stcrt-2009-18338-001.png Rondweg N348 Zutphen-Eefde: Kennisgeving

De zienswijzeprocedure voor de nieuwe rondweg N348 Zutphen-Eefde begint. Van 8 december 2009 tot en met 18 januari 2010, liggen het milieueffectrapport (MER) en het ontwerp-inpassingsplan voor de N348 ter inzage. Iedereen kan in die periode een zienswijze op deze stukken indienen.

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat zij op 24 november 2009 hebben besloten tot vaststelling van :

  • 1. Het milieueffectrapport (MER) Rondweg N348 Zutphen-Eefde;

  • 2. Het ontwerp-inpassingsplan Rondweg N348 Zutphen-Eefde.

Inleiding

De provinciale weg N348 loopt door de bebouwde kom van Zutphen-Noord en Eefde. De N348 is een belangrijke regionale doorgaande weg. Daarnaast is het een belangrijke lokale weg voor verkeer van en naar het bedrijventerrein De Mars en diverse woonwijken. Deze vervlechting van functies zorgt samen met de toename van het verkeer voor steeds grotere leefbaarheidsproblemen in Zutphen-Noord en Eefde: verkeersopstoppingen, geluid- en stankoverlast, barrièrewerking en gebrekkige verkeersveiligheid. Bovendien is de bereikbaarheid van De Mars onvoldoende.

Nieuwe rondweg

De provincie heeft een plan ontwikkeld voor een nieuwe rondweg. Die moet de situatie verbeteren, zowel voor het verkeer als voor de inwoners van Zutphen en Eefde. Het initiatief voor de nieuwe rondweg is genomen door de provincie. Het sluit aan bij het voornemen van de gemeente Zutphen om een nieuwe ontsluiting te realiseren voor het bedrijventerrein De Mars. Bij het planontwikkelingsproces zijn de gemeenten Zutphen en Lochem nauw betrokken.

Zienswijzeprocedure

Om het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming te geven, is een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Dat rapport ligt mede ten grondslag aan het inpassingsplan waarin de toekomstige rondweg planologisch-juridisch wordt vastgelegd. Voordat Provinciale Staten kunnen overgaan tot vaststelling van het inpassingsplan, moeten beide documenten (MER + ontwerp-inpassingsplan) de voorbereidingsprocedure doorlopen als bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Die procedure start met de terinzagelegging van de relevante stukken en de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Daarom is deze kennisgeving opgesteld.

Het milieueffectrapport (MER)

Het MER Rondweg N348 Zutphen-Eefde is door Gedeputeerde Staten vastgesteld onder zaaknummer 2009-006984. In het MER zijn de twee meest kansrijke tracéalternatieven onderzocht. Daarnaast is het Meest Milieuvriendelijk Alternatief (MMA) ontwikkeld. Op basis daarvan hebben Gedeputeerde Staten op 16 juni 2009 besloten het MMA als voorkeursalternatief aan te wijzen. Het voorkeursalternatief is in het MER verder uitgewerkt en opgenomen in een ontwerp-inpassingsplan. Volgens Gedeputeerde Staten lost het voorkeursalternatief de eerder genoemde problemen van dit deel van de N348 goed op. Het is de meest milieuvriendelijke oplossing, die daarnaast ook toekomstvast is. Dit alternatief loopt vooruit op verdere verbeteringen in het regionale wegennet.

Het ontwerp-inpassingsplan (tracébeschrijving)

Het tracé voor de rondweg N348 Zutphen-Eefde begint (van zuid naar noord) bij de Den Elterweg, direct ten noorden van de Berkel. De weg buigt ter hoogte van de kruising Voorsterallee/Van der Capellenlaan (waar een fietstunnel is voorzien) in een vloeiende lijn door tussen de wijken Polbeek en Voorsterallee. Vervolgens gaat de weg om de wijk Polbeek heen en kruist ongelijkvloers de Deventerweg en de spoorlijnen Zutphen–Deventer, Zutphen-Winterswijk en Zutphen–Hengelo. Het tracé loopt verder over het bedrijventerrein De Mars (de huidige Oostzeestraat) en kruist het Twentekanaal via een nieuw aan te leggen brug. Van daar loopt het tracé in een boog door het gebied ten westen van Eefde en sluit ten noorden van het dorp aan opde huidige N348.

Plangebied

Het plangebied omvat behalve de weg zelf (met aanliggende bermen en afwateringssloten) ook andere gronden:

  • Gronden waar aanpassingen plaatsvinden aan de kruisende infrastructuur

  • De ruimte die nodig is voor een goede landschappelijke inpassing van de weg (in combinatie met het beoogde kunstwerk Het Witte Lint)

  • De gronden die nodig zijn voor waterberging en natuurcompensatie.

Terinzagelegging

Het ontwerp-inpassingsplan, het MER en de bijbehorende stukken/rapporten liggen van 8 december 2009 tot en met 18 januari 2010 voor eenieder ter inzage:

  • In de bibliotheek van het provinciehuis, Markt 11 te Arnhem. De bibliotheek is open van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.

  • In het gemeentehuis van Zutphen, ’s-Gravenhof 2 te Zutphen. De gemeentesecretarie is open van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.00 uur, (alleen) op donderdag van 17.30 tot 19.30 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.

  • In het gemeentehuis van Lochem, locatie Markt 3 te Lochem en locatie Hoofdstraat 28 te Gorssel. De afdeling Publiekscontacten in Lochem is open van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.30 uur en op donderdag van 08.00 tot 20.00 uur. In Gorssel van maandag tot met vrijdag van 08.00 tot 12.30 uur en op woensdag van 08.00 tot 17.30 uur.

  • Op de site van de provincie: www.gelderland.nl/n348.

Zienswijze indienen

Tijdens de bovengenoemde periode van 6 weken kan eenieder zijn zienswijze naar voren brengen op zowel het MER als het ontwerp-inpassingsplan. De zienswijzen op het MER kunnen slechts betrekking hebben op de inhoud van het MER (mede gelet op de terzake gestelde regels en gegeven richtlijnen) of op onjuistheden die het rapport bevat. Zienswijzen kunnen naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren worden gebracht. De schriftelijke zienswijzen dienen te worden gericht aan:

  • Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem, onder vermelding van ‘zienswijze MER/Ontwerp-inpassingsplan Rondweg N348 Zutphen–Eefde, zaaknummer 2009-006984’

  • Per fax: 026-359 94 80

  • Per e-mail: post@gelderland.nl (onder vermelding van ‘zienswijze MER/inpassingsplan Rondweg N348 Zutphen–Eefde’, zaaknummer 2009-006984).

  • Wie zijn zienswijze mondeling wil indienen, kan op maandag, dinsdag en donderdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur contact opnemen met Liesbeth Rutgers, Afdeling Uitvoering Werken: telefoon 026-359 84 25. Zij maakt vervolgens een afspraak over datum en tijdstip.

Arnhem, 24 november 2009

Gedeputeerde Staten van Gelderland,

C.G.A. Cornielje,

Commissaris van de Koningin.

C. Volp,

Waarnemend secretaris.

Naar boven