Regeling van 9 februari 2009, nr. CEND/HDJZ-2009/1 sector IenO, tot wijziging van de Regeling vervoerbare drukapparatuur in verband met de aanwijzing voor onbepaalde tijd van de Dienst Wegverkeer als keuringsinstantie

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op artikel 2 van het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen j°. artikel 9, tweede lid van de Regeling vervoerbare drukapparatuur;

Besluit:

ARTIKEL I

In de aanhef van artikel 1 van Bijlage 1 van de Regeling vervoerbare drukapparatuur1 vervalt de zinsnede ‘tot 1 januari 2009’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

TOELICHTING

Deze regeling voorziet in de definitieve aanwijzing voor onbepaalde tijd van de Dienst Wegverkeer (RDW) als keuringsinstantie als bedoeld in de EG-richtlijn betreffende vervoerbare drukapparatuur (Richtlijn nr. 1999/36/EG van de Raad van de Europese Unie van 29 april 1999 betreffende vervoerbare drukapparatuur, PbEG 138) voor de keuring van klasse-2-gastanks. De RDW was reeds voor een bepaalde tijd aangewezen als keuringsinstantie. Door deze tijdelijke aanwijzing kon de RDW voldoende keuringsactiviteiten uitvoeren om de certificering volgens de norm EN-ISO/IEC 17020 (EN 45004) af te ronden. Inmiddels is het certificeringsproces afgerond en kan de RDW voor onbepaalde tijd als keuringsinstantie worden aangewezen.

Deze regeling werkt terug tot en met 1 januari 2009, zodat de RDW ook gedurende de periode vanaf 1 januari 2009 tot en met inwerkingtreding van deze regeling bevoegd is keuringen te verrichten en keuringsbewijzen te verstrekken. Hiervoor is gekozen om onduidelijkheid en rechtsonzekerheid over de geldigheid van de door de RDW op grond van deze regeling afgegeven keuringsbewijzen te voorkomen. Bovendien voldeed de RDW reeds op 1 januari 2009 aan de eisen om als keuringsinstantie als bedoeld in bovenvermelde richtlijn te kunnen worden aangewezen.

Van de aanwijzing voor onbepaalde tijd zal overeenkomstig artikel 9, derde lid, van de Regeling vervoerbare drukapparatuur mededeling worden gedaan aan de Europese Commissie en de overige lidstaten.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.


XNoot
1

Stcrt. 2000, 232; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 28 februari 2008 (Stcrt. 2008, 42).

Naar boven