Besluit van de Minister-President, Minister van Algemene Zaken, van 23 februari 2009, nr. 3075034, houdende wijziging van de betalingstermijn in de Algemene Rijksinkoopvoorwaarden-2008 (ARIV-2008)

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken,

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Besluit:

Artikel 1

Vastgesteld wordt de bij dit besluit gevoegde wijziging van de betalingstermijn van artikel 7.2 van de Algemene Rijksinkoopvoorwaarden-2008 van 45 dagen in 30 dagen.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken,

J.P. Balkenende.

Wijziging van artikel 7.2 van de Algemene Rijksinkoopvoorwaarden-2008

Artikel 7.2 van de ariv-2008 wordt als volgt gewijzigd:

7.2

Het recht op betaling ontstaat na Levering van het Product, tenzij in de Overeenkomst anders is bepaald. De Koper betaalt de prijzen voor het geleverde Product binnen 30 dagen na ontvangst en goedkeuring van de factuur. Indien de Koper een factuur zonder geldige reden niet binnen het verstrijken van deze termijn heeft voldaan, is hij van rechtswege de wettelijke rente over het openstaande bedrag verschuldigd. Op de rentevergoeding kan de Leverancier geen aanspraak maken indien de desbetreffende factuur niet aan het gestelde in Artikel 7.1 voldoet.

TOELICHTING

Uit onderzoek is gebleken dat de Rijksoverheid 90–95% van de transacties binnen 30 dagen betaalt. Het is daarom niet meer opportuun in de Algemene Rijksvoorwaarden een langere termijn te hanteren dan de in de markt gebruikelijke termijn van 30 dagen. Tevens wil het kabinet hiermee tegemoet komen aan de wens van het bedrijfsleven om sneller betaling te krijgen in gevallen waarin voorheen door overheidsdiensten gebruik werd gemaakt van de maximale betalingstermijn van 45 dagen.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken,

J.P. Balkenende.

Naar boven