Regeling van de Directeur-Generaal van de Dienst Uitvoering Onderwijs van 16 december 2009, nr. HD-09.194, houdende de ondermandaatregeling DUO 2010 (Ondermandaatregeling DUO 2010)

De Directeur-Generaal DUO,

Gelet op artikel 11 van het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

DUO:

Dienst Uitvoering Onderwijs

DG:

directeur-generaal

HD:

hoofddirecteur

UD:

uitvoering en dienstverlening

ISO:

ict, staf en ondersteuning

KS:

klantenservice

OS:

onderwijsservice

SO:

serviceorganisatie

P&D:

producten en diensten

HRM/HRD:

Human Resource Management/Human Resource Development

BSA:

beleid strategie en accountmanagement

SSO:

shared service organisatie

F&S:

facilities en services

Artikel 2. Mandaat voor de uitvoering

De volgende functionarissen hebben mandaat ten aanzien van alle aangelegenheden die behoren tot hun werkterrein: De HD Ontwikkeling, de HD-UD en de HD-ISO, de directeur P&D, de directeur BSA, de manager Informatieproducten, de manager accountmanagement, de manager SSO, de (plv.) productmanagers, de clustermanagers, de programmamanagers, het clusterhoofd F&S, het clusterhoofd Bedrijfsbureau, het hoofd functioneel beheer, de directeur KS, de directeur OS, de directeur ICT, de directeur HRM/HRD, het hoofd Bezwaar, Beroep en Klachten (BBK), de onder de vijf laatstgenoemden vallende managers en medewerkers, de centrale klachtenfunctionaris, de medewerker Programmabeheer locatie Groningen, de Klachtenfunctionarissen KS, de medewerker klachtafhandeling Servicecentrum Inburgering en de medewerker klachten en klanttevredenheid OS.

Artikel 3. Mandaat voor bezwaar en beroep

  • 1. De directeuren KS, OS, ICT en HRM/HRD, P&D, de manager van de afdeling Bezwaar, Beroep en Klachten (BBK) , de afdelingsmanagers en managers KS en OS, de medewerkers inburgering bezwaar en klachten en de medewerkers Bezwaar, Beroep en Procesvoering van de afdeling BBK alsmede de Klachtenfunctionarissen hebben mandaat te beslissen op bezwaarschriften die zijn ingediend in aangelegenheden behorend tot hun werkterrein.

  • 2. De directeuren KS, OS, ICT en HRM/HRD, de manager BBK, de afdelingsmanagers en managers KS en OS, de medewerkers inburgering beroep, de medewerkers Procesvoering en Beroep van de afdeling BBK en de (senior) juridisch medewerkers hebben mandaat, met het recht zich door anderen te laten bijstaan, ten aanzien van alle aangelegenheden die behoren tot hun werkterrein, waaronder in ieder geval begrepen vertegenwoordiging van een bewindspersoon inzake:

    • a. bezwaarschriftenprocedures;

    • b. gedingen aanhangig bij de rechter;

    • c. het instellen van enig rechtsmiddel tegen uitspraken in de onder b. genoemde gedingen.

  • 3. De senior juridisch medewerkers hebben tevens het recht van substitutie.

Artikel 4. Mandaat aan anderen en ondermandaat

  • 1. De DG-DUO, de HD-UD en de HD-ISO kunnen, onverminderd het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 bij afzonderlijk besluit mandaat aan anderen dan de in artikel 2 en 3 genoemde functionarissen verlenen.

  • 2. Het verlenen van ondermandaat is slechts mogelijk voor zover dat bij deze regeling of afzonderlijk besluit van de DG-DUO, de HD-UD of HD-ISO is toegestaan.

Artikel 5. Voorbehouden aan DG-DUO

Aan de DG-DUO is voorbehouden het nemen van besluiten betreffende:

  • a. het openstellen van interne vacatures;

  • b. woon-werkverkeer;

  • c. incidentele beloningen op grond van artikel 22a van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984.

Ten aanzien van de onder b. en c. genoemde besluiten is het verlenen van ondertekeningsmandaat wel toegestaan.

Artikel 6. Vervanging

Bij afwezigheid van de DG-DUO gaan diens bevoegdheden over op de HD-UD. Bij afwezigheid van de DG-DUO en de HD-UD gaan hun bevoegdheden over op de HD-ISO. Bij afwezigheid van de HD-UD alsmede de HD-ISO dan wel een van hen gaan hun bevoegdheden over op de DG-DUO.

Artikel 7. Intrekking

  • 1. De Organisatie- en ondermandaatregeling CFI 2008 wordt ingetrokken.

  • 2. Mandaten die zijn verleend op grond van de Organisatie- en ondermandaatregeling CFI 2008 alsmede mandaten die zijn verleend op grond van Het Algemeen besluit inzake mandaten en betalingsopdrachten Informatie Beheer Groep dan wel anderszins door of namens de hoofddirectie van de Informatie Beheer Groep en die gelden op de dag voor inwerkingtreding van deze regeling, worden geacht te zijn verleend op grond van deze regeling.

Artikel 8. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2010. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 januari 2010, treedt zij in werking met ingang van de dag na de dagtekening van deStaatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 januari 2010.

Artikel 9. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Ondermandaatregeling DUO 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Tevens zal deze regeling worden geplaatst op de internetsite van DUO www.ocwduo.nl.

De Directeur-Generaal DUO,

R.J.A. Kerstens.

TOELICHTING

Vanaf 1 januari 2010 vormen de IB-Groep en CFI samen de nieuwe uitvoeringsorganisatie DUO. Deze organisatie vormt als baten-lastendienst onderdeel van het Ministerie van OCW. Om haar taken als nieuwe organisatie te kunnen uitvoeren wordt in het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 mandaat verleend aan de DG-DUO.

Daarnaast is het mogelijk dat er vanuit andere departementen mandaat wordt verleend aan de DG-DUO.

De onderhavige regeling geeft invulling aan de ondermandaten binnen DUO. In deze regeling geeft de DG-DUO aan wie er binnen DUO ondermandaat krijgen.

In lijn met het Organisatie- en mandaatbesluit van OCW is er gekozen voor een systematiek waarbij mandaat wordt verleend aan functionarissen. De omvang van de mandaten wordt grotendeels bepaald door het werkterrein van de betreffende functionaris. Mandaat wordt immers verleend voor alle taken die behoren tot het werkterrein.

Hierbij is nog wel het volgende van belang. De DG-DUO kan slechts ondermandaat verlenen voor bevoegdheden die hij zelf heeft gekregen en waarvoor ondermandaat ook is toegestaan. In het Organisatie- en mandaatbesluit OCW is namelijk een aantal zaken voorbehouden aan bijvoorbeeld de bewindslieden, de secretaris-generaal of de directeur concernondersteuning.

Daarnaast is voor bepaalde zaken waarin wel mandaat aan de DG-DUO is verleend ondermandaat expliciet verboden.

Voor een volledig beeld met betrekking tot de ondermandaten alsmede de voorbehouden aan andere functionarissen zijn dus zowel deze regeling als het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 alsmede eventuele regelingen van andere departementen van belang.

Naar boven