stcrt-2009-19130-001.png Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Oosterpoort en vaststelling hogere grenswaarden in het kader van de Wet Geluidhinder

Bestemmingsplan Oosterpoort

Burgemeester en wethouders van Nijkerk maken, ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat de gemeenteraad van Nijkerk op 29 oktober 2009 heeft besloten het bestemmingsplan Oosterpoort gewijzigd vast te stellen.

Het plangebied Oosterpoort ligt aan de oostelijke rand van het kernwinkelgebied van Nijkerk en wordt globaal begrensd door:

  • aan de zuidzijde de Kleterstraat;

  • aan de westzijde de Oosterstraat en de Vetkamp;

  • aan de noordzijde de Oranjelaan (inclusief rotonde);

  • aan de oostzijde de oostelijke grens van het perceel Oranjelaan 15, de oostzijde van het perceel van de voormalige marechausseekazerne, de westzijde van het Van Reenenpark en de Molenweg.

Voorgenoemd plan biedt een juridisch planologische basis voor de herstructurering van dit gedeelte van de binnenstad. Het bouwprogramma voorziet op hoofdlijnen in de realisatie van:

  • Een ondergrondse parkeergarage;

  • Een woningbouwprogramma bestaande uit maximaal 95 woningen;

  • De realisatie van maximaal 5775 m2 bruto vloeroppervlak voor commerciële functies;

  • De herbouw van de karakteristieke en beeldbepalende panden aan het Molenplein;

  • De restauratie van de voormalige Eierhal en de voormalige marechausseekazerne.

Bij de vaststelling is in het plan een aantal wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp. De wijzigingen staan vermeld in de bij het besluit behorende gewaarmerkte Lijst met aanpassingen. Voorname wijzigingen betreffen:

  • Het vervangen van de appartementen aan de Molenweg door grondgebonden woningen met 2 bouwlagen plus kap met een maximale bouwhoogte van 11 meter (was 14 meter);

  • Het terugleggen van de voorgevelrooilijn van de nieuwbouw aan de Molenweg richting Smidsplein;

  • Het verschuiven van het nieuwbouwblok Molenplein/Van Reenenpark met enkele meters richting de Vetkamp;

  • Het verlagen van de bouwhoogte van het nieuwbouwblok achter de voormalige Marechausseekazerne op de supermarkt naar 11 meter (was 14 meter);

  • Het verschuiven van dit nieuwbouwblok in noordelijke richting en

  • Het beperken van de ontheffing voor een 10% hogere bouwhoogte in het zuidelijke deel van het plangebied.

De totale lijst met wijzigingen is terug te vinden in de Lijst met aanpassingen.

Hogere grenswaarden in het kader van de Wet geluidhinder

Vanwege het overschrijden van de voorkeursgrenswaarde Wet geluidhinder hebben burgemeester en wethouders op 15 september 2009 besloten tot vaststelling van hogere waarden voor de geluidsbelasting op de gevels van de toekomstige bebouwing aan de Vetkamp/Oranjelaan. Het gaat hierbij om wegverkeerslawaai vanwege de Vetkamp, de Oranjelaan en de Vrijheidslaan. Het bouwproject is opgenomen in het bestemmingsplan Oosterpoort. Overeenkomstig artikel 110 van de Wet geluidhinder ligt het besluit voor de vaststelling van de hogere grenswaarden gelijktijdig met het bestemmingsplan ter inzage.

Terinzagelegging

Het raadsbesluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan Oosterpoort en het besluit vaststelling hogere grenswaarden in het kader van de Wet geluidhinder liggen met de bijbehorende stukken met ingang van 17 december 2009 tot en met 27 januari 2010 voor eenieder ter inzage in de Publiekswinkel van het Stadhuis, Kolkstraat 27 te Nijkerk. De openingstijden van de Publiekswinkel zijn maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur en daarnaast ook op donderdagen van 13.30 uur tot 17.00 uur en van 18.00 uur tot 20.00 uur.

Het bestemmingsplan, inclusief de bijbehorende stukken, is ook digitaal raadpleegbaar op internet via www.nijkerk.eu, onder ‘Uw leefomgeving’ en vervolgens Ruimtelijke Ordening/Bestemmingsplannen.

Indienen Beroepschriften

  • a. vastgesteld bestemmingsplan

    Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend dan wel redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdens de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan een zienswijze in te dienen, en belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die bij de vaststelling in het bestemmingsplan zijn aangebracht, kunnen tijdens de termijn van terinzagelegging in beroep gaan tegen het raadsbesluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan Oosterpoort.

  • b. besluit hogere grenswaarden in het kader van de Wet geluidhinder

    Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend dan wel redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdens de terinzagelegging van het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere grenswaarden een zienswijze in te dienen, kunnen tijdens de termijn van terinzagelegging in beroep gaan tegen het collegebesluit tot vaststelling van hogere grenswaarden in het kader van de Wet geluidhinder.

Om in beroep te gaan tegen deze besluiten dient de belanghebbende per besluit een beroepschrift in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Ook kunnen degenen die beroep hebben ingesteld een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Inwerkingtreding

De besluiten treden in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn van 6 weken. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Voor nadere informatie:

afdeling MRO, dhr. H. Visser, tel. 033 247 2 654, e-mail: gemeente@nijkerk.eu

Naar boven