Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 14 december 2009, nr. 72103, houdende wijziging van de Regeling veterinairrechtelijke voorschriften handel dierlijke producten in verband met wederinvoer

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op Richtlijn nr. 97/78/EG van de Raad van de Europese Unie van 18 december 1997 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles voor producten die uit derde landen in de Gemeenschap worden binnengebracht (PbEG L 24);

Gelet op de artikelen 10 en 11 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de artikelen 2, 3, 4 en 5 van het Besluit inzake het in de handel brengen van dieren en producten en de toepassing van maatregelen met betrekking tot in Nederland gebrachte dieren en producten;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 3.2.3.2 van de Regeling veterinairrechtelijke voorschriften handel dierlijke producten wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘en vervolgens door dat land zijn geweigerd’ vervangen door: en vervolgens door het derde land zijn geweigerd.

2. Onder vernummering van het tweede lid tot derde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Onder weigering door het derde land als bedoeld in het eerste lid, wordt mede verstaan het weigeren of niet afnemen van een partij door een afnemer in het derde land.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Algemeen

Artikel 3.2.3.2 van de Regeling veterinairrechtelijke voorschriften handel dierlijke producten dient ter implementatie van artikel 15 van Richtlijn nr. 97/78/EG1. Het artikel is van toepassing op wederinvoer van een partij dierlijke producten. Het betreft producten die naar een derde land zijn verzonden, maar worden teruggezonden naar Nederland. Tot op heden was opgenomen dat het hierbij moest gaan om een partij die naar een derde land was verzonden en door dat derde land geweigerd was. Ter verduidelijking wordt thans opgenomen dat onder een weigering door een derde land mede moet worden verstaan, het weigeren of niet afnemen van een partij door een afnemer in dat derde land. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer een partij naar een derde land is verzonden en daar om handelstechnische redenen niet door de afnemer wordt opgehaald, waarna de partij wordt teruggezonden.

Administratieve lasten

Onderhavige wijziging heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten.

Vaste verandermomenten (VVM)

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van het LNV-beleid van vaste verandermomenten voor regelgeving, die inhouden dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari of 1 juli in werking treden en publicatie minimaal drie maanden voorafgaand aan inwerkingtreding van de regeling plaatsvindt. Dit beleid is neergelegd in de brief van de Minister van LNV van 28 april 2008 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2007/08, 29 515 en 31 201, nr. 243).

De reden voor deze afwijking is dat een recente uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven noopt tot een verduidelijking van artikel 3.2.3.2 van de Regeling veterinairrechtelijke voorschriften handel dierlijke producten. Hiermee wordt voldaan aan de uitzonderingsmogelijkheden die gelden voor afwijking van de Vaste Verandermomenten voor Regelgeving.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.


XNoot
1

Richtlijn nr. 97/78/EG van de Raad van de Europese Unie van 18 december 1997 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles voor producten die uit derde landen in de Gemeenschap worden binnengebracht (PbEG L 24).

Naar boven