Besluit van de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie van 15 december 2009, nr. DDS2009066456, tot het verlenen van mandaat, volmacht en machtiging aan de Dienst Uitvoering Onderwijs tot uitoefening van een aantal bevoegdheden op grond van de wet- en regelgeving op het terrein van de inburgering (Besluit mandaat, volmacht en machtiging Dienst Uitvoering Onderwijs Wet- en regelgeving inburgering)

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

Handelende met instemming van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gezien de schriftelijke instemming van de Directeur-Generaal van de Dienst Uitvoering Onderwijs van 15 december 2009;

Besluit:

Artikel 1

Aan de Directeur-Generaal van de Dienst Uitvoering Onderwijs wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend om de bevoegdheden uit te oefenen die verband houden met de uitvoering van:

  • a. het uitreiken van het inburgeringsdiploma, bedoeld in artikel 14, tweede lid, van de Wet inburgering;

  • b. het afnemen van het centrale deel van het inburgeringsexamen, bedoeld in artikel 15, tweede lid, van de Wet inburgering;

  • c. het afnemen van het praktijkdeel van het inburgeringsexamen in de vorm van het portfolio, bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Wet inburgering;

  • d. het verstrekken van leningen en het innen van schulden uit verstrekte leningen aan (gewezen) inburgeringsplichtigen, bedoeld in de artikelen 16, 17 van de Wet inburgering, en het kwijtschelden van schulden, bedoeld in artikel 4.13 van het Besluit inburgering;

  • e. het verstrekken van vergoedingen, bedoeld in artikel 18 van de Wet inburgering;

  • f. het verstrekken van persoonsvolgende budgetten aan inburgeraars in de opvang, bedoeld in de artikelen 3 tot en met 7 van de Regeling persoonsvolgend budget voor inburgering in de opvang;

  • g. het beheren van het Informatiesysteem Inburgering, bedoeld in artikel 47 van de Wet inburgering en het verstrekken van gegevens aan het Informatiesysteem Inburgering, bedoeld in artikel 6.2, eerste lid, van het Besluit inburgering;

  • h. het verstrekken van gegevens uit het Informatiesysteem inburgering, bedoeld in artikel 47, tweede lid, van de Wet inburgering, en artikel 13 van de Regeling persoonsvolgend budget voor inburgering in de opvang;

  • i. het beheren van het Bestand Potentiële Inburgeringsplichtigen, bedoeld in artikel 48 van de Wet inburgering, en het verstrekken van gegevens aan het bestand Potentiële Inburgeringsplichtigen, bedoeld in artikel 6.5, eerste lid, van het Besluit inburgering.

  • j. Het verstrekken van gegevens uit het Bestand Potentiële Inburgeringsplichtigen, bedoeld in artikel 48, tweede lid, van de Wet inburgering;

  • k. het afnemen en beoordelen van de korte vrijstellingstoets, bedoeld in artikel 2.7, vijfde en zesde lid, van het Besluit inburgering

  • l. het verstrekken van een document, bedoeld in artikel 2.7, tweede lid, van het Besluit inburgering.

Artikel 2

Aan de Directeur-Generaal van de Dienst Uitvoering Onderwijs wordtmandaat en machtiging verleend met betrekking tot het nemen van besluiten over en het vaststellen en ondertekenen van stukken, die betrekking hebben op de afhandeling van administratieve stukken inzake klacht-, bezwaar- en beroepsprocedures, voor zover deze verband houden met de uitoefening van de bevoegdheden, genoemd in artikel 1, en met dien verstande dat hij geen besluit op bezwaar neemt met betrekking tot een bezwaarschrift tegen een besluit dat hij in mandaat heeft genomen.

Artikel 3

De Directeur-Generaal van de Dienst Uitvoering Onderwijs kan met betrekking tot zijn bevoegdheden, genoemd in de artikelen 1 en 2, ondermandaat, volmacht en machtiging in een door hem te bepalen omvang verlenen aan onder hem ressorterende functionarissen, met dien verstande dat hij geen ondermandaat verleent aan de functionaris aan wie door hem ondermandaat tot het nemen van het besluit waartegen het bezwaar zich richt is verleend.

