stcrt-2009-18716-001.png Kennisgeving ontwerpstructuurvisie en planMER Rotterdam Central District

Burgemeester en wethouders van Rotterdam maken bekend dat krachtens de Inspraakverordening Rotterdam 2005 en de Wet milieubeheer gelegenheid tot inspraak zal worden geboden over het ontwerp van destructuurvisie Rotterdam Central District en het bijbehorend milieueffectrapport (planMER) Rotterdam Central District.

Toelichting

Het gebied van de structuurvisie sterkt zich uit tussen Statentunnel, de noordzijde van het spooremplacement, Schiekade, Weena-oostzijde, Kruisplein-oostzijde, Diergaardesingel en Weena-westzijde en heeft als kern het nieuwe Centraal Station. De kern van de structuurvisie voor het Central District wordt gevormd door het in 2007 samen met marktpartijen opgestelde gebiedsconcept ‘Weena I Glocal City District’ en het Stedenbouwkundig Plan 2007.

Met een structuurvisie kan regie worden gevoerd op de beoogde ruimtelijke ontwikkelingen in de komende 10 tot 15 jaar. De structuurvisie vormt in formele zin het kader voor de daarna op te stellen bestemmingsplannen; de visie heeft zelf geen juridisch bindende werking.

Met de realisatie van de nieuwe OV-terminal als NSP sleutelproject van het rijk als aanjager vindt hier een gebiedsontwikkeling van formaat plaats die in de komende 10–15 jaar gerealiseerd zal worden. Dit vergt een ruimtelijk-planologisch kader waarin de hoofdlijn van de gewenste ontwikkeling wordt vastgelegd. Dit kader is gevonden in deze structuurvisie, die ook ruimte biedt voor een gefaseerde uitwerking door middel van bestemmingsplannen.

In de structuurvisie zijn in navolging van het stedenbouwkundig plan de volgende ambities voor de ontwikkeling van het Central District geformuleerd:

  • Rotterdam Centraal District in balans

  • Levendigheid op straat

  • Aansluiting op stedelijk netwerk

  • Sublieme openbare ruimte.

In het planMER (milieueffectrapport) Rotterdam Central District zijn de milieueffecten van de ontwerp structuurvisie op hoofdlijnen inzichtelijk gemaakt. Gebleken is, dat de gewenste ontwikkelingen vanuit milieuoogpunt realiseerbaar zijn, wanneer in de verdere uitwerking op een aantal punten maatregelen worden opgenomen.

In dit MER worden de milieueffecten van de Voorgenomen activiteit vergeleken met de milieueffecten van de Autonome ontwikkeling. De Autonome ontwikkeling beschrijft de referentiesituatie en wordt in dit MER gedefinieerd als de situatie in het jaar 2030, zonder de gebiedsontwikkeling in het Rotterdam Central District. Wezenlijke alternatieven en varianten op de Voorgenomen activiteit zijn niet aan de orde en zijn dus niet onderzocht. De meerwaarde van dit MER is met name gelegen in het presenteren van maatregelen die in de Structuurvisie t.a.v. milieu en duurzaamheid kunnen en/of moeten worden opgenomen.

Terinzagelegging i.v.m. inspraak

De ontwerp van structuurvisie Rotterdam Central District en het planMER liggen met ingang van vrijdag 11 december 2009 gedurende 6 weken (dus tot en met donderdag 21 januari 2010) op werkdagen voor eenieder ter inzage bij:

  • het City Informatie Centrum, Coolsingel 197 (maandag van 13.00 tot 16.30 uur, overige werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur), bereikbaar op telefoonnummer 0800-1545;

  • het Informatiecentrum CS, Weena 705 (Groot Handelsgebouw, maandag van 13.00 tot 17.00 uur; dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur), bereikbaar op telefoonnummer 010-240 3800.

U kunt de ontwerp structuurvisie en het planMER bekijken en downloaden op de internetsite www.wonen.rotterdam.nl, of projectwebsite www.rotterdamcentraal.nl.

Voor vragen over de inhoud van de ontwerpstructuurvisie of het planMER kunt u contact opnemen met mw. E. de Bever, E.deBever@pmb.rotterdam.nl , of 010 489 7306. Indien u de achterliggende onderzoeken wenst te ontvangen kunt u ook contact opnemen met mevrouw De Bever.

Zienswijzen

Gedurende de bovengenoemde termijn kan eenieder zienswijzen met betrekking tot de ontwerpstructuurvisie en het planMER schriftelijk indienen bij de directeur van de dS+V, Postbus 6699, 3002 AR ROTTERDAM onder vermelding van ‘zienswijze structuurvisie Rotterdam Central District’.

Degenen die mondeling willen reageren kunnen dat, na telefonische afspraak, doen op donderdag 21 januari 2010 ten kantore van de dS+V, Galvanistraat 15 (Europoint II). Voor het maken van een afspraak kunt u naar 010-489 4165 bellen.

Wat gebeurt er verder

De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt verzocht te adviseren over het milieueffectrapport.

Het eindverslag van de inspraak wordt te zijner tijd toegezonden aan de indieners van de mondelinge en schriftelijke reacties. De zienswijzen worden betrokken bij de definitieve structuurvisie, waarover naar verwachting in 2010 besluitvorming in de gemeenteraad zal plaatsvinden.

Tegen het besluit van de gemeenteraad staat geen beroep open.

Rotterdam, 9 december 2009

Burgemeester en wethouders voornoemd,

namens dezen:

H. Goedhart,

algemeen directeur dS+V.

Naar boven