Regeling van de Minister van Economische Zaken van 2 december 2009, nr. WJZ/9187936, houdende wijziging van de Regeling vrijstellingen Metrologiewet in verband met de verruimde reikwijdte van artikel 22 van de Metrologiewet

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op richtlijn (EG) nr. 2009/3 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 11 maart 2009 (PbEU L 114) tot wijziging van richtlijn (EEG) nr. 80/181 van de Raad inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten op het gebied van de meeteenheden en artikel 22, tweede lid, van de Metrologiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vrijstellingen Metrologiewet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt onder verlettering van de onderdelen b en c tot respectievelijk c en d een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. voor zover het gebruik betreft van andere dan in het Meeteenhedenbesluit 2006 genoemde meeteenheden op het gebied van de scheepvaart, de luchtvaart en het spoorwegverkeer indien dit is vastgesteld bij bindende internationale overeenkomsten of verdragen.

B

In artikel 4 vervallen het tweede lid, alsmede de aanduiding ‘1.’ voor het eerste lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 2 december 2009

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

TOELICHTING

Artikel I, onderdeel A

Op 1 januari 2010 moet richtlijn (EG) nr. 2009/3 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 11 maart 2009 (PbEU L 114) tot wijziging van richtlijn (EEG) nr. 80/181 van de Raad inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten op het gebied van de meeteenheden, hierna aangeduid als richtlijn 2009/03/EG, zijn geïmplementeerd. De implementatie van deze richtlijn heeft onder andere tot verruiming geleid van het eerste lid van artikel 22 van de Metrologiewet. De voorschriften met betrekking tot het uitdrukken van grootheden hebben daarmee een groter bereik gekregen. Binnen het bereik van artikel 22 valt vanaf 1 januari 2010 ook het internationale vervoer. Artikel 2, onderdeel b, van richtlijn (EEG) nr. 80/181 van de Raad inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten op het gebied van de meeteenheden (PbEG L181), hierna aangeduid als richtlijn 80/181/EEG, zondert echter de scheepvaart, de luchtvaart en het spoorwegverkeer uit indien internationale overeenkomsten of verdragen andere meeteenheden voorschrijven. Deze regeling geeft uiting aan deze uitzondering en verschaft vrijstelling aan deze sectoren indien internationale overeenkomsten of verdragen het gebruik van andere meeteenheden voorschrijven.

Artikel I, onderdeel B

Richtlijn 2009/3/EG brengt ook wijzigingen aan in de regels omtrent het gebruik van aanvullende aanduidingen als omschreven in richtlijn 80/181/EEG. Voor de wijziging stond richtlijn 80/181/EEG tot en met 31 december 2009 toe dat, naast de in hoofdstuk I van de bijlage van die richtlijn genoemde wettelijke meeteenheden, aanvullende aanduidingen zoals pound en inch werden vermeld. Deze mogelijkheid is opgenomen in artikel 1, onder c, van de Regeling vrijstellingen Metrologiewet. Om te vermijden dat er na 31 december 2009 belemmeringen ontstaan voor ondernemingen die exporteren naar derde landen is de richtlijn aangepast. Het gebruik van aanvullende aanduidingen is voor onbepaalde tijd toegestaan. Om de bestaande vrijstelling te handhaven dient het tweede lid van artikel 4 van de Regeling vrijstellingen Metrologiewet te vervallen. De regeling voorziet hierin.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

Naar boven