Besluit van de Minister van Economische Zaken van 17 februari 2009, nr. WJZ/9027177, tot intrekking van de Beleidsregels aanwijzing netbeheerders en de Beleidsregels aanwijzing netbeheerders Gaswet

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op artikel 12 van de Elektriciteitswet 1998, artikel 4 van de Gaswet en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Artikel 1

De Beleidsregels aanwijzing netbeheerders en de Beleidsregels aanwijzing netbeheerders Gaswet worden ingetrokken.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 17 februari 2009

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot het intrekken van de Beleidsregels aanwijzing netbeheerders en de Beleidsregels aanwijzing netbeheerders Gaswet. In deze beleidsregels zijn eisen en voorschriften opgenomen die worden verbonden aan het verlenen van instemming voor de aanwijzing van een netbeheerder als bedoeld in artikel 12, tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 4, tweede lid, van de Gaswet. De gestelde eisen en voorschriften hebben betrekking op de relatie tussen de netbeheerder en de 'neteigenaar'. De neteigenaar is de rechtspersoon die een recht van gebruik heeft op een net (Elektriciteitswet 1998) dan wel de rechtspersoon aan wie een net toebehoort (Gaswet).

Normering van deze relatie is achterhaald door artikel 10a, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 3b, eerste lid, van de Gaswet. Deze artikelen bepalen dat het economisch eigendom van ieder net bij de netbeheerder berust.

De in de beleidsregels genoemde onderwerpen (tegenprestatie bij overdracht economisch eigendom, wat mag de netbeheerder nog uitbesteden aan derden en eisen aan de kredietwaardigheid van de netbeheerder) worden inmiddels geregeld door de Elektriciteitswet 1998 (10a, derde lid, 16Aa en 18a) en Gaswet (3b, derde lid, 7a en 10e) en het daaruit voortvloeiende Besluit financieel beheer van de netbeheerder.

De beide beleidsregels kunnen derhalve worden ingetrokken.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

Naar boven