Bekendmaking uitvoeringsbesluiten wegaanpassingsbesluit A1 Watergraafsmeer−Diemen

De minister van Verkeer en Waterstaat maakt het volgende bekend.

In augustus 2009 is het wegaanpassingsbesluit bufferstroken A1 Watergraafsmeer−Diemen vastgesteld. Dit wegaanpassingsbesluit is op 23 september 2009 bekendgemaakt in de Staatscourant en ter inzage gelegd. Inmiddels zijn ook de voor het wegaanpassingsbesluit benodigde uitvoeringsbesluiten vastgesteld. Van 18 november tot en met 30 december 2009 liggen ook de uitvoeringsbesluiten ter inzage op dezelfde locaties als het wegaanpassingsbesluit. Op grond van de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht kan tegen zowel het wegaanpassingsbesluit als de bijbehorende uitvoeringsbesluiten beroep worden ingesteld door belanghebbenden die hun zienswijze bij het ontwerpwegaanpassingsbesluit naar voren hebben gebracht, alsmede door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze bij het ontwerpwegaanpassingsbesluit naar voren hebben gebracht. Dit beroep tegen het wegaanpassingsbesluit en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten kan worden ingesteld van 19 november tot en met 30 december 2009.

Achtergrond

In de ochtendspits staan vrijwel dagelijks files op de ring A10 en de verbindingsweg van de A1 naar de A10 bij het knooppunt Watergraafsmeer. ’s Avonds staan de files op de A1 ter hoogte van knooppunt Diemen. Door deze filevorming blokkeren wachtende voertuigen de overige rijrichtingen waardoor de knooppunten dichtslibben. Zo ontstaan ook op de andere wegvakken, zoals de A9, files. Dit probleem vormt de directe aanleiding voor het aanleggen van bufferstroken in beide richtingen op de A1 tussen Watergraafsmeer en Diemen. Zonder deze aanpassing zal de doorstroming op de ring A10 en de route A9–A1 verslechteren door de groei van het autoverkeer. Een bufferstrook is een extra rijstrook – op de vluchtstrook (spitsstrook) of aan de linkerzijde van de rijbaan (plusstrook) – die op drukke tijden (met name in de spits) dienst doet als tijdelijke rijstrook. Een vluchtstrook is op het moment van een spitstrook niet beschikbaar. In plaats daarvan komen er pechhavens.

De wegaanpassing

Op het wegvak Watergraafsmeer–Diemen wordt de vluchtstrook op de noordbaan van de A1 (richting A10/ring van Amsterdam) tussen km 5,60 en km 7,10 over een lengte van 1,5 km een spitsstrook ingericht als buffer. Op de zuidbaan (richting Amersfoort) wordt van km 5,50 tot km 7,40 over een lengte van 1,9 km een plusstrook ingericht als buffer.

Het wegaanpassingsbesluit

Het wegaanpassingsbesluit bevat een beschrijving van het project, een beschrijving van de gevolgen van het project en geografische kaarten waarop het project is aangeduid.

Uitvoeringsbesluiten

Ter uitvoering van het wegaanpassingsbesluit zijn de volgende uitvoeringsbesluiten vastgesteld:

  • Keuronthefing (Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (Waternet));

  • Verkeersbesluit (ministerie van Verkeer en Waterstaat);

  • Intrekkingsbeschikking kabels en leidingen (ministerie van Verkeer en Waterstaat).

Waar kunt u het wegaanpassingsbesluit en de uitvoeringsbesluiten inzien?

Het wegaanpassingsbesluit A1 Watergraafsmeer–Diemen en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten liggen tot en met 30 december 2009 gedurende de reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • de (deel)gemeentehuizen van Amsterdam Zuid-Oost, Watergraafsmeer, Diemen en Muiden;

  • de hoofdvestiging van Rijkswaterstaat in Haarlem en het wegendistrict