Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 10 december 2009, nr. K&L2009065191, tot wijziging van de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties, de Regeling gefluoreerde broeikasgassen hoogspanningsschakelaars en de Regeling gefluoreerde broeikasgassen brandbeveiligingssystemen in verband met de vaststelling van vergoedingen voor examens en enkele verduidelijkingen en verbeteringen (wijzigingen in verband met vergoedingen voor examens en enkele verbeteringen)

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op artikel 4, eerste tot en met derde lid, van het Besluit gefluoreerde broeikasgassen milieubeheer en de artikelen 4 en 6van het Besluit ozonlaagafbrekende stoffen milieubeheer;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 7 worden onder vernummering van het vierde lid tot zesde lid, na het derde lid twee leden ingevoegd, luidende:

  • 4. De hoogte van de vergoeding, bedoeld in het eerste lid, bedraagt voor een examen of een herexamen dat wordt afgelegd in het kalenderjaar 2010:

    • a. met het oog op het verkrijgen van een diploma voor werkzaamheden als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder a of b:

      • 1°. voor een examen of een herexamen op alle onderdelen: € 714,– inclusief BTW;

      • 2°. voor een herexamen van het theoriegedeelte: € 119,– inclusief BTW;

      • 3°. voor een herexamen van een onderdeel van het praktijkgedeelte: € 327,– inclusief BTW;

    • b. met het oog op het verkrijgen van een diploma voor werkzaamheden als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder c of d voor een examen of voor een herexamen: € 476,– inclusief BTW;

    • c. met het oog op het verkrijgen van een diploma voor werkzaamheden als bedoeld in artikel 2, derde lid, voor zover het airco’s van voertuigen betreft:

      • 1°. voor een examen of een herexamen op alle onderdelen: € 286,– inclusief BTW;

      • 2°. voor een herexamen van het theoriegedeelte: € 89,– inclusief BTW;

      • 3°. voor een herexamen van het praktijkgedeelte: € 250,– inclusief BTW;

    • d. met het oog op het verkrijgen van een diploma voor werkzaamheden als bedoeld in artikel 2, derde lid, voor zover het mobiele werktuigen betreft:

      • 1°. voor een examen of een herexamen op alle onderdelen: € 240,– inclusief BTW;

      • 2°. voor een herexamen van het theoriegedeelte: € 55,– inclusief BTW;

      • 3°. voor een herexamen van het praktijkgedeelte: € 225,– inclusief BTW.

  • 5. In afwijking van het vierde lid, onder a, bedraagt de hoogte van de vergoeding voor een examen of een herexamen met het oog op het verkrijgen van een diploma voor werkzaamheden als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder a, indien de deelnemer al beschikt over een diploma voor werkzaamheden als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder b, voor een examen of voor een herexamen: € 268,– inclusief BTW.

B

Artikel 19 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt ‘en’ vervangen door een puntkomma.

2. Aan het slot van onderdeel c wordt de punt vervangen door: , en.

3. Na onderdeel c wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. het registratienummer uit het handelsregister.

C

In artikel 25, eerste lid, onder c, wordt ‘tijdelijk beoordelen’ vervangen door: tussentijds beoordelen.

D

Aan artikel 26, tweede lid, wordt na ‘gegevens en bescheiden’ ingevoegd:

die direct of indirect van belang zijn voor de beoordeling van de aanvraag.

E

In onderdeel 1.3 van de tabel in bijlage III, behorend bij artikel 3, zevende lid, wordt ‘het Voertuigreglement’ vervangen door: Regeling voertuigen.

F

Bijlage V, behorend bij artikel 23, wordt als volgt gewijzigd:

1. In paragraaf 1, voetnoot 1, wordt ‘keuringsinstanties’ vervangen door: keuringsinstantie.

2. In de paragrafen 2, onder 3, en 3, onder 4, wordt na ‘in staat’ ingevoegd: is.

3. In paragraaf 4, onder 2, wordt ‘onder 5 tot en met 9’ vervangen door: onder 5 tot en met 8.

4. In paragraaf 5, onder 2, wordt ‘paragraaf 3, onder 9’ vervangen door: paragraaf 3, onder 8.

ARTIKEL II

De Regeling gefluoreerde broeikasgassen brandbeveiligingssystemen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt de begripsomschrijving van ‘onderhouden’ als volgt gewijzigd:

a. ‘bevattende houders’ wordt ingevoegd: of houders.

b. na ‘wordt gebruikt om’ wordt ingevoegd: vuur.

B

In artikel 7 wordt onder vernummering van het vierde lid tot vijfde lid een lid ingevoegd, dat komt te luiden:

  • 4. De hoogte van de vergoeding, bedoeld in het eerste lid, bedraagt voor een examen of herexamen dat wordt afgelegd in het kalenderjaar 2010:

    • a. voor een examen of een herexamen op alle onderdelen: € 482,–;

    • c. voor een herexamen van het theoriegedeelte: € 143,–;

    • d. voor een herexamen van het praktijkgedeelte: € 339,–.

C

Artikel 20 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘en’ vervangen door een puntkomma.

