2885174, inzake het niet verstrekken van financiële bijdragen ten behoeve van programma's van omroepinstellingen

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 32, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001, artikel 2 van de Kaderwet VWS-Subsidies en artikelen 4:23, derde lid, en 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Artikel 1

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstrekt geen financiële bijdragen met het oog op de aankoop, totstandkoming dan wel uitzending van een programma als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Mediawet 2008, indien een zodanig programma inhoudelijk de behandeling van één of meer onderwerpen op het terrein van het ministerie tot onderwerp heeft.

Artikel 2

Deze beleidsregel is niet van toepassing op het verstrekken van financiële bijdragen die voor de datum van inwerkingtreding van deze beleidsregel zijn verstrekt of toegezegd.

Artikel 3

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 4

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel VWS niet verstrekken bijdragen omroepprogramma’s.

Deze beleidsregel zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Bij regeling van de Minister-President houdende Intrekking van de Aanwijzingen inzake coproducties en andere omroepprogramma’s van 11 juli 2008 (Stcrt. 21 juli 2008, nr. 138) zijn de Aanwijzingen inzake coproducties en andere omroepprogramma’s ingetrokken. Zoals in de toelichting op de intrekkingsregeling is aangegeven, heeft het kabinet besloten dat ministeries voortaan geen financiële bijdragen meer mogen leveren die specifiek bedoeld zijn voor de vervaardiging van omroepprogramma’s. Er mogen geen financiële bijdragen meer worden verstrekt aan omroepen, productiebedrijven en aan overige instellingen die werken met publieke middelen als de bestemming de vervaardiging van omroepprogramma’s is. Daarnaast beoogt het kabinet dat zelfstandige bestuursorganen die tot de Rijksoverheid worden gerekend voortaan ook geen financiële bijdragen meer verstrekken voor dit doel.

Het kabinet heeft besloten dat alle ministers een beleidsregel vaststellen die inhoudt dat zij geen gebruik maken van de bevoegdheid financiële bijdragen (in subsidie- of contractvorm) te leveren, bedoeld voor de vervaardiging van omroepprogramma’s.

Met de onderhavige beleidsregel wordt uitvoering gegeven aan dit kabinetsbesluit. Deze beleidsregel houdt in dat de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geen financiële bijdragen zal verstrekken (ook niet via derden) voor omroepprogramma’s, voor zover deze inhoudelijk de behandeling van een of meer onderwerpen op het terrein van het ministerie tot onderwerp hebben. Dit betekent dat de minister geen subsidie zal verstrekken voor programma’s als vorenbedoeld en evenmin met omroepen, productiebedrijven of andere instellingen overeenkomsten zal sluiten op grond waarvan voor zodanige programma’s financiële bijdragen worden verstrekt.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Naar boven