Gemeente Schagen

Verzoek hogere grenswaarden Wet geluidhinder in verband met vaststelling bestemmingsplan ‘Orthopedagogisch zorgcentrum Nes-Noord’

Bij de gemeente Schagen is een verzoek ingediend ter vaststelling van hogere grenswaarden ten behoeve van de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Orthopedagogisch zorgcentrum Nes-Noord’. Het bestemmingsplan bevindt zich in de ontwerpfase.

Het betreft een verzoek ten behoeve van de bestemming ‘Maatschappelijk’ zoals geprojecteerd in het genoemde bestemmingsplan. Binnen die bestemming zal een orthopedagogisch zorgcentrum en een schoolgebouw worden gebouwd.

Het gebied ligt in de noord-westzijde van het gebied Nes-Noord in Schagen en wordt begrensd door de spoorlijn Heerhugowaard-Den Helder, de provinciale weg N248 en het ter plaatse gelegen sporterrein en agrarisch gebied.

Alle wegen, met uitzondering van de 30 km/uur wegen en alle spoorlijnen zijn, op basis van de Wet geluidhinder, voorzien van een geluidzone. Nieuwe geluidgevoelige bestemmingen, zoals woningen, welke binnen een dergelijke zone langs een weg zijn gelegen, dienen op een zodanige afstand van de weg te zijn gelegen dat de geluidbelasting niet te hoog wordt (de zogenaamde ‘voorkeurgrenswaarde’ die de Wet geluidhinder stelt).

De binnen het bestemmingsplan geprojecteerde bestemming ‘Maatschappelijk’ is gelegen binnen de geluidzone van de Kanaalweg N248 en de spoorlijn Heerhugowaard-Den Helder. Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat, als gevolg van het wegverkeer op de Kanaalweg N248 een geluidbelasting optreedt van maximaal 53 dB. Uit het akoestisch onderzoek blijkt tevens dat, als gevolg van het railverkeer op de spoorlijn Heerhugowaard-Den Helder een geluidbelasting optreedt van maximaal 68 dB.

Voornemen vaststelling hogere waarden wegverkeers- en spoorweglawaai

Burgemeester en wethouders zijn voornemens om voor het bestemmingsplan, op grond van artikel 3.2 van het Besluit geluidhinder jo 110a van de Wet geluidhinder, voor het wegverkeerslawaai een hogere waarde vast te stellen van 53 dB en op grond van artikel 4.11 van het Besluit geluidhinder jo 110a van de Wet geluidhinder, voor het spoorweglawaai een hogere waarde vast te stellen van 68 dB.

Ter inzage

Het ontwerpbesluit en de overige stukken liggen vanaf 3 december 2009 gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, Laan 19 te Schagen, bij de werkeenheid Bouwzaken op werkdagen van 8.15–12.00 uur en ’s middags op afspraak (0224-210479).

De stukken zijn eveneens digitaal te raadplegen via de gemeentelijke website: www.schagen.nl, rubriek: beleid en plannen, onder bestemmingsplannen, klikken op: bestemmingsplannen in voorbereiding.

Indienen zienswijze

Binnen genoemde periode van zes weken kunnen belanghebbenden, schriftelijk dan wel mondeling, zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen, postbus 8, 1740 AA Schagen. Indien u mondeling een zienswijze wilt indienen kunt u voor het maken van een afspraak contact opnemen met de werkeenheid Bouwzaken (0224-210479).

Schagen, 2 december 2009

Naar boven