Besluit van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 3 februari 2009, nr. MEVA-AEB-2909485, houdende de instelling van de Stuurgroep implementatie Wtcg (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten)

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. de minister:

de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

b. de Stuurgroep:

de Stuurgroep, genoemd in artikel 2, eerste lid;

c. de ketenpartners:

het Centraal Administratie Kantoor (hierna: CAK), het Centrum Indicatiestelling Zorg (hierna: CIZ), Vektis en de zorgverzekeraars, vertegenwoordigd door Zorgverzekeraars Nederland (hierna: ZN);

d. de tegemoetkoming:

de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, genoemd in artikel 2 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten.

Artikel 2

  • 1. Er is een Stuurgroep implementatie Wtcg.

  • 2. De Stuurgroep heeft tot taak mogelijke problemen bij de uitvoering van de tegemoetkoming vroegtijdig te signaleren teneinde te voorkomen dat deze zich gaan voordoen en aan de minister en de ketenpartners voorstellen te doen voor oplossingen.

Artikel 3

  • 1. De Stuurgroep bestaat uit:

    • a. de Directeur Generaal Langdurige Zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tevens voorzitter;

    • b. ten hoogste drie andere ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

    • c. twee vertegenwoordigers van het CAK;

    • d. een vertegenwoordiger van het CIZ;

    • e. een vertegenwoordiger van Vektis;

    • f. een vertegenwoordiger van ZN.

  • 2. De leden, bedoeld in het eerste lid, onder b, worden benoemd en ontslagen door de minister. De leden, bedoeld in het eerste lid, onder c tot en met f, worden benoemd en ontslagen door de minister, op voordracht van de organisaties die zij vertegenwoordigen.

  • 3. Het secretariaat van de Stuurgroep wordt gevoerd door de directie Macro Economische Vraagstukken en Arbeidsvoorwaardenbeleid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Artikel 4

De Stuurgroep stelt zijn eigen werkwijze vast.

Artikel 5

De Stuurgroep rapporteert voor 15 mei 2009, 15 november 2009, 15 mei 2010 en 15 november 2010 aan de minister over zijn bevindingen. Deze bevindingen worden door de minister verwerkt in de voortgangsrapportages die hij in 2009 en 2010 aan beide Kamers van de Staten-Generaal aanbiedt.

Artikel 6

Het beheer van de archiefbestanden van de Stuurgroep geschiedt op overeenkomstige wijze als het beheer van de archiefbescheiden door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De archiefbescheiden van de stuurgroep worden na zijn opheffing, of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, overgebracht naar het archief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Artikel 7

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

  • 2. Dit besluit vervalt met ingang van 1 januari 2011.

Artikel 8

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit Stuurgroep implementatie Wtcg.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Bussemaker.

TOELICHTING

In de brief aan de Tweede Kamer van 18 november 2008 (Kamerstukken 2008–2009, 31 706. nr. 21) is de instelling van een Stuurgroep implementatie Wtcg aangekondigd.

De instelling van de Stuurgroep, stelt de staatssecretaris in staat om, onder leiding van een van haar ambtenaren, de regie te voeren met betrekking tot de uitvoering van de tegemoetkoming, zoals deze is opgenomen in de Wtcg.

In de Stuurgroep hebben de uitvoeringsorganisaties zitting die het meest direct betrokken zijn bij de uitvoering van de tegemoetkoming.

Zorgverzekeraars zijn verplicht tot het leveren van de benodigde gegevens betreffende het Zvw-zorggebruik aan het CAK. Derhalve heeft ZN namens de zorgverzekeraars in de Stuurgroep zitting. Het CIZ neemt deel aan de stuurgroep aangezien zij aan het CAK de gegevens over de AWBZ-indicaties moeten leveren.

Het CAK is verantwoordelijk voor de gegevens over het WMO-zorggebruik betreffende huishoudelijke verzorging en heeft als uitvoerder van de tegemoetkoming zitting in de Stuurgroep. Aangezien Vektis nauw betrokken is geweest bij de totstandkoming van de tegemoetkoming, door middel van het onderzoek dat zij naar deze tegemoetkoming heeft gedaan, en tevens bewerker is van de gegevens van zorgverzekeraars, heeft ook Vektis zitting in de Stuurgroep.

Voor de uitvoering van de tegemoetkoming worden gegevens gebruikt betreffende het zorggebruik op basis van de Zorgverzekeringswet, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

De Stuurgroep heeft tot taak mogelijke problemen bij de uitvoering van de tegemoetkoming vroegtijdig te signaleren teneinde te voorkomen dat deze zich gaan voordoen. Het gaat hierbij om problemen met betrekking tot ontbrekende en/of onjuist gegevens in bovengenoemde datastromen en informatievoorziening richting cliënten.

De Stuurgroep zal bezien of de aanlevering van gegevens door de ketenpartners aan het CAK op een juiste wijze geschiedt zodat het CAK in het najaar van 2010 de tegemoetkoming op een juiste wijze kan afhandelen.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Bussemaker.

Naar boven