stcrt-2009-19300-001.png Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Heemskerkerduin en Noorddorp 2009

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 26 november 2009 heeft besloten om het bestemmingsplan Heemskerkerduin en Noorddorp 2009 vast te stellen.

Het bestemmingsplan regelt het gebruik van gronden en gebouwen en geeft aan wat de bebouwingsmogelijkheden zijn.

Na een evaluatie heeft de gemeenteraad in april 2008 de nieuwe kaders voor het bestemmingsplan vastgesteld. Het behoud van het agrarische karakter van het gebied met toestaan van een agrarisch verbreding (agrarisch plus) als neventak geldt daarbij als uitgangspunt.

Het nieuwe bestemmingsplan beoogt een actueel planologisch kader te bieden, dat goed leesbaar, uitvoerbaar en handhaafbaar is. Weeffouten in het bestemmingsplan van 1998 zijn hersteld. In het gebied met een oppervlakte van 513 hectare en globaal begrensd door de stedelijke bebouwing van Heemskerk in het oosten, het duingebied in het westen, het industrieterrein Corus alsmede de gemeentegrens met Beverwijk in het zuiden en de gemeente Castricum aan de noordzijde, worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan heeft een conserverend karakter.

De naar aanleiding van de ingediende zienswijzen vastgestelde nota reactie van zienswijzen, de lijst ambtshalve wijzigingen en de aanvullende lijst ambtshalve wijzigingen hebben geleid tot een gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan.

Het gaat hierbij o.a. om herziening van een tweetal raadsuitgangspunten van april 2008 te weten de criteria voor paardenbakken en de uitbreidingsmogelijkheden van burgerwoningen.

Als nieuwe criteria voor de paardenbakken zijn vastgesteld: a) de mogelijkheid tot het hebben van een paardenbak is niet afhankelijk van de grootte van het perceel, b) de afstand tot een woning van derden is minimaal 15 meter, c) de afstand tot de woning waar de paardenbak bij hoort mag niet meer bedragen dan 50 meter en d) de paardenbak mag maximaal 1000 m2 bedragen.

Ten aanzien van de uitbreidingsmogelijkheden van burgerwoningen is door de raad vastgesteld dat het met een factor 100/60 vergrote bouwvlak onder voorwaarden voor 100% mag worden bebouwd tot een maximum van 600 m3.

Bij de bijlagen van het bestemmingsplan bevinden zich de nota reactie van zienswijzen, de lijst ambtshalve wijzigingen en de aanvullende lijst ambtshalve wijzigingen. Voor meer bijzonderheden verwijzen wij u kortheidshalve naar deze nota en de genoemde lijsten.

Vanaf donderdag 17 december 2009 liggen het raadsbesluit, het bestemmingsplan en bijbehorende stukken ter inzage gedurende 6 weken.

De genoemde stukken kunnen worden ingezien in de omschreven periode gedurende de openingsuren bij de receptie van het gemeentehuis van Heemskerk, Bachstraat 6.

Tevens behoort het tot de mogelijkheden om gedurende bovenvermelde periode de omschreven stukken in te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek IJmond-Noord, in de vestiging aan de Gerrit van Assendelftstraat 17 en Beneluxlaan 205–207 te Heemskerk.

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan (vaststellingsbesluit) kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, door:

  • degenen die zienswijzen hebben ingebracht én belanghebbenden zijn;

  • belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest hun zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht.

Verder kan beroep worden ingesteld tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan en exploitatieplan heeft aangebracht in het plan.

Beroep kan alleen worden ingesteld in de periode waarin de stukken gedurende genoemde 6 weken ter inzage liggen.

Voor het in behandeling nemen van een beroepschrift wordt van de zijde van genoemde Afdeling bestuursrechtspraak een griffierecht in rekening gebracht van € 150,– voor natuurlijke personen en € 297,– voor rechtspersonen, zoals verenigingen.

U stelt beroep in door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In die brief vermeldt u naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit. U stuurt een kopie van dit besluit van het bestuursorgaan met het beroepschrift mee. U ondertekent de brief en stuurt deze naar het postadres van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Ingevolge het bepaalde in artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening treedt het vaststellingsbesluit van dit bestemmingsplan in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Totdat op het beroep is beslist kan een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden gedaan. Wordt dat verzoek gedaan binnen de beroepstermijn dan treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist (artikel 8.4 van de Wet ruimtelijke ordening). Hiervoor is eveneens griffierecht verschuldigd van € 150,– voor natuurlijke personen en € 297,– voor rechtspersonen.

NB. Het bestemmingsplan met bijlagen is ook digitaal te raadplegen en te downloaden via onze website www.Heemskerk.nl onder ‘leven en wonen’ en vervolgens onder ‘bouwen’ en ‘publicaties’ of ‘bestemmingsplannen’.

Heemskerk, 16 december 2009

Burgemeester en wethouders voornoemd.

Naar boven