Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 11 februari 2009, nr. TRCJZ/2009/362, houdende een wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten (intrekking dubbele reinigings- en ontsmettingsplicht van vervoermiddelen vanwege LPAI in Duitsland)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 17, eerste lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2.6a van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten1 vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 11 februari 2009, om 16.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Met de onderhavige wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten wordt de verplichting tot dubbele reiniging en ontsmetting (R&O) van vervoermiddelen die kennelijk gebruikt zijn voor gevogelte of broedeieren, komend vanuit de Duitse deelstaat Nedersaksen, ingetrokken.

De verplichting was met ingang van 15 december 2008 ingesteld in verband met een uitbraak in Duitsland van een milde variant van het vogelgriepvirus. De Duitse autoriteiten hebben daarop overeenkomstig de Europese richtlijn 2005/94/EG de nodige bestrijdingsmaatregelen getroffen. Zo zijn er meerdere beperkingsgebieden ingesteld. Sinds 20 januari 2009 hebben zich in Duitsland echter geen nieuwe uitbraken meer voorgedaan en is het ook overigens veterinair niet langer noodzakelijk de dubbele R&O-verplichting in stand te houden. In Duitsland zijn inmiddels ook vrijwel alle beperkingsgebieden opgeheven. Voor zover de beperkingsgebieden nog intact zijn, is van belang dat daar nog altijd vervoersgeboden gelden waardoor vanuit deze gebieden geen transport naar Nederland mag plaatsvinden. Ook tegen deze achtergrond is het handhaven van de dubbele R&O-verplichting veterinair niet noodzakelijk. Via de onderhavige wijzigingsregeling wordt deze verplichting dan ook ingetrokken.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.


XNoot
1

Regeling van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 5 december 2007, Stcrt. 2007, 237; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 30 januari 2009, Stcrt. 2009, 23.

Naar boven