stcrt-2009-17953-001.png Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Plesmanweg

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk maken overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 29 oktober 2009 heeft besloten om het bestemmingsplan Plesmanweg gewijzigd vast te stellen.

Het belangrijkste doel van het bestemmingsplan is het verkrijgen van een actueel beheerkader voor de bestaande situatie. Het gaat daarbij om een adequate en moderne bestemmingsregeling. Daarnaast is het mogelijk maken van de herstructurering van het gebied Wijkerbaan en omgeving een belangrijk doel van het bestemmingsplan. Het plangebied wordt begrensd door de Alkmaarseweg in het westen en de Heemskerkerweg en het Willem Alexander Plantsoen in het zuidoosten. De noordgrens van het plangebied wordt gevormd door de grens met de gemeente Heemskerk. Ook aan de noordoostzijde volgt de plangrens de gemeentegrens langs de Van Riemsdijklaan. Enkele woningen aan de noordoostzijde van de Van Riemsdijklaan behoren eveneens tot het plangebied. Het winkelcentrum de Wijkerbaan en het stadskantoor zijn binnen het plangebied gesitueerd.

Ten behoeve van het plangebied is onderzoek gedaan naar relevante aspecten waaronder de waterhuishouding, archeologie, bodemgesteldheid, geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, waarvan de resultaten en bevindingen in het plan zijn opgenomen. Omdat voor de uitvoering van dit plan reeds is voorzien in het kostenverhaal, is er geen exploitatieplan dat deel uitmaakt van de procedure.

Bij de vaststelling zijn een aantal onderdelen gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage heeft gelegen. Het gaat om de volgende wijzigingen:

  • Er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het verhogen van de plinthoogte voor de bestaande laagbouw nabij de Büllerlaan tot een hoogte van 9,0 meter, waarbij de grens van de wijzigingsbevoegdheid niet dichter bij de bestaande hoogbouw aan de Büllerlaan komt te liggen dan 9,0 meter;

  • Wijzigingen in de toelichting:

    • o Pagina 8, te benadrukken dat de huidige parkeernormen worden gehanteerd voor de ontwikkeling van de Wijkerbaan.

    • o Pagina 19, de 2e alinea te actualiseren.

    • o Pagina 22: De zin ‘Het is een optie ....ontstaat te wijzigen in: ‘De winkels aan de Kennedyplein wordt de mogelijkheid gegeven om 4,5 aan de achterzijde uit te breiden’.

    • o Pagina 23, 2de alinea: te benadrukken dat de genoemde getallen dit exclusief de bestaande voorzieningen is, die niet bij de ontwikkeling zijn betrokken.

    • o Pagina 25, de laatste zin te schrappen.

    • o Pagina 26, de genoemde fasering te actualiseren.

    • o Pagina 28, aan te geven dat het geluidsonderzoek is uitgevoerd in verband met de gehele Wijkerbaanontwikkeling.

    • o Pagina 40, hoofdstuk 5.9, de laatste zin te wijzigen in: ‘Voor het winkelcentrum wordt ten minste voldaan aan het Bouwbesluit. Voor de woningen is het streven gericht op het realiseren van gebouwen die minimaal een score van 5 halen op basis van de Gemeentelijke Praktijkrichtlijn Gebouw (GPR Gebouw), met de ambitie om een score van 7 te halen.’

    • o Pagina 43 en verder, de juridische toelichting wordt aangevuld voorzover dit noodzakelijk is in verband met de hieronder genoemde wijzigingen in regels en plankaart/digitale verbeelding;

  • Wijzigingen in de Regels:

    • o In artikel 6, lid 1, onder d. in de opsomming van mogelijke horeca-activiteiten de aanduiding ‘2’ te wijzigen in ‘2a’

    • o In artikel 6, lid 6 en artikel 18 lid 3, op te nemen dat ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke bouwaanduiding - balkons’ balkons mogen worden gebouwd tot een maximale oppervlakte van 20m2, die maximaal 2,5 meter uitsteken ten opzichte van het hoofdgebouw.

    • o In artikel 18 lid 1 de bestemming onder c: ‘dienstverlening’ te wijzigen in ‘kantooractiviteiten’.

    • o Artikel 18 lid 3, onder c, te wijzigen in: ‘het maximaal aantal te realiseren woningen bedraagt 320.

    • o In artikel 18 een ontheffingsmogelijkheid op te nemen voor het oprichten van een opslagruimte voor containers van maximaal 3,0 meter hoog en met een maximaal oppervlak van 30 m2 oppervlak.

  • Wijzigingen op de plankaart/digitale verbeelding:

    • o De begrenzing van de bestemming Gemengd en de daarin opgenomen hoogteaanduidingen in overeenstemming te brengen met het artikel 19 vrijstellingsverzoek voor het Winkelcentrum Wijkerbaan;

    • o De gebieden met de bestemming Woongebied opgenomen begrenzingen van de voor parkeervoorzieningen aangewezen gebieden te verruimen;

    • o Nabij de 3 bestaande flats langs de Laan der Nederlanden, in de bestemming Gemengd en Woongebied een ‘specifieke bouwaanduiding - balkons’ op te nemen;

    • o De begrenzingen van de hoogteaanduidingen voor de hoogbouw binnen de bestemming Woongebied te wijzigen van blokken in stroken over het bouwblok en de bouwhoogte met 1,0 meter te verhogen;

    • o De hoogte-aanduidingen voor de plint in de bestemming Woongebied op de plankaart in overeenstemming te brengen met de op pagina 15 van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) opgenomen uitgangspunten.

Terinzagelegging

Vanaf vrijdag 27 november 2009 liggen het raadsbesluit, het bestemmingsplan en bijbehorende stukken ter inzage gedurende 6 weken bij het Centraal Publieksbureau van het Stadskantoor van Beverwijk, Pres. Kennedyplein 1. Het Centraal Publieksbureau is geopend op donderdag van 9.00 tot 20.00 uur en op overige werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur. Alleen op dinsdag zijn de openingstijden van 9.00 tot 12.30 uur. Tevens behoort het tot de mogelijkheden om gedurende bovenvermelde periode het projectbesluit met bijbehorende stukken in te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek IJmond-Noord, in de vestiging aan het Kerkplein 5 te Beverwijk.

NB. Het raadsbesluit, het bestemmingsplan en bijbehorende stukken is ook digitaal te raadplegen en te downloaden via onze website www.beverwijk.nl onder de rubriek ‘over Beverwijk’.

Mogelijkheden indienen beroep

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan (vaststellingsbesluit) kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, door:

  • iedereen die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpprojectbesluit kenbaar heeft gemaakt;

  • belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, overeenkomstig artikel 3.11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, hun zienswijze over het ontwerpprojectbesluit tijdig kenbaar te maken.

  • Verder kan beroep worden ingesteld tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht in het plan.

Beroep kan alleen worden ingesteld in de periode waarin de stukken gedurende genoemde 6 weken ter inzage liggen.

Voor het in behandeling nemen van een beroepschrift wordt van de zijde van genoemde Afdeling bestuursrechtspraak een griffierecht in rekening gebracht. U stelt beroep in door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In die brief vermeldt u naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit. U stuurt een kopie van dit besluit van het bestuursorgaan met het beroepschrift mee. U ondertekent de brief en stuurt deze naar het postadres van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019; postcode 2500 EA te ’s-Gravenhage.

Voorlopige voorziening

Ingevolge het bepaalde in artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening treedt het besluit over dit bestemmingsplan in werking met ingang van de dag na afloop van de beroeps-termijn. Totdat op het beroep is beslist kan een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden gedaan. Wordt dat verzoek gedaan binnen de beroepstermijn dan treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. (artikel 8.4 van de Wet ruimtelijke ordening).

Hiervoor is eveneens griffierecht verschuldigd.

Naar boven