Openbare kennisgeving definitieve aanwijzing Natura 2000-gebieden (18 gebieden)

23 december 2009

Ingevolge artikel 11, eerste lid, van de Natuurbeschermingswet 1998 maakt de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het volgende bekend.

De Minister van LNV wijst ter uitvoering van richtlijn nr. 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) en ter uitvoering van richtlijn nr. 79/409/EEG (Vogelrichtlijn) 18 hieronder genoemde Natura 2000-gebieden definitief aan. De aanwijzingen in het kader van de Habitatrichtlijn geschieden op grond van artikel 10a, eerste lid, van de Natuurbeschermingswet 1998 en zijn het gevolg van de vaststelling door de Europese Commissie van de lijst van gebieden van communautair belang voor de Atlantische biogeografische regio (beschikking 2004/813/EG). Tevens worden er aan de gebieden die reeds in het kader van de Vogelrichtlijn zijn aangewezen instandhoudingsdoelstellingen toegevoegd.

In de definitieve besluiten is voor elk van de gebieden de begrenzing vastgelegd en zijn de instandhoudingsdoelstellingen vastgesteld. Dit is gebeurd voor de soorten en habitattypen op grond van de Habitatrichtlijn en voor de vogelsoorten op grond van de Vogelrichtlijn.

Als gevolg van artikel 11, eerste lid, van de Natuurbeschermingswet 1998 is op de voorbereiding van het aanwijzingsbesluit de uniforme voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing.

Terinzagelegging

De aanwijzingsbesluiten, de kaarten en de stukken die hierop betrekking hebben, zullen begin 2010 gedurende een periode van zes weken ter inzage liggen. Dit zal gebeuren in de regiokantoren van de Directie Regionale Zaken van het ministerie van LNV en in de provinciehuizen van de desbetreffende provincies. Daarnaast zijn de besluiten in te zien in de gemeentehuizen van de gemeenten en de kantoren van de waterschappen of hoogheemraadschappen, voorzover deze gelegen zijn in de genoemde gebieden. De definitieve aanwijzingsbesluiten zijn ter informatie vanaf 23 december 2009 beschikbaar op: www.minlnv.nl/natura2000.

Beroepsprocedure

Belanghebbenden die hun zienswijze als bedoeld in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht naar voren hebben gebracht of redelijkerwijs niet verweten kan worden dit niet gedaan te hebben, kunnen gedurende zes weken beroep instellen. De beroepstermijn vangt aan met ingang van de dag na de dag waarop de besluiten ter inzage worden gelegd. Om in beroep te gaan moet u een beroepschrift sturen naar:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor de meest recente informatie over de hoogte van het griffierecht verwijzen wij u naar de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl. Over de wijze waarop en binnen welke termijn u dit dient te betalen, krijgt u na indiening van het beroep bericht van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Meer informatie over de definitieve aanwijzingsbesluiten van deze gebieden, de terinzagelegging en hoe u beroep kunt instellen wordt begin 2010 gemeld via een bekendmaking in de Staatscourant en op internet. Ook zullen er advertenties worden geplaatst in een aantal landelijke en regionale dagbladen en in huis-aan-huisbladen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

DE DEFINITIEVE AANWIJZINGSBESLUITEN

Voor de volgende 18 Natura 2000-gebieden liggen de definitieve aanwijzingsbesluiten begin 2010 ter inzage (de nummers verwijzen naar de gebiedsnummers):

Deelen (14)

Wijnjeterper Schar (16)

Elperstroomgebied (28)

IJsselmeer (72)

Markermeer & IJmeer (73)

Zwarte Meer (74)

Ketelmeer & Vossemeer (75)

Veluwerandmeren (76)

Eemmeer & Gooimeer Zuidoever (77)

Oostvaardersplassen (78)

Lepelaarplassen (79)

Schoorlse Duinen (86)

Coepelduynen (96)

Donkse Laagten (107)

Oudeland van Strijen (110)

Oosterschelde (118)

Westerschelde & Saeftinghe (122)

Ulvenhoutse Bos (129)

Naar boven