Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 20 november 2009, nr. DWJZ/SWW-2965816, houdende wijziging van de Regeling Geneesmiddelenwet in verband met de terhandstelling of toediening van immunologische geneesmiddelen ter bestrijding van infectieziekte-uitbraken en houdende enkele wijzigingen van technische aard

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 61, eerste lid, onder c, van de Geneesmiddelenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Geneesmiddelenwet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6.5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na onderdeel c een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. de artsen of instellingen die uitvoering geven aan de bestrijding van infectieziekten, behorende tot groep A als bedoeld in de Wet publieke gezondheid, echter uitsluitend voor zover de terhandstelling of de toediening van de desbetreffende geneesmiddelen geschiedt ten behoeve van die bestrijding.

2. In het tweede lid worden ‘De artsen, bedoeld in het eerste lid, onder a en c, de instellingen, bedoeld in het eerste lid, onder a, en de organisaties en huisartsen, bedoeld in het eerste lid, onder b,’ vervangen door: De artsen, bedoeld in het eerste lid, onder a, c en d, de instellingen, bedoeld in het eerste lid, onder a en d, en de organisaties en huisartsen, bedoeld in het eerste lid, onder b,.

B

De onderdelen a en b van artikel 6.6, eerste lid, komen te luiden:

  • a. de instellingen die uitvoering geven aan de aanvullende curatieve soa-bestrijding en de aanvullende seksualiteitshulpverlening, bedoeld in de Subsidieregeling publieke gezondheid, de voor de soa-bestrijding bestemde geneesmiddelen ter hand stellen;

  • b. orale anticonceptiva door artsen ter hand worden gesteld aan personen jonger dan 18 jaren, die wat betreft de terhandstelling en het gebruik van die geneesmiddelen anoniem wensen te blijven, indien de terhandstelling plaatsvindt in instellingen als bedoeld onder a, of in abortusklinieken waarop de Wet afbreking zwangerschap betrekking heeft.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Wijziging van artikel 6.5

Ter bestrijding van de infectieziekten behorende tot categorie A als bedoeld in de Wet publieke gezondheid, kan het nodig zijn om grootschalige vaccinatiecampagnes te houden. Dit is in ieder geval aan de ordel bij de bestrijding van Nieuwe Influenza A (H1N1). In die situaties, waarbij in korte tijd grote groepen mensen moeten worden gevaccineerd, kan de gebruikelijke terhandstelling via tussenkomst van de apotheek niet worden gehanteerd om deze bestrijding goed uit te voeren. Dit is de reden waarom deze uitzondering is toegevoegd aan artikel 6.5. Omdat het gaat om de bijzondere groep infectieziekten van groep A zal deze uitzondering alleen in bijzondere situaties worden toegepast.

De wijziging van artikel 6.6 is van zuiver technische aard.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Naar boven