Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 8 december 2009, nr. RUA/UO/2009/27702, met enkele wijzigingen in de Regeling SUWI

De Minister en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 5, zesde lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen en de artikelen 4.2, derde lid, 4.2a, derde lid, 5.2a, derde lid, van het Besluit SUWI;

Besluiten:

Artikel I. Wijziging van de Regeling SUWI

De Regeling SUWI wordt als volgt gewijzigd:

A

In het opschrift van artikel 1.6 wordt ‘taken’ vervangen door: werkzaamheden.

B

In de artikelen 3.5, eerste lid, onderdeel a, 3.10, tweede lid, onderdeel a, 3.11, tweede lid, onderdeel a, en 4.7, eerste lid, onder 1, wordt telkens ‘sociaal-fiscaalnummer’ vervangen door: burgerservicenummer of, bij het ontbreken daarvan, sociaal-fiscaalnummer.

C

Bijlage II wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘IB-Groep’ wordt vervangen door: DUO.

2. Bij DUO (nieuw) vervalt ‘X’ bij ‘Uiterlijk 31 december 2009’ en wordt ‘X’ ingevoegd bij ‘Uiterlijk 31 december 2010’.

Artikel II. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 8 december 2009

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma.

TOELICHTING

In deze regeling zijn een drietal wijzigingen van de Regeling SUWI opgenomen die hieronder worden toegelicht.

Onderdeel A

Artikel 5 van de Wet SUWI heeft betrekking op het verrichten van andere werkzaamheden door het UWV of de SVB en op de goedkering van de minister voor die werkzaamheden. Op grond van artikel 5, zesde lid, van de Wet SUWI kunnen bij of krachtens algemene maatregel van bestuur nadere regels worden gesteld over dit artikel. Artikel 1.6 is reeds eerder aangepast aan artikel 5, zesde lid, van de Wet SUWI, waarin gesproken wordt over het verrichten van ‘andere werkzaamheden’ in plaats van ‘andere taken’. Bij deze wijziging wordt het opschrift van artikel 1.6 daarmee in overeenstemming gebracht.

Onderdeel B

Deze wijziging hangt samen met de invoering van het burgerservicenummer. Ondanks de invoering daarvan blijft het sociaal-fiscaalnummer van belang. De kring van personen aan wie een burgerservicenummer is toegekend, komt namelijk niet geheel overeen met de kring van de personen die in aanmerking komen of kwamen voor een door de Belastingdienst toegekend sociaal-fiscaalnummer. Dit leidt ertoe dat ‘sociaal-fiscaalnummer’ wordt vervangen door ‘burgerservicenummer of, bij het ontbreken daarvan sociaal-fiscaalnummer’.

Onderdeel C

Deze wijziging houdt verband met de Wet tot intrekking van de Wet verzelfstandiging Informatiseringsbank en wijziging van diverse wetten in verband met de oprichting van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Bij deze wet, die op 1 januari 2010 in werking treedt, worden de Centrale Financiën Instellingen en de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) samengevoegd tot de DUO (onderdeel c, onder 1).

De gegevensuitwisseling met de IB-Groep is vrijwel gereed, maar de implementatie zal door de reorganisatie tot de DUO niet meer in 2009 plaatsvinden. De planning is dat begin 2010 wel onderwijsgegevens beschikbaar komen. Dit betekent dat in bijlage 2 bij de Regeling SUWI de verplichting tot hergebruik wordt verschoven van 2009 naar 2010 (onderdeel c, onder 2).

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma.

Naar boven