Vrijstelling ex artikel 65 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden kooldioxide

10 november 2009

Nr. DP/2009061814

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

In overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

Gezien de noodzaak tot vrijstelling van het verbod op het gebruik van het biocide kooldioxide ter bestrijding van de bruine rat op Texel;

Gelet op artikel 65, eerste, derde en vierde lid en artikel 22, vierde lid, van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden;

Besluit:

Artikel 1

Vrijstelling wordt verleend van:

  • het verbod, bedoeld 19, van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, tot het gebruiken van het biocide Kooldioxide ter bestrijding van de bruine rat op Texel.

Artikel 2

De vrijstelling wordt verleend onder de beperkingen en voorschriften genoemd in Bijlage I bij dit besluit.

Artikel 3

De vrijstelling wordt verleend voor de duur van 120 dagen.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Vrijstelling verbod kooldioxide.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 10 november 2009

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

BIJLAGE I

Bijlage bij het besluit Vrijstelling verbod kooldioxide 10 november 2009, houdende vrijstelling als bedoeld in artikel 65, eerste lid, van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden van de verboden van artikel 19 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ten aanzien van het bestrijdingsmiddel kooldioxide ter bestrijding van de bruine rat op Texel.

Wettelijk gebruiksvoorschrift en gebruiksaanwijzing

Toegestaan is de bestrijding van bruine ratten met een gasmengsel dat bestaat uit 2/3 deel koolstofdioxide 1/3 deel zuurstof op 3 locaties op Texel. Per locatie mag maximaal 10 kilogram vloeibaar koolstofdioxide gebruikt worden. Elke locatie mag eenmaal behandeld worden.

Op de locaties dient van tevoren het aantal en de omvang van de gangenstelsels vastgesteld te worden. Van een gangenstelsel worden op één na de uitgangen afgedicht. In de overgebleven gang wordt met behulp van een lans van minimaal 1 meter lang het gasmengsel ingebracht (acht liter per meter gang).

Aan de lans dient een stop te zitten om de gang af te dichten. De toepasser dient na toediening van het gasmengsel de gang te dichten en afstand te bewaren. Iedere gang wordt eenmalig behandeld.

Tijdens de behandeling dient een medewerker op enkele meters afstand van de toepasser te staan om de toepasser te hulp te kunnen schieten indien de toepasser onwel wordt. Andere medewerkers dienen ook minimaal enkele meters afstand te bewaren.

Na behandeling dient de koolstofdioxideconcentratie gemeten te worden (met kooldioxide meetsensoren) totdat de concentratie lager dan 5% is. Indien nodig kunnen de gangen doorgeblazen worden met lucht, waarbij afstand bewaard wordt.

TOELICHTING

Bij brief van 28 mei 2009, kenmerk 2009039463 is om ontheffing gevraagd van het verbod op het gebruik van het bestrijdingsmiddel kooldioxide ter bestrijding van de bruine rat op Texel.

De Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden biedt de mogelijkheid in bijzondere omstandigheden niet-toegelaten biociden tijdelijk te gebruiken dan wel het gebruik van toegelaten biociden voor niet-toegelaten toepassingen toe te staan indien onder meer in het belang van de volksgezondheid.

De ratten komen in grote populaties voor op Texel, de ratten graven gangen in sloot- en dijktaluds, wat de waterafvoerende en zeewerende functies in gevaar brengt. Ook komen de ratten voor in de recreatiegebieden. Ratten kunnen onder andere de ziekte van Weil overbrengen op mensen. De huidige bestrijding met de toegestane middelen op basis van bromadiolon hebben niet het gewenste effect bereikt.

Het verzoek is ter advisering voorgelegd aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Het Ctgb vindt het risico voor het milieu, de toepasser en omstanders aanvaardbaar mits gehandeld wordt volgens het wettelijk gebruiksvoorschrift genoemd in bijlage I van dit besluit.

Gelet op het bovengenoemde advies van het Ctgb ben ik van mening dat kooldioxide op dit moment het bestrijdingsmiddel is dat voldoende effectief is voor de bestrijding van de bruine rat op Texel. Deze toepassing van kooldioxide is thans niet toegelaten in Nederland. Met het onderhavige besluit wordt deze toepassing toegelaten voor 120 dagen.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

Naar boven