Besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 18 februari 2009, nr. R&P/RA/2009/2855 tot instelling van een Comité van Experts subsidieregeling ESF 2007–2013/Actie C

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S.A.M. Dijksma, en de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart;

Besluit:

Artikel 1. Begrippen

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. het comité:

het Comité van experts Subsidieregeling ESF 2007–2013/Actie C als bedoeld in artikel 2.3.3. van de Subsidieregeling ESF 2007–2013;

b. de minister:

de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

c. het ministerie:

het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Artikel 2. Instelling

Er is een Comité van experts Subsidieregeling ESF 2007–2013/Actie C.

Artikel 3. Taak

  • a. Het comité heeft tot taak projecten als bedoeld in artikel 1.2, eerste lid, onder c, van de Subsidieregeling ESF 2007–2013, te beoordelen aan de hand van de in artikel 2.3.3., tweede lid, van die regeling genoemde criteria, zulks onder toepassing van een door haar op te stellen en ter kennis van de minister te brengen toetsingskader waarin deze criteria nader zijn uitgewerkt.

  • b. Het comité heeft tot taak de projecten op basis van deze beoordeling, alsmede op basis van het bepaalde in artikel 2.3.3., vierde tot en met zesde lid, te rangschikken naar de mate waarin deze voor subsidieverlening in aanmerking komen.

  • c. Het comité doet deze rangschikking uiterlijk 31 maart 2009 toekomen aan de minister en licht deze desgevraagd nader toe.

  • d. Het comité staat de minister desgevraagd bij in kwesties die verband houden met de toekenning van subsidie voor projecten als bedoeld onder a.

Artikel 4. Samenstelling

  • a. Het comité bestaat uit een voorzitter, tevens lid, en drie overige leden.

  • b. De minister benoemt en ontslaat de voorzitter en de overige leden van het comité na overleg met de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

  • c. Met ingang van de datum van inwerkingtreding van dit besluit worden benoemd

    • als voorzitter: de heer G.A.J. Janssen

    • als leden: de heer A.T. Tichelaar, de heer J.A. den Blanken en de heer W.M.J.M. van Gaans

Artikel 5. Vergoeding

  • a. Aan de voorzitter en de overige leden kan ten laste van het ministerie een vergoeding worden toegekend.

  • b. Op de aan de voorzitter en de overige leden toe te kennen vergoeding is het Vacatiegeldenbesluit 1988 dan wel de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies van toepassing.

Artikel 6. Secretariaat

  • a. Het comité wordt bijgestaan door een secretariaat.

  • b. In de personele bezetting van het secretariaat wordt voorzien door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

  • c. Het secretariaat is uitsluitend verantwoording schuldig aan het comité.

Artikel 7. Beheer bescheiden

  • a. Het beheer van de bescheiden van het comité geschiedt op overeenkomstige wijze als bij het ministerie.

  • b. De bescheiden van het comité worden na beëindiging van de werkzaamheden van het comité in het archief van het ministerie opgenomen.

Artikel 8. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 februari 2009.

Artikel 9. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Comité van experts Subsidieregeling ESF 2007–2013/Actie C.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 18 februari 2009

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma.

TOELICHTING

Ingevolge deze Regeling stelt de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in overleg met de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) een Comité van experts Subsidieregeling ESF 2007–2013/Actie C in.

Aanleiding

Tijdens een Algemeen overleg op 12 november 2008 (TK, vergaderjaar 2008–2009, 26 642, nr. 110) over het Europees Sociaal Fonds (ESF) heeft voormalig staatssecretaris Aboutaleb de Tweede Kamer toegezegd de mogelijkheid te bekijken om samen met het ministerie van OCW de beoordeling van subsidieaanvragen Actie C meer gradueel naar kwaliteit te definiëren.

Instelling Comité

De Subsidieregeling ESF 2007–2013 is daartoe gewijzigd.

Projecten/Actie C van subsidieaanvragers aan wie op grond van deze Subsidieregeling niet eerder subsidie/Actie C is verleend, hebben voorrang op projecten/Actie C van aanvragers aan wie op grond van deze regeling eerder subsidie/Actie C, is verleend.

Met betrekking tot de projecten/Actie C van subsidieaanvragers aan wie op grond van de Subsidieregeling ESF 2007–2013 eerder subsidie/Actie C is verleend, wordt voorrang verleend aan projecten die in hogere mate voldoen aan de criteria arbeidsmarktgerichtheid, innovatief gehalte en netwerkgerichtheid dan projecten die in mindere mate aan die criteria voldoen. De mate waarin voldaan wordt aan voornoemde criteria wordt beoordeeld door een in te stellen Comité van experts Subsidieregeling ESF 2007–2013/Actie C, nader te noemen het Comité.

Taken Comité

Dit Comité van experts heeft tot taak projecten Actie C te beoordelen aan de hand van de criteria arbeidsmarktgerichtheid, innovatief gehalte en netwerkgerichtheid. De experts zijn daartoe aangeworven om vanuit hun specifieke deskundigheid een professioneel oordeel te kunnen geven.

De leden zijn onafhankelijk en mogen niet betrokken zijn bij de nieuwe subsidieaanvragen/Actie C. Voorafgaand aan de toetsing stelt het Comité een werkbaar toetsingskader op, waarin deze criteria nader zijn uitgewerkt. Het toetsingskader wordt ter kennis en goedkeuring van de minister gebracht. Het Comité beoordeelt onder toepassing van het vooraf opgestelde toetsingskader en op basis van het professionele oordeel. Het Comité kent aan zijn beoordeling een score toe.

Het comité rangschikt de projecten op basis van deze beoordeling en het in de Subsidieregeling 2007–2013 daarover bepaalde naar de mate waarin het project voor subsidieverlening in aanmerking komt. De score bepaalt de volgorde van behandeling. Bij een gelijke score tellen het aantal malen dat een aanvraag is toegekend, vervolgens het type school en in laatste instantie het tijdstip van binnenkomst van aanvraag voor het op volgorde plaatsen van behandeling.

Het Comité levert uiterlijk 31 maart 2009 een volledige gebundelde rankingslijst, die wordt onderschreven door alle leden van de commissie.

De taken beslaan eveneens meewerken aan voorbereidende en uitvoerende handelingen van het subsidieproces, zoals het bijwonen van overleg met het Agentschap SZW, het secretariaat en beleidmakers, het inlezen en bestuderen van relevante stukken, het schriftelijk vastleggen van motivering, het leveren van inhoudelijke bijdrage aan ingestelde bezwaar- en beroepsprocedures en het meewerken aan de evaluatie van de ranking.

Bij het instellen van het Comité is gekozen voor 4 leden (inclusief een voorzitter). Deze leden beschikken over de benodigde expertise met betrekking tot het beoordelen van de criteria arbeidsmarktgerichtheid, netwerkgerichtheid en innovatiegehalte. Deze leden zijn betrokken bij de uitwerking van het toetsingskader, de inhoudelijke beoordeling aan de hand van het toetsingskader, de vaststelling van de ranking en de evaluatie achteraf. Ook kan van deze leden een inhoudelijke bijdrage worden verlangd bij eventueel ingesteld bezwaar en/of (hoger) beroep.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma.

Naar boven