Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 10 februari 2009, nr. IVV/I/09/1810, houdende de doorverlening van bevoegdheden aan de Algemeen directeur van SenterNovem in verband met de uitvoering van de Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling ondernemers 2009−2010 (Mandaatbesluit Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling ondernemers 2009−2010)

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 2, eerste lid, aanhef, van de Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling ondernemers 2009−2010;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. De algemeen directeur van SenterNovem is bevoegd om namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besluiten te nemen, privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten en handelingen te verrichten die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, voor zover ze verband houden met de uitvoering van de Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling ondernemers 2009−2010.

  • 2. Onder de bevoegdheid, bedoeld in het eerste lid, wordt mede verstaan het adviseren over en behandelen van bezwaar- en beroepszaken.

Artikel 2

  • 1. De algemeen directeur van SenterNovem kan zijn vertegenwoordigingsbevoegdheden in een door hem te bepalen omvang mandateren of doorverlenen aan onder hem ressorterende functionarissen.

  • 2. De artikelen 14 tot en met 25 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 zijn van toepassing op de uitoefening van bevoegdheden op grond van deze regeling en tevens op de uitoefening van bevoegdheden die krachtens ondermandaat respectievelijk doorverlening van volmacht en machtiging worden uitgeoefend.

Artikel 3

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Deze regeling wordt aangehaald als: Mandaatbesluit Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling ondernemers 2009−2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 10 februari 2009

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma.

TOELICHTING

Op 1 juli 2007 is met de pilot ‘Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling startende ondernemers vanuit een uitkering’ gestart. Uit een tussenevaluatie is gebleken dat de pilot een succesvol verloop kent. Het blijkt dat banken bij borgstelling van rijkswege, inderdaad aan starters vanuit een uitkeringssituatie bedrijfskrediet verstrekken. Dit gaf aanleiding om de reikwijdte van de pilot in een direct hierop aansluitende pilot ‘Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling startende ondernemers vanuit een uitkering 2009’ te verbreden met deelname van de gemeenten Hengelo en Tilburg naast bovenstaande drie gemeenten met een looptijd van nog eens negen maanden tot 1 april 2009. De Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling ondernemers 2009–2010 voorziet in de vervanging en een verdere verbreding van de Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling startende ondernemers vanuit een uitkering 2009 tot 1 januari 2011.

De verlening van borgstellingen in het kader van De Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling ondernemers 2009–2010 wordt − evenals de hieraan voorafgaande vergelijkbare pilotregeling − uitgevoerd door SenterNovem onder verantwoordelijkheid van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In dit besluit worden de taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van de uitvoering van de Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling ondernemers 2009−2010 belegd bij de algemeen directeur SenterNovem en worden tevens vertegenwoordigingsbevoegdheden doorverleend aan de algemeen directeur SenterNovem.

Er is om uitvoeringstechnische redenen voor gekozen de Tijdelijke SZW-borgstellingsregeling startende ondernemers vanuit een uitkering zoveel mogelijk in te richten als de bestaande BBMKB-regeling van het Ministerie van Economische Zaken voor borgstellingskredieten aan het midden- en kleinbedrijf, weliswaar in vereenvoudigde vorm.

De algemene bepalingen inzake mandaat, volmacht en machtiging uit het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 zijn van overeenkomstige toepassing op de bevoegdheden die op grond van dit mandaat worden uitgeoefend.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma.

Naar boven