Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 november 2009, nr. VGP/VC 2971146, houdende aanwijzing van controleurs van de VROM-Inspectie als toezichthouders Warenwet (Warenwetregeling aanwijzing toezichthouders VROM-Inspectie)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende na overleg met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

Gelet op artikel 25, eerste lid, onder a, van de Warenwet;

Besluit:

Artikel 1

Als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving van de bij of krachtens de Warenwet gestelde voorschriften, worden aangewezen de controleurs van de VROM-Inspectie.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Warenwetregeling aanwijzing toezichthouders VROM-Inspectie.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Bij het Warenwetbesluit algemene chemische produktveiligheid zijn regels gesteld inzake de chemische veiligheid van consumentenproducten. Deze regels hebben betrekking op verordening (EG) 1907/20061 (hierna ook: REACH-verordening).

Het doel van de REACH-verordening is een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van de mens en het milieu, inclusief de bevordering van alternatieve beoordelingsmethoden voor gevaren van stoffen, alsmede het vrije verkeer van stoffen op de interne markt te waarborgen en tegelijkertijd het concurrentievermogen en de innovatie te vergroten. Handelen in strijd met vrijwel de gehele REACH-verordening is verboden bij de Wet milieubeheer.

Artikel 67, eerste lid, en bijlage XVII, van de REACH-verordening bevatten regels voor het vervaardigen, in de handel brengen of gebruiken van stoffen, preparaten en voorwerpen. Handelen in strijd met een deel van deze voorschriften is verboden bij uitsluitend bovengenoemd Warenwetbesluit.

Voor de handhaving van de REACH-verordening is een gezamenlijke strategie en organisatie opgezet door de VROM-Inspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Arbeidsinspectie (AI). Onderdeel daarvan is dat elk van deze diensten bij toegewezen doelgroepen integraal controleert op alle aspecten van de REACH-verordening. Daarom is het gewenst dat deze diensten gelijke bevoegdheden hebben ten aanzien van alle regels van de REACH-verordening, inclusief het Warenwetbesluit algemene chemische productveiligheid.

Controleurs van de VROM-Inspectie waren nog niet belast met het toezicht op de naleving van bij of krachtens de Warenwet gestelde voorschriften. Bij deze regeling is hier alsnog in voorzien.

Na de inwerkingtreding van deze regeling zijn de controleurs en buitengewoon opsporingsambtenaren van zowel de VROM-Inspectie als de VWA en de AI, aangewezen als toezichthouder op de naleving van warenwettelijke voorschriften onderscheidenlijk belast met het opsporen van strafbare feiten in het kader van de Warenwet.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger of het bedrijfsleven, en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 18 december 2006 (PbEU 2007, L 136) inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH), tot oprichting van een Europees Agentschap voor chemische stoffen, houdende wijziging van richtlijn 1999/45/EG en houdende intrekking van verordening (EEG) nr. 793/93 van de Raad en verordening (EG) nr. 1488/94 van de Commissie alsmede richtlijn 76/769/EEG van de Raad en de richtlijnen 91/155/EEG, 93/67/EEG, 93/105/EG en 2000/21/EG van de Commissie.

Naar boven