Regeling van 2 februari 2009 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001 en een andere regeling

2 februari 2009

Nr. DB2009/11M

Directoraat-generaal voor fiscale zaken, Directie directe belastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Handelende na overleg met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

Gelet op artikel 3.13, eerste lid, onderdeel g, van de Wet inkomstenbelasting 2001 en artikel 8, eerste lid, onderdeel k, van de Wet op de inkomstenbelasting 1964 zoals die wet luidde op 31 december 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel XIIA van de Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 12 december 2005, nr. DDB 2005/0062 tot wijziging van enige uitvoeringsregelingen van het Ministerie van Financiën (Stcrt. 251) wordt ‘gelezen: de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer alsmede de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 voor zover betrekking hebbend op de subsidie functieverandering als bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling’ vervangen door: gelezen: de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer zoals die luidde tot 1 januari 2000, de Subsidieregeling natuurbeheer 2000, de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer voor zover betrekking hebbend op de landschapssubsidie bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling,.

ARTIKEL II

Voor het kalenderjaar 2001 wordt in artikel 6, eerste lid, van de Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001 ‘de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer alsmede de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 voor zover betrekking hebbend op de subsidie functieverandering als bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling’ vervangen door: de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer zoals die luidde tot 1 januari 2000, de Subsidieregeling natuurbeheer 2000, de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer voor zover betrekking hebbend op de landschapssubsidie bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling.

ARTIKEL III

Voor de kalenderjaren 2002 tot en met 2006 wordt artikel 6 van de Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001 als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer alsmede de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 voor zover betrekking hebbend op de subsidie functieverandering als bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling’ vervangen door: de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer zoals die luidde tot 1 januari 2000, de Subsidieregeling natuurbeheer 2000, de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer voor zover betrekking hebbend op de landschapssubsidie bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling.

2. In het derde lid, tweede volzin, wordt ‘de voordelen die worden genoten op grond van de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 voor wat betreft de subsidie functieverandering als bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling,’ vervangen door: de voordelen die worden genoten op grond van de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 respectievelijk de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer voor zover betrekking hebbend op de landschapssubsidie bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling.

ARTIKEL IV

Met ingang van 1 januari 2007 wordt artikel 6 van de Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001 als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer alsmede de Subsidieregeling natuurbeheer 2000, zoals die luidde tot 1 januari 2007, voor zover betrekking hebbend op de subsidie functieverandering, bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling, de Subsidieregeling natuurbeheer van de onderscheiden provincies voor zover betrekking hebbend op de subsidie functieverandering, bedoeld in artikel 2, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van die regeling,’ vervangen door: de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer zoals die luidde tot 1 januari 2000, de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 zoals die luidde tot 1 januari 2007, de Subsidieregeling natuurbeheer van de onderscheiden provincies, de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer zoals die luidde tot 1 januari 2007, voor zover betrekking hebbend op de landschapssubsidie bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling, de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer van de onderscheiden provincies voor zover betrekking hebbend op de landschapssubsidie bedoeld in artikel 2, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van die regeling.

2. In het derde lid, tweede volzin, wordt ‘de voordelen die worden genoten op grond van de Subsidieregeling natuurbeheer 2000, zoals die luidde tot 1 januari 2007, voor zover betrekking hebbend op de subsidie functieverandering, bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling, respectievelijk de Subsidieregeling natuurbeheer van de onderscheiden provincies voor zover betrekking hebbend op de subsidie functieverandering, bedoeld in artikel 2, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van die regeling’ vervangen door: de voordelen die worden genoten op grond van de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 zoals die luidde tot 1 januari 2007, de Subsidieregeling natuurbeheer van de onderscheiden provincies, de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer zoals die luidde tot 1 januari 2007, voor zover betrekking hebbend op de landschapssubsidie bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling respectievelijk de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer van de onderscheiden provincies voor zover betrekking hebbend op de landschapssubsidie bedoeld in artikel 2, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van die regeling.

ARTIKEL V

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt voor wat betreft artikel I terug tot en met 1 januari 2000, voor wat betreft artikel II terug tot en met 1 januari 2001, voor wat betreft artikel III terug tot en met 1 januari 2002 en voor wat betreft artikel IV terug tot en met 1 januari 2007.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën,

J.C. de Jager.

