Ontwerpbesluit op de vergunningaanvraag van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven te Eindhoven voor introductie in het milieu van genetisch gemodificeerde organismen

Vergunningsaanvraag van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Op 19-01-2009 is van de Stichting Catharina-Ziekenhuis te Eindhoven een vergunningsaanvraag op grond van het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer (hierna: Besluit ggo) ontvangen voor introductie in het milieu van genetisch gemodificeerde organismen. De aanvraag is ingeschreven bij DGM/RB onder nr. IM 09-001.

De aanvraag betreft een fase 3 klinische studie waarin plasmide DNA wordt toegediend aan patiënten met kritische lidmaat-ischemie (CLI).

Dit is een aandoening die ernstige wonden veroorzaakt, die kunnen leiden tot amputatie. Het plasmide DNA dat geïnjecteerd wordt in het aangedane been bevat het gen voor de fibroblast groeifactor (FGF).

Door de expressie van deze groeifactor wordt beoogd om bloedvaten aan te maken rondom de CLI-wond in het been, waarbij de verwachting is dat de wond geneest en amputatie voorkomen wordt. De werkzaamheden zijn voorgenomen plaats te vinden in de gemeente Eindhoven.

Op deze aanvraag dient op grond van het Besluit ggo de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer te beslissen.

Procedure

Voor de behandeling van bovengenoemde aanvraag zal de uniforme openbare voorbereidingsprocedure worden doorlopen, conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Ontwerpbesluit

Naar aanleiding van de aanvraag is een ontwerpbeschikking opgesteld waarbij met de aanvraag wordt ingestemd.

Inzage aanvraag en ontwerpbeschikking

De aanvraag, het ontwerpbesluit en de overige relevante stukken liggen vanaf 28-02-2009 op werkdagen ter inzage in de Bibliotheek van het Ministerie van VROM, Rijnstraat 8 te Den Haag (maandag- en vrijdagmiddag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur en dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend geopend van 8.30 uur tot 13.00 uur) na afspraak via telefoon (070-339 30 00) of e-mail (bibliotheek@minvrom.nl).

De bezoeker dient zich te melden bij de receptie. Deze kennisgeving, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken zijn ook beschikbaar op de internetpagina www.vrom.nl/ggo-vergunningverlening.

Inspraak

Tot en met 10-04-2009 kan eenieder zijn of haar zienswijzen schriftelijk of mondeling naar voren brengen met betrekking tot het ontwerpbesluit. Voor mondelinge zienswijzen kan contact opgenomen worden met het Ministerie van VROM/Bureau Genetisch Gemodificeerde Organismen, telefoon 030-274 27 93.

Schriftelijke zienswijzen moeten gezonden worden aan:

De Minister van VROM

t.a.v. RIVM/SEC/Bureau GGO

Postbus 1

3720 BA Bilthoven

De zienswijze moet zijn ondertekend en van een datum, naam en adres voorzien zijn. Zienswijzen die per e-mail worden ingestuurd, worden niet geaccepteerd. Voor verdere vragen over het indienen van zienswijzen zie het veelgesteldevragengedeelte op de internetpagina www.vrom.nl/ggo-vergunningverlening.

Naar boven