Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit | Staatscourant 2009, 19877 | Besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit | Staatscourant 2009, 19877 | Besluiten van algemene strekking |
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
Gelet op verordening (EG) nr. 1156/2009 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 27 november 2009 (PbEU L 313) tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1266/2007 wat betreft de voorwaarden waaronder bepaalde dieren van vatbare soorten worden vrijgesteld van het verplaatsingsverbod overeenkomstig Richtlijn nr. 2000/75/EG van de Raad van de Europese Unie;
Gelet op artikelen 29, eerste lid, 30, vierde lid, en 45, eerste en derde lid, van de Diergeneesmiddelenwet, artikelen 10, 17 en 30 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en artikel 3 van het Besluit gebruik sera en entstoffen;
Besluit:
De Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten wordt als volgt gewijzigd:
A
Artikel 3.5, vijfde lid, komt te luiden:
5. Het tweede, derde en vierde lid zijn van toepassing tot en met 31 december 2010.
B
In artikel 5.2.1, tweede lid, wordt ‘1 januari 2010’ vervangen door: 1 januari 2011.
C
Paragraaf 5.2.1 komt als volgt te luiden:
1. Het is verboden schapen en geiten te houden:
a. ten behoeve van de melkproductie;
b. op een zorgboerderij;
c. op een kinderboerderij;
d. in een dierentuin;
e. op een locatie waar lammetjesaaidagen worden gehouden;
f. in een rondtrekkende schaapskudde, of
g. in een natuurgebied.
2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing indien voldaan wordt aan de voorwaarden, gesteld in de artikelen 5.2.6 tot en met 5.2.8.
1. Een houder van schapen en geiten als bedoeld in artikel 5.2.5 laat die schapen en geiten vaccineren vóór 1 januari 2011, met uitzondering van die dieren die in 2010 geboren worden en in dit jaar worden afgevoerd naar de slacht.
2. In afwijking van het eerste lid laat een houder die schapen en geiten houdt op een locatie waar lammetjesaaidagen worden gehouden, die schapen en geiten vaccineren voordat de lammetjesaaidag plaatsvindt.
1. Een houder van schapen en geiten als bedoeld in artikel 5.2.5 doet vóór 1 april 2010 aan de GD de volgende gegevens toekomen:
a. het aantal schapen en geiten dat hij houdt;
b. het aantal schapen en geiten dat in de periode tussen 1 januari 2008 en 31 december 2009 voor het eerst gevaccineerd is verband met Q-koorts;
c. het aantal schapen en geiten dat in 2010 voor het eerst gevaccineerd zal worden;
d. de maanden waarin de houder de schapen en geiten wenst te laten vaccineren.
2. De kennisgeving, bedoeld in het eerste lid, geschiedt met gebruikmaking van een daartoe door de GD ter beschikking gesteld formulier.
1. Zodra alle schapen en geiten als bedoeld in artikel 5.2.5 zijn gevaccineerd, meldt de houder dit aan de GD met gebruikmaking van een daartoe door de GD ter beschikking gesteld formulier en doet daarbij een overzicht toekomen van het aantal gevaccineerde schapen en geiten.
2. De melding als bedoeld in het eerste lid geschiedt vóór 1 februari 2011.
3. Het formulier, bedoeld in het eerste lid, wordt ondertekend door de dierenarts, die de vaccinatie, bedoeld in artikel 5.2.4 heeft uitgevoerd, en door de houder, bedoeld in het eerste lid.
D
Bijlage I vervalt.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
G. Verburg.
De Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten wordt gewijzigd. Ten eerste wordt een wijziging doorgevoerd ten aanzien van bluetongue. Daarnaast ziet onderhavige wijziging op de vaccinatie ter bestrijding van Q-koorts.
Door middel van de wijziging van het vijfde lid van artikel 3.5 wordt uitvoering gegeven aan verordening (EG) nr. 1156/2009 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 27 november 2009 (PbEU L 313) tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1266/2007 wat betreft de voorwaarden waaronder bepaalde dieren van vatbare soorten worden vrijgesteld van het verplaatsingsverbod overeenkomstig Richtlijn nr. 2000/75/EG van de Raad van de Europese Unie.
Op grond van artikel 9bis van verordening (EG) nr. 1266/2007 is het onder voorwaarden toegestaan dat lidstaten specifieke eisen stellen aan de import van herkauwers die niet zijn gevaccineerd of niet natuurlijk zijn geïmmuniseerd vanwege een (eerdere) besmetting met bluetongue. De mogelijkheid voor de lidstaten tot het stellen van deze eisen is in tijd begrensd. Verordening (EG) nr. 1156/2009 verlengt de termijn voor deze mogelijkheid tot 31 december 2010. Het vijfde lid van artikel 3.5 is hieraan aangepast.
In april 2009 is de verplichte vaccinatie tegen Q-koorts geïntroduceerd. Deze verplichte vaccinatie wordt voor 2010 uitgebreid. Hierna wordt ingegaan op de wijzigingen.
Er was een vrijstelling verleend voor het middel ‘Coxevac’ van de firma CEVA SANTE ANIMALE B.V. te Naaldwijk. Deze vrijstelling was verleend tot 1 januari 2010. De vrijstelling wordt met een jaar verlengd tot 1 januari 2011.
Om de besmetting van mensen met Q-koorts zoveel mogelijk tegen te gaan wordt de verplichte vaccinatie van schapen en geiten uitgebreid. Vaccinatie wordt in heel Nederland verplicht voor bepaalde categorieën schapen en geiten. Dit betreft die dieren waarbij het risico op verspreiding van Q-koorts het grootst is.
Alle schapen en geiten die voor de melkproductie worden gehouden moeten in 2010 gevaccineerd worden. Dit betreft een uitbreiding van de vaccinatieplicht van 2009. Anders dan vorig jaar moet er ook gevaccineerd worden op locaties waar minder dan 50 schapen en geiten ten behoeve van de bedrijfsmatige melkproductie worden gehouden. Daarnaast moeten schapen en geiten die gehouden worden ten behoeve van de melkproductie voor eigen gebruik ook gevaccineerd worden. Ook schapen en geiten die gehouden worden op zorgboerderijen, kinderboerderijen of in dierentuinen moeten gevaccineerd worden. Deze categorieën dieren werden in 2009 in een bepaald gebied ook al verplicht gevaccineerd. Nieuw is dat deze dieren in 2010 in heel Nederland verplicht gevaccineerd worden.
Daarnaast wordt de verplichte vaccinatie voor een aantal andere categorieën schapen en geiten ingevoerd. Dit betreft schapen en geiten die op bedrijven worden gehouden waar zogenaamde lammetjesaaidagen gehouden worden. Dit zijn bedrijven die in het lammerseizoen hun bedrijf voor bezoekers openstellen. De bezoekers mogen de geboren lammetjes aaien. Naast deze bedrijven moeten ook schapen die deel uit maken van rondtrekkende schaapskuddes gevaccineerd worden. Tot slot moeten ook gehouden schapen en geiten in natuurgebieden gevaccineerd worden.
De houder van de schapen en geiten heeft de verantwoordelijkheid de dieren te laten vaccineren. Om het mogelijk te maken dat de GD een goede planning van de vaccinatiecampagne kan maken, moet iedere houder wiens dieren onder de vaccinatieplicht vallen, een formulier invullen. De gegevens die op dit formulier moeten worden ingevuld zijn ten opzichte van 2009 summier gewijzigd. Het formulier moet vóór 1 april 2010 aan de GD zijn toegestuurd.
De houder dient bij de GD opgave te doen van het aantal dieren dat op dat bedrijf is gevaccineerd. Daarnaast dient de veehouder aan te geven dat alle dieren op zijn bedrijf, die onder de vaccinatieplicht vallen, zijn gevaccineerd. Beide opgaven geschieden met gebruikmaking van één formulier, dat door de GD ter beschikking is gesteld. Het formulier wordt ondertekend door de veehouder en de dierenarts die de schapen en geiten gevaccineerd heeft.
Onderhavige wijziging heeft gevolgen voor de administratieve lasten. Veehouders dienen gegevens aan de GD op te sturen in verband met de planning van de vaccinatiecampagne. Daarnaast dienen veehouders een formulier terug te sturen nadat de vaccinatie heeft plaatsgevonden. Hiermee brengt deze wijzigingsregeling een totale eenmalige administratieve lastenverzwaring van € 7.832 met zich mee.
De regeling treedt in werking met ingang op 1 januari 2010. Daarmee wordt voor wat de inwerkingtreding betreft voldaan aan het LNV-beleid van vaste verandermomenten voor regelgeving, die inhouden dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari of 1 juli in werking treden en publicatie minimaal drie maanden voorafgaand aan inwerkingtreding van de regeling plaatsvindt. Dit beleid is neergelegd in de brief van de Minister van LNV van 28 april 2008 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2007/08, 29 515 en 31 201, nr. 243).
Publicatie voor 1 oktober is niet mogelijk gebleken. De reden hiervoor is tweeledig. De wijziging ten aanzien van bluetongue is pas in december gepubliceerd en dient op 1 januari 2010 in werking te treden. Ten aanzien van Q-koorts is de reden dat de vaccinatiecampagne ter bestrijding van Q-koorts op 1 januari 2010 van start moet gaan. De gegevens over deze campagne waren eerder nog niet bekend. De campagne is een instrument in de bestrijding van Q-koorts. Hiermee wordt voldaan aan de uitzonderingsmogelijkheden die gelden voor afwijking van de Vaste Verandermomenten voor Regelgeving.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
G. Verburg.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2009-19877.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.