Artikel 4

Indien uitvoering wordt gegeven aan dit besluit, luidt de ondertekening:

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie, voor deze, gevolgd door functieaanduiding, handtekening en naam van de betrokken functionaris.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2010.

Artikel 6

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandaat, volmacht en machtiging Dienst Uitvoering Onderwijs Wet- en regelgeving inburgering.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 15 december 2009

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

E.E. van der Laan.

TOELICHTING

Per 1 januari 2010 zijn de uitvoeringsorganisaties Informatiebeheer-Groep (IB-Groep) en CFI (Staatsblad 2009, nummer 492 en 493) gefuseerd en is de baten-lastendienst Dienst Uitvoering Onderwijs ingesteld als onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bij de genoemde wet wordt de status van de IB-Groep als zelfstandig bestuursorgaan opgeheven. De eerder bij wet aan de IB-Groep geattribueerde taken op het terrein van de inburgering worden daarom weer geattribueerd aan de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI).

Met het onderhavige mandaatbesluit wordt door de Minister voor WWI aan de Directeur-Generaal van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DG-DUO) mandaat, volmacht en machtiging verleend om alle bevoegdheden uit te oefenen die de IB-Groep voorheen uitoefende op grond van de wet- en regelgeving inburgering.

Artikel 1

In dit artikel is een opsomming gegeven van de bevoegdheden die de Directeur-Generaal van de DUO voor de Minister voor WWI uitoefent.

Onderdelen a, b en c

De DUO verzorgt het decentraal examen in de vorm van het portfolio en de drie onderdelen van het centraal examen, het Electronisch Praktijkexamen, de Toets Gesproken Nederlands en de Kennis van de Nederlandse Samenleving vanaf het proces van aanmelding en het innen van examengelden tot en met de uitreiking van het inburgeringsdiploma.

Onderdelen d en e

De DUO voert alle taken uit inzake de rechtmatige verstrekking van leningen, forfaitare, extraforfaitaire en kostengerelateerde vergoedingen en het innen van schulden uit leningen. Indien de DUO vergoedingen onverschuldigd heeft betaald, heeft zij de bevoegdheid deze terug te vorderen.

Onderdeel f

De DUO voert alle taken uit inzake de rechtmatige verstrekking van persoonsvolgende budgetten aan personen op grond van de regeling persoonsvolgend budget voor inburgering.

Onderdelen g, h, i en j

De DUO is als beheerder van het Informatiesysteem Inburgering (ISI) en het Bestand Potentiële Inburgeringsplichtigen (BPI) verantwoordelijk voor de verwerking, beveiliging en schoning van (persoons)gegevens overeenkomstig de Wet bescherming persoonsgegevens. De DUO is daarnaast verstrekker van gegevens aan het ISI over onder andere de afname van het inburgeringsexamen en de uitvoering van de lening- en vergoedingenfaciliteit.

Artikel 2

Aan de DG-DUO wordt de bevoegdheid verleend om administratieve handelingen te verrichten en beslissingen te nemen in klacht-, bezwaar- en beroepsprocedures de uitvoeringstaken betreffende. De beperking van de bevoegdheid houdt verband met het bepaalde in artikel 10:3, derde lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 3

De DG-DUO heeft de bevoegdheid de aan hem in de artikelen 1 en 2 verleende bevoegdheden door te mandateren aan de onder hem ressorterende functionarissen (ondermandaat). Ingevolge het bepaalde in artikel 10:9, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht, is het bepaalde in artikel 10:3, derde lid, van de Algemene wet bestuursrecht van overeenkomstige toepassing op het ondermandaat.

Artikel 4

In dit artikel is de ondertekening geregeld van beschikkingen, brieven etc. die uit naam van de Minister voor WWI worden verzonden door gemandateerde functionarissen van de DUO.

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

E.E. van der Laan.

Naar boven