Wijziging Wet op de accijns, Uitvoeringsregeling accijns en Algemene douaneregeling

30 januari 2009

Nr. DV 2008/1022 M

Directoraat-generaal voor fiscale zaken, Directie douane en verbruiksbelastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op de Artikelen 35a, 63 en 78 van de Wet op de accijns;

Besluit:

ARTIKEL I

In Artikel 35, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op de accijns worden ‘17,84’, ‘€ 37,19’ en ‘€ 56,81’ vervangen door onderscheidenlijk: 17,00, € 38,17 en € 57,85.

ARTIKEL II

De Uitvoeringsregeling accijns wordt als volgt gewijzigd:

A

In Artikel 45, tweede lid, wordt ‘blijven, ook indien de verpakking op de daarvoor bestemde plaats of plaatsen is geopend’ vervangen door: zijn.

B

Artikel 46 vervalt.

ARTIKEL III

In Artikel 7:17, onderdeel b, van de Algemene douaneregeling wordt ‘51,6%’ vervangen door: 50,0%.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met uitzondering van de Artikelen I en III die in werking treden met ingang van 1 april 2009.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 30 januari 2009

De Staatssecretaris van Financiën,

J.C. de Jager.

TOELICHTING

Artikel I

In Artikel 35a van de Wet op de accijns is bepaald dat bij ministeriële regeling de accijnstarieven worden aangepast ingeval de meest gevraagde prijsklasse (mppc) van sigaretten of rooktabak is gewijzigd. De mppc wordt bepaald aan de hand van de in een kalenderjaar aangevraagde accijnszegels.

Gebleken is dat de mppc van rooktabak is gewijzigd van het pakje van 50 gram à € 5,50 naar het pakje van 47,5 gram à € 5,50. De wijziging van de mppc rooktabak heeft tot gevolg dat de accijnstarieven op rooktabak moeten worden aangepast.

De aanpassing van het tarief geschiedt ingevolge Artikel 35a, vijfde lid, zodanig dat het specifieke gedeelte van de accijns 50% bedraagt van de totale belasting op de meest gevraagde prijsklasse. Eveneens ingevolge Artikel 35a, vijfde lid, wordt het bedrag dat ten minste is verschuldigd per kilogram rooktabak, gebracht op het totale bedrag aan accijns voor een kilogram rooktabak van de meest gevraagde prijsklasse, zulks nadat dat totale bedrag is aangepast naar aanleiding van de mppc-wijziging.

Om de tarieven te kunnen bepalen is wetenschap nodig van de kleinhandelsprijs van de nieuwe mppc rooktabak per 1 april 2009. De kleinhandelsprijs van de nieuwe mppc rooktabak bedraagt met ingang van 1 april 2009 € 115,79 per kilogram. De totale accijns bedraagt € 57,85. De omzetbelasting bedraagt € 18,49 (19/119 van € 115,79). De totale belasting bedraagt derhalve € 76,33. Het specifieke deel van de accijns dient 50% te zijn van de totale belastingdruk en bedraagt derhalve € 38,17. Het ad valorem deel van de accijns zal dientengevolge € 19,68 bedragen, zijnde 17,00% van de kleinhandelsprijs.

Als gevolg van de hiervoor genoemde accijnsaanpassing wordt tevens het minimumaccijnsbedrag voor rooktabak aangepast. Het minimumaccijnsbedrag dient te worden vastgesteld op 100% van de accijns op de mppc en wordt dientengevolge € 57,85 per kilogram rooktabak.

Op grond van Artikel 35a, vierde lid, Wet op de accijns treden de nieuwe accijnstarieven voor rooktabak in werking met ingang van 1 april 2009.

Geen nieuwe code op accijnszegel en geen overgangsregeling

Ik heb besloten de code, bedoeld in Artikel 43, derde lid, van de Uitvoeringsregeling accijns deze keer niet te wijzigen en tref derhalve ook geen overgangsregeling in verband met de aanpassing van de accijnstarieven voor rooktabak. Dit betekent dat met ingang van 1 april 2009 rooktabak mag worden uitgeslagen en ingevoerd indien deze voorzien is van een zegel met de code erop die nu al geldt. Zij het dat er dan, gezien de nieuwe tarieven per 1 april 2009, een bijbetaling bij aangifte dient plaats te vinden.

Artikel II

De eis dat de accijnszegels op de verpakking van tabaksproducten zodanig worden aangebracht dat de op zegels voorkomende vermeldingen ook duidelijk leesbaar blijven indien de verpakking op de daarvoor bestemde plaats of plaatsen is geopend (Artikel 45, tweede lid, Uitvoeringsregeling accijns), hoeft vanuit het oogpunt van uitvoering door de Belastingdienst niet meer te worden gesteld. Voldoende is dat de op die accijnszegels voorkomende vermeldingen duidelijk leesbaar zijn, als de zegels op de verpakking worden aangebracht. Voornoemd Artikellid is in die zin aangepast.

Voor de in Artikel 46 Uitvoeringsregeling accijns opgenomen voorwaarde dat het zegel zo op de verpakking dient te worden aangebracht dat bij het openen van die verpakking het gedeelte van het accijnszegel waarop de kleinhandelsprijs is vermeld, wordt verwijderd van de verpakking dan wel wordt verscheurd, geldt eveneens dat deze niet meer hoeft te worden gesteld vanuit het oogpunt van uitvoering door de Belastingdienst. Aangezien Artikel 46 Uitvoeringsregeling accijns voor het overige overeenkomt met Artikel 45, eerste lid, Uitvoeringsregeling accijns, kan Artikel 46 vervallen.

Artikel III

In Artikel 7:17 van de Algemene douaneregeling zijn forfaitaire accijnstarieven opgenomen

die van toepassing zijn voor reizigersbagage en kleine zendingen die in Nederland worden ingevoerd en waarvoor geen vrijstelling van accijns kan worden verleend.

In onderhavige regeling wordt het forfaitaire accijnstarief voor rooktabak overeenkomstig de wijziging van de accijnstarieven voor rooktabak in Artikel 35 van de Wet op de accijns aangepast. Dit forfaitaire accijnstarief is uitgedrukt als een percentage van de kleinhandelsprijs. Voor rooktabak zal het percentage per 1 april 2009 50,0 bedragen.

De Staatssecretaris van Financiën,

J.C. de Jager.

Naar boven