TOELICHTING

Algemeen

In artikel 3.13, eerste lid, onderdeel g, van de Wet inkomstenbelasting 2001 is de bevoegdheid opgenomen ten behoeve van de ontwikkeling en instandhouding van bos en natuur regelingen aan te wijzen waarvan de voordelen voor een aan te wijzen gedeelte worden geacht niet tot de winst te behoren (fiscale vrijstelling). Aangewezen zijn reeds de Tijdelijke regeling natuurbeheer particulieren zoals die luidde tot 1 januari 2000, de Subsidieregeling natuurbeheer 2000, zoals die luidde tot 1 januari 2007 en voor zover betrekking hebbend op de subsidie functieverandering, de Subsidieregeling natuurbeheer van de onderscheiden provincies voor zover betrekking hebbend op de subsidie functieverandering alsmede een aantal gespecificeerde overeenkomsten.

In de brief van 5 december 2008 aan de Tweede Kamer heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bericht dat op 26 november 2008 de Europese Commissie goedkeuring heeft verleend aan steunmaatregel NN47/2004 (ex N/344/A/1999) (Kamerstukken II 2008/09, 31 700 XIV, nr. 68). De goedkeuring heeft mede betrekking op de fiscale vrijstelling van de subsidies die vallen onder de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 (geldend tot 1 januari 2007), de Subsidieregeling natuurbeheer van de onderscheiden provincies (geldend vanaf 1 januari 2007), de landschapssubsidie die valt onder de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (geldend tot 1 januari 2007) en de landschapssubsidie die valt onder de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer van de onderscheiden provincies (geldend vanaf 1 januari 2007). Voor de jaren 2000 en 2001 betreft het een 90% vrijstelling van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting van deze subsidies en voor de jaren vanaf 2002 een 100% vrijstelling. De onderhavige regeling strekt ertoe deze subsidies aan te wijzen op grond van artikel 3.13, eerste lid, onderdeel g, van de Wet inkomstenbelasting 2001.

Artikelsgewijs

Artikel I, II en III (artikel XIIA van de Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 12 december 2005, nr. DBB2005/0062, tot wijziging van enige uitvoeringsregelingen van het Ministerie van Financiën, Stcrt. 251, en artikel 6 van de Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001)

De goedkeuring van de Europese Commissie ziet op alle subsidies van de Subsidieregeling natuurbeheer 2000. Om die reden is de beperking van de subsidie functieverandering niet meer opgenomen. Voorts is de vrijstelling uitgebreid met de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer voor zover betrekking hebbend op de landschapssubsidie bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, van die regeling. Voor de jaren 2000 en 2001 geldt een fiscale vrijstelling van 90% van deze subsidies. Voor de jaren vanaf 2002 geldt een 100% vrijstelling van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Voorts is van de gelegenheid gebruik gemaakt om een technische wijziging aan te brengen in de verwijzing naar de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer, nu die regeling per 1 januari 2000 is vervallen.

Artikel IV (artikel 6 van de Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001)

Met ingang van 1 januari 2007 zijn de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 en de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer vervallen en vervangen door de Subsidieregeling natuurbeheer van de onderscheiden provincies en de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer van de onderscheiden provincies. De goedkeuring van de Europese Commissie ziet tevens op alle subsidies van de Subsidieregeling natuurbeheer van de onderscheiden provincies en de landschapssubsidie bedoeld in artikel 2, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer van de onderscheiden provincies. Het betreft hier een 100% vrijstelling van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Voorts is van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook hier een technische wijziging aan te brengen in de verwijzing naar de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer, nu die regeling per 1 januari 2000 is vervallen.

Artikel V (inwerkingtreding)

De Europese Commissie heeft goedkeuring verleend met terugwerkende kracht. Artikel I werkt terug tot en met 1 januari 2000. Artikel II werkt terug tot en met 1 januari 2001. Artikel III werkt terug tot en met 1 januari 2002. Artikel IV werkt terug tot en met 1 januari 2007.

De Staatssecretaris van Financiën,

J.C. de Jager.

Naar boven