Hoorzitting en terinzagelegging stukken voor het nemen van een Beslissing op Bezwaar over de Aanwijzing van het luchtvaartterrein Groningen Airport Eelde

De exploitant van Groningen Airport Eelde wil de hoofdbaan van het luchtvaartterrein verlengen om de regionale economische betekenis van de luchthaven te versterken en op termijn het luchthavenbedrijf rendabel te maken. Op 15 mei 2001 zijn door de ministers van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (aanwijzings)besluiten genomen die de aanleg van de verlengde baan mogelijk maken.

De Raad van State heeft op 11 juni 2008 voor de tweede keer uitspraak gedaan over beide (in bezwaar heroverwogen) besluiten. De Raad van State heeft daarbij de ingediende bezwaren voor zover betrekking hebbend op het aspect staatssteun gegrond verklaard. De ministers hebben volgens de Raad ten onrechte de rijksbijdrage voor de baanverlenging niet aangemeld bij de Europese Commissie, dan wel nagelaten de Europese Commissie te benaderen teneinde zekerheid te verkrijgen dat aanmelding niet nodig was. Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat contact gezocht met de Europese Commissie, waarop de Europese Commissie een onderzoek is gestart.

Nieuwe informatie ter inzage

Bij beschikking van 19 november 2009 heeft de Europese Commissie een oordeel uitgesproken over de toelaatbaarheid van de rijksbijdrage aan de baanverlenging en andere overheidsbijdragen. De beschikking van de Europese Commissie dient als onderbouwing voor een nieuw op te stellen beslissing op bezwaar.

Alhoewel de Raad van State alle overige bezwaren ongegrond heeft verklaard, is ten behoeve van de nieuw op te stellen beslissing op bezwaar – voor zover het besluit in primo nog niet onherroepelijk is geworden – bezien of sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden, wijzigingen van wet- en regelgeving daaronder begrepen. In verband hiermee is aanvullend onderzoek uitgevoerd naar de aspecten geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid en ecologie. Bovendien is de validiteit van de rapportage van Buck Consultants, opgesteld ten behoeve van de beslissing op bezwaar van 14 maart 2006, getoetst.

De beschikking van de Europese Commissie en de aanvullende informatie worden van 30 november tot en met 16 december 2009 ter inzage gelegd gedurende kantoor-/openingsuren op de volgende locaties:

  • Groningen Airport Eelde (Airport Office/Havendienst, Machlaan 14a [ingang bij verkeerstoren] in Eelde);

  • de receptie van het gemeentehuis van de Gemeente Haren (Raadhuisplein 10 in Haren);

  • de publieksbalie van het gemeentehuis van de Gemeente Tynaarlo (Kornoeljeplein 1 in Vries);

  • de afdeling Bestuur en Communicatie van de Provincie Drenthe (Westerbrink 1 in Assen);

  • de bibliotheek van de Provincie Groningen (St. Jansstraat 4 in Groningen);

  • de mediatheek van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (Plesmanweg 1 in Den Haag);

  • het centrum documentaire informatie van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (Rijnstraat 8 in Den Haag).

De stukken kunnen tevens worden gedownload van de site van het Centrum Publieksparticipatie (http://www.centrumpp.nl/).

Hoorzitting

Belanghebbenden worden in de gelegenheid gesteld mondeling te reageren op de ter inzage gelegde informatie. Daartoe wordt een hoorzitting gehouden. De hoorzitting zal plaatsvinden op 16 december 2009 vanaf 14.00 uur in het gebouw van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Koningskade 4 te Den Haag. Tot tien dagen voor de hoorzitting kunnen belanghebbenden nadere stukken indienen via het Centrum Publieksparticipatie. De reacties zullen worden betrokken bij het opstellen van een nieuwe beslissing op bezwaar.

Belanghebbenden worden verzocht om schriftelijk of per e-mail aan te geven of zij de hoorzitting wensen bij te wonen. Uw reactie kunt u sturen naar:

Centrum Publieksparticipatie

Beslissing op Bezwaar Groningen Airport Eelde

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

e-mail: info@centrumpp.nl

Belanghebbenden kunnen zich tijdens de hoorzitting laten bijstaan door een deskundige of zich door een gemachtigde laten vertegenwoordigen. In dat laatste geval dient de vertegenwoordiger in het bezit te zijn van een door de belanghebbende afgegeven machtiging.

De hoorzitting zal worden geleid door een commissie bestaande uit een onafhankelijk voorzitter en twee leden. Van de hoorzitting wordt een verslag gemaakt aan de hand van een bandopname.

Nadere informatie

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met het Directoraat-Generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken, telefoon 070-3511441.

Naar boven