Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 december 2009, OHW-U-2974517, houdende intrekking van de Subsidieregeling voorlichtingsbeleid Tweede Wereldoorlog

11 december 2009

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluit:

Artikel 1

De Subsidieregeling voorlichtingsbeleid Tweede Wereldoorlog wordt ingetrokken.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2010.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Bussemaker.

TOELICHTING

Op 1 januari 2007 is de Subsidieregeling voorlichtingsbeleid Tweede Wereldoorlog in werking getreden (13 december 2006, OHW-U-2736294, verder te noemen regeling). Op grond van deze regeling worden projectsubsidies verstrekt die betrekking hebben op voorlichting in het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

In de beleidsnotitie ’Raak de juiste snaar, voorlichtingsbeleid herdenking WOII in de periode 2006 tot en met 2010’ zijn het inhoudelijke beleid, de mogelijkheden van projectsubsidiëring en de toekenningssystematiek beschreven. Medio 2008 is een evaluatie van het aan de hand van voornoemde notitie tot dan toe gevoerde subsidiebeleid afgerond. Daarbij is geconstateerd dat dit beleid niet (meer) aansluit bij de activiteiten die (mogelijke) subsidieaanvragers willen uitvoeren betreffende de voorlichting in het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Deze conclusie heeft ertoe geleid dat er op dit moment een inhoudelijke heroriëntatie plaatsvindt op de wijze waarop met name de jongere generaties kunnen worden betrokken bij ‘het verhaal’ over de Tweede Wereldoorlog. Deze heroriëntatie zal in het voorjaar van 2010 tot de vaststelling van een nieuw beleidskader en een daarop gebaseerde subsidieregeling leiden.

De huidige regeling kent twee besluitvormingsmomenten per kalenderjaar. De aanvragen voor projectsubsidies kunnen gedurende het hele jaar worden ingediend. Op aanvragen voor projectsubsidies ingediend in de periode van 1 februari tot en met 31 augustus van enig jaar wordt beslist vóór 1 december van dat jaar. Op aanvragen ingediend in de periode van 1 september van enig jaar tot en met 31 januari van het daaropvolgende jaar wordt beslist vóór 1 mei van dat opvolgende jaar.

Aan het veld is al vanaf 1 september 2008 kenbaar gemaakt dat, met het oog op de conclusie van de evaluatie, de daaruit voortvloeiende inhoudelijke beleidsheroriëntatie en het publiceren van een nieuwe subsidieregeling, er na de aanvraagronde van 1 september 2008 tot en met 31 augustus 2009 geen nieuwe ronde meer wordt gehouden en dat de regeling wordt ingetrokken. Subsidieaanvragen kunnen weer worden ingediend op basis van de nieuwe subsidieregeling. Deze communicatie heeft ertoe geleid dat er vanaf 1 september 2009 geen subsidieaanvragen op grond van de (in te trekken) regeling meer zijn ingediend.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Bussemaker.

Naar boven