stcrt-2009-19973-001.png Aanwijzing gronden gelegen in toekomstig plangebied ‘Overmeer-Zuid’ (artikel 5 Wet voorkeursrecht gemeenten)

Voorlopige aanwijzing

De gemeenteraad van de gemeente Wijdemeren maakt ingevolge artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend, dat zij bij besluit van 17 december 2009 de percelen die gelegen zijn in het toekomstig plangebied ‘Overmeer-Zuid’ op basis van artikel 5 van de Wvg heeft aangewezen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 24, 26 en 27 van de Wvg van toepassing zijn. Het raadsbesluit treedt in werking de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin de ter inzage legging bekend gemaakt is (te weten op 23 december 2009) en vervalt van rechtswege drie jaar na dagtekening (te weten op 23 december 2012) tenzij het voorkeursrecht op basis van een projectbesluit, structuurvisie of een bestemmingsplan wordt verlengd.

Planologische basis en ligging plangebied

Het raadsbesluit heeft als planologische basis het concept Stedenbouwkundigplan ‘Overmeer-Zuid’. Het toekomstige plangebied is gelegen direct ten zuiden van de kern van Nederhorst den Berg aan de zuidkant van de bestaande woonwijk Overmeer. Het plangebied wordt begrensd door de Randweg N523 aan de oostzijde, het boezemkanaal aan de zuidzijde, de Vecht (Vreelandseweg) aan de westzijde en de bestaande wijk Overmeer aan de noordzijde.

Betrokken percelen

De bij de aanwijzing betrokken percelen worden momenteel gebruikt voor terrein (grasland) en wonen. De beoogde bestemming is recreatie (sportvelden en tennisbanen) en de daarbij behorende (infrastructurele) voorzieningen. De percelen zijn nader aangegeven op de bij het raadsbesluit behorende kaart en lijst van aangewezen percelen.

Aanbiedingsplicht

Het raadsbesluit heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht als bedoeld in artikel 10 van de Wvg van toepassing is verklaard. De aanbiedingsplicht houdt in dat de eigenaren en/of zakelijk gerechtigden van de in het raadsbesluit aangewezen gronden, wanneer zij hun eigendom of hun recht willen verkopen en leveren, dit eerst aan de gemeente Wijdemeren te koop moeten aanbieden alvorens verkoop aan een ander mogelijk is.

Terinzagelegging

Het raadsbesluit d.d. 17 december 2009 met de daarbij behorende stukken (de lijst van en kaart van aangewezen percelen) liggen vanaf donderdag 24 december 2009 gedurende zes weken voor eenieder kosteloos ter inzage bij de balie Ruimte en Economische Ontwikkelingen op het Gemeentehuis (Rading 1 te Loosdrecht). De openingstijden van het Gemeentehuis zijn maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Buiten deze uren kunnen de stukken op afspraak ingezien worden. Op vrijdag 25 december 2009 en vrijdag 1 januari 2010 is het Gemeentehuis gesloten.

Bezwaar, beroep, voorlopige voorziening

Gedurende de vorengenoemde termijn van ter inzage legging (vanaf 24 december 2009 gedurende zes weken) kunnen belanghebbenden een tegen het raadsbesluit gericht bezwaarschrift indienen. In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: de naam en het adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het raadsbesluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar (de motivering). Het bezwaarschrift dient aan de gemeenteraad van de gemeente Wijdemeren gericht te worden. Postadres: postbus 190, 1230 AD Loosdrecht. Vervolgens kunnen belanghebbenden, indien zij het niet eens zijn met de beslissing op het bezwaarschrift, beroep instellen bij de rechtbank te Amsterdam. Indien bezwaar wordt gemaakt tegen het voorstel van de gemeenteraad, bestaat tevens de mogelijkheid om de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam te verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Burgemeester en wethouders van Wijdemeren.

Naar boven