2. Aan het slot van onderdeel b wordt de punt vervangen door: , en.

3. Na onderdeel b wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. het registratienummer uit het handelsregister.

D

Aan artikel 27, tweede lid, wordt na ‘gegevens en bescheiden’ ingevoegd:

die direct of indirect van belang zijn voor de beoordeling van de aanvraag.

E

In paragraaf 4, onder 2, van bijlage II, behorend bij artikel 24, wordt ‘onder 2 en met 4’ vervangen door: onder 2 tot en met 4.

ARTIKEL III

In artikel 7 van de Regeling gefluoreerde broeikasgassen hoogspanningsschakelaars wordt onder vernummering van het vierde lid tot vijfde, na het derde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 4. De hoogte van de vergoeding, bedoeld in het eerste lid, bedraagt voor een examen dat wordt afgelegd in het kalenderjaar 2010 € 324,– inclusief BTW. Voor een herexamen is geen vergoeding verschuldigd.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 10 december 2009

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling (hierna: wijzigingsregeling) strekt tot wijziging van een drietal regelingen, te weten:

  • a. de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties (hierna: regeling koelinstallaties);

  • b. de Regeling gefluoreerde broeikasgassen brandbeveiligingssystemen (hierna: regeling brandbeveiligingssystemen);

  • c. de Regeling gefluoreerde broeikasgassen hoogspanningsschakelaars (hierna: regeling hoogspanningsschakelaars).

De regeling koelinstallaties, de regeling brandbeveiligingssystemen en de regeling hoogspanningsschakelaars geven uitvoering aan het Besluit gefluoreerde broeikasgassen milieubeheer. Dit besluit strekt ter aanvulling en uitvoering van Verordening (EG) nr. 842/2006 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 17 mei 2006 inzake bepaalde gefluoreerde broeikassen (f-gassenverordening)1 en de hiermee samenhangende uitvoeringsverordeningen.2

De regeling koelinstallaties strekt tevens ter uitvoering van het Besluit ozonlaagafbrekende stoffen milieubeheer. Dit besluit sterkt ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1005/2009 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 16 september 2009 betreffende de ozonlaag afbrekende stoffen (ozonverordening).3

De wijzigingsregeling strekt er toe de voor de examens verschuldigde vergoedingen vast te stellen die een deelnemer verschuldigd is. Van de gelegenheid is tevens gebruik gemaakt om enige verduidelijkingen en verbeteringenin de drie genoemde regelingen aan te brengen.

Jaarlijks worden de verschuldigde vergoedingen voor de examens vastgesteld (artikel 7, derde lid, van de regeling koelinstallaties, artikel 7, derde lid, van de regeling brandbeveiligingssystemen en artikel 7, derde lid, regeling hoogspanningsschakelaars). In de onderhavige regeling worden de verschuldigde vergoedingen voor de examens en herexamens voor het kalenderjaar 2010 vastgesteld (de artikelen I, onder A, II, onder B, en III). De bedragen zijn inclusief BTW.

De wijzigingsregeling heeft geen effect op het toezicht en de handhaving van de regeling koelinstallaties, de regeling brandbeveiligingssystemen en de regeling hoogspanningsschakelaars. Ook zijn de wijzigingen niet van invloed op de eerder berekende administratieve lasten. Hierbij was ook al rekening gehouden met de kosten van de examens.

Artikelsgewijs

Hieronder wordt ingegaan op de belangrijkste wijzigingen die nog niet in het algemeen deel van deze toelichting aan de orde zijn gekomen.

Artikel I

Onderdeel B

Abusievelijk is verzuimd in artikel 19 van de regeling koelinstallaties op te nemen dat een bedrijf verplicht is bij de aanvraag om een bedrijfscertificaat een registratienummer in het handelsregister op te nemen. Door middel van deze wijziging is die omissie hersteld.

Onderdeel C

Abusievelijk stond in artikel 25, eerste lid, onder c, ‘tijdelijk beoordelen’ in plaats van ‘tussentijds beoordelen’ vermeld. Door middel van deze wijziging is dit gewijzigd.

Onderdeel D

Ten behoeve van de duidelijkheid is bepaald dat de instantie die als keuringsinstantie wil worden aangewezen alle noodzakelijke gegevens en bescheiden overlegt ‘die direct of indirect van belang zijn voor de beoordeling van de aanvraag’. Hierbij wordt onder meer gedoeld op reglementen, algemene voorwaarden en de (privaatrechtelijke) overeenkomst tussen het bedrijf en de keuringsinstantie.

Artikel II

Onderdeel A

De begripsomschrijving van ‘onderhouden’ in artikel 1 van de regeling is afgeleid van artikel 3, onder 2, van Verordening (EG) nr. 304/2008 van de Europese Commissie van 2 april 2008 tot instelling, ingevolge Verordening (EG) nr. 842/2006 van het Europees Parlement en de Raad, van minimumeisen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning voor de certificering van bedrijven en personeel op het gebied van stationaire brandbeveiligingssystemen en brandblusapparaten die bepaalde gefluoreerde broeikasgassen bevatten.4 In de begripsomschrijving in de regeling brandbeveiligingssystemen ontbraken echter enige woorden. Door middel van de onderhavige wijziging wordt dit hersteld.

Onderdeel C

Abusievelijk is verzuimd in artikel 20 van de regeling brandbeveiligingssystemen op te nemen dat een bedrijf verplicht is bij de aanvraag om een bedrijfscertificaat een registratienummer in het handelsregister op te nemen. Door middel van deze wijziging is die omissie hersteld

Onderdeel D

Ten behoeve van de duidelijkheid is in artikel 27, tweede lid, opgenomen dat de instantie die als keuringsinstantie wil worden aangewezen alle noodzakelijke gegevens en bescheiden overlegt ‘die direct of indirect van belang zijn voor de beoordeling van de aanvraag’. Hierbij wordt onder meer gedoeld op reglementen, algemene voorwaarden en de (privaatrechtelijke) overeenkomst tussen het bedrijf en de keuringsinstantie.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.


XNoot
1

PbEU L 161.

XNoot
2
  • Verordening (EG) nr. 1494/2007 van de Europese Commissie van 17 december 2007 tot vaststelling, ingevolge Verordening (EG) nr. 842/2006 van het Europees Parlement en de Raad, van de vorm van etiketten en aanvullende etiketteringseisen betreffende producten en apparatuur die bepaalde gefluoreerde broeikasgassen bevatten ( PbEU L 332);

  • Verordening (EG) nr. 1497/2007 van de Europese Commissie van 18 december 2007 tot vaststelling, ingevolge Verordening (EG) Nr. 842/2006 van het Europees Parlement en de Raad, van basisvoorschriften inzake controle op lekkage van stationaire brandbeveiligingssystemen die bepaalde gefluoreerde broeikasgassen bevatten (PbEU L 333);

  • Verordening (EG) nr. 1516/2007 van de Europese Commissie van 19 december 2007 tot vaststelling, ingevolge Verordening (EG) nr. 842/2006 van het Europees Parlement en de Raad, van basisvoorschriften inzake controle op lekkage van stationaire koel-, klimaatregelings- en warmtepompapparatuur die bepaalde gefluoreerde broeikasgassen bevat (PbEU L 335);

  • Verordening (EG) nr. 303/2008 van de Europese Commissie van 2 april 2008 tot instelling, ingevolge Verordening (EG) nr. 842/2006 van het Europees Parlement en de Raad, van minimumeisen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning voor de certificering van bedrijven en personeel betreffende stationaire koel-, klimaatregelings- en warmtepompapparatuur die bepaalde gefluoreerde broeikasgassen bevat (PbEU L 92);

  • Verordening (EG) nr. 304/2008 van de Europese Commissie van 2 april 2008 tot vaststelling, ingevolge van Verordening (EG) nr. 842/2006 van het Europees Parlement en de Raad, van minimumeisen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning van de certificering van bedrijven en personeel op het gebied van stationaire brandbeveiligingssystemen en brandblusapparaten die bepaalde gefluoreerde broeikasgassen bevatten (PbEU L 92);

  • Verordening (EG) nr. 305/2008 van de Europese Commissie van 2 april 2008 tot vaststelling, ingevolge Verordening (EG) nr. 842/2006 van het Europees Parlement en de Raad, van minimumeisen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning van de certificering van personeel voor de terugwinning van bepaalde gefluoreerde broeikasgassen uit hoogspanningsschakelaars (PbEU L 92);

  • Verordening (EG) nr. 306/2008 van de Europese Commissie van 2 april 2008 tot vaststelling, ingevolge Verordening (EG) nr. 842/2006 van het Europees Parlement en de Raad, van minimumeisen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning van de certificering van personeel voor de terugwinning van bepaalde oplosmiddelen op basis van gefluoreerde broeikasgassen uit apparatuur (PbEU L 92);

  • Verordening (EG) nr. 307/2008 van de Europese Commissie van 2 april 2008 tot vaststelling, ingevolge Verordening (EG) nr. 842/2006 van het Europees Parlement en de Raad, van minimumeisen voor opleidingsprogramma’s en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning van opleidingsvoorschriften voor personeel op het gebied van bepaalde gefluoreerde broeikasgassen bevattende klimaatregelingssystemen in bepaalde motorvoertuigen (PbEU L 92).

XNoot
3

PbEU L 286.

NB: Oorspronkelijke vormt de rechtsbasis van het Besluit ozonlaagafbrekende stoffen milieubeheer Verordening (EG) nr. 2037/200 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 juni 2000 betreffende de ozonlaagafbrekende stoffen (PbEU L 244). Deze verordening is per 1 januari 2010 ingetrokken. Verwijzingen naar de ingetrokken verordening gelden als verwijzingen naar Verordening (EG) nr. 1005/2009 en worden gelezen volgens de concordantietabel in bijlage VIII bij laatstgenoemde verordening (artikel 30 van Verordening (EG) nr. 1005/2009).

XNoot
4

PbEU L 92.

Naar boven