stcrt-2009-18482-001.png Openbare kennisgeving inzage MER en actualisatie MER Nieuwe Driemanspolder

In het kader van het waterbergingsproject Nieuwe Driemanspolder worden in het gebied tussen de A12, de Hofpleinspoorlijn, de spoorlijn naar Utrecht en het noordelijk deel van de Roeleveenseweg en daarnaast een smalle strook langs de Zoetermeerse Rijweg de landerijen ingericht voor natuurgebied, voet-, fiets- en paardrijpaden en bomenrijen. De inrichting vindt overeenkomstig een inrichtingsvoorstel plaats.

Het inrichtingsvoorstel is MER-plichtig. Op 27 augustus 2004 heeft de gemeenteraad richtlijnen voor de effectrapportage van de herinrichting van de Nieuwe Driemanspolder vastgesteld Nadien is een MER-rapportage opgesteld: ‘MER-herinrichting Nieuwe Driemanspolder’ en op 6 maart 2006 aan de drie betrokken gemeenten aangeboden. De gemeenteraad moest binnen een bepaalde termijn beoordelen of de MER tegemoetkomt aan de eisen die in het Wet milieubeheer aan de rapportage stelt, de richtlijnen van de raad en de aanwezigheid van feitelijke onjuistheden. De rapportage echter is niet binnen die termijn aan de raad voorgelegd. De besluitvorming over de rapportage zal hierdoor gezamenlijk met de vaststelling van het bestemmingsplan Roeleveen gaan plaatsvinden. De MER-toetsing had echter met name betrekking op het onderwerp waterberging, waarvan in het Haagse Roeleveen geen sprake is.

Sinds het verschijnen van het MER hebben ontwikkelingen in de wetgeving voor luchtkwaliteit, het gebiedsgericht milieubeleid van onze gemeente, met name de aspecten energie en klimaat, en een recentelijk beschikbaar gekomen inventarisatie van flora- en faunagegevens van de toetsing voor natuur, een actualisatie van het MER voor het deel Roeleveen noodzakelijk gemaakt. In de ‘Actualisatie MER-herinrichting Nieuwe Driemanspolder, deelgebied Roeleveen’ is deze actualisatie opgenomen. De toetsing gaf geen aanleiding tot opmerkingen die aanpassing van het bestemmingsplan noodzakelijk maken. Zij hoeft, gezien deze conclusies, niet meer naar de commissie voor de MER. Zij hebben over het MER in 2006 al een eindadvies gegeven en de aanvulling zal daar naar verwachting niets aan toe- of afdoen. Beide MER-rapporten worden ter inzage gelegd.

Procedure

Het doel van een MER is het milieubelang een volwaardige rol te laten spelen bij de besluitvorming over ruimtelijke plannen. De procedure voor het opstellen van een MER is vastgelegd in de Wet milieubeheer. Iedereen kan zijn of haar zienswijze op het MER aan het college van B&W kenbaar maken. Ingebrachte zienswijzen worden betrokken bij de besluitvorming over het bestemmingsplan Roeleveen.

Let op: Ingebrachte zienswijzen op beide MER’s kunnen uitsluitend betrekking hebben op het voldoen aan de opgestelde richtlijnen voor het MER, de wettelijke vereisten voor milieueffectrapportages en kennelijke onjuistheden in het MER.

Inzage

De beide MER’s liggen van 4 december 2009 tot en met 14 januari 2010 ter inzage op de volgende locaties in Den Haag:

  • Den Haag Informatiecentrum, Spui 70 (tijdens openingsuren);

  • Stadsdeelkantoor Leidschenveen-Ypenburg (DSO-balie elke werkdag van 08.15 tot 14.00 uur; ná 14.00 uur uitsluitend op afspraak; tel.nr. 070-3536179), Brigantijnlaan 303 in Den Haag.

De MER’s zijn ook in te zien via de website van de gemeente Den Haag: www.denhaag.nl → Plannen en projecten → Milieu en duurzaamheid → Milieueffectrapportage.

Zienswijze

U kunt uw reactie op het MER o.v.v. ‘Zienswijze MER Roeleveen’ tot en met 14 januari 2010, sturen naar:

Gemeente Den Haag

Dienst Stadsbeheer, afdeling Milieu & Vergunningen

T.a.v. de heer J.H. Post

Postbus 12651

2500 DP DEN HAAG

Voor inbrengen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met de heer J.H. Post via 070-3536955.

Alle zienswijzen worden openbaar gemaakt en aan de ‘Commissie voor de MER’ beschikbaar gesteld. Als u niet wilt dat uw persoonlijke gegevens bekend worden, dan kunt u dat in een aparte brief aangeven bij uw zienswijze. De zienswijze zelf kunt u dan anoniem, dus zonder persoonlijke gegevens, bijvoegen.

Naar boven