Besluit van de Staatssecretaris van Justitie van 12 februari 2009, houdende wijziging van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005

De Staatssecretaris van Justitie,

Gelet op artikel 12 van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 15, eerste lid, wordt ‘een bedrag van € 36,30’ vervangen door: een bedrag van € 38,15.

B

In artikel 18, derde lid, wordt ‘niet meer dan € 12,50 per week’ vervangen door: niet meer dan € 13,14 per week.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 5 december 2008.

Den Haag, 12 februari 2009

De Staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak.

TOELICHTING

Met onderhavige besluit tot wijziging van de Rva 2005 wordt het bedrag van de eenmalige financiële toelage die asielzoekers ontvangen aan wie door het COA opvang wordt geboden ten behoeve van de aanschaf van kleding en schoeisel verhoogd. Voorts betreft het een verhoging van het bedrag van de vergoeding die een asielzoeker per week ontvangt voor het verrichten van vrijwillige werkzaamheden in en rondom de opvanglocatie. Nu ten aanzien van de hier bedoelde toelage en vergoeding sinds het jaar 2006 geen indexering heeft plaatsgevonden wordt alsnog de consumentenprijsindex voor de jaren 2006–2008 toegepast.

In de praktijk zijn reeds vanaf 5 december 2008 de nieuwe, hogere bedragen toegepast. In dit geval is sprake van een achterstand die is opgelopen in de regelgeving ten opzichte van een in de praktijk noodzakelijk gebleken ontwikkeling die legalisering achteraf behoeft. Om die reden bestaat aanleiding om aan onderhavige wijziging terugwerkende kracht tot en met 5 december 2008 toe te kennen.

De Staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak.

Naar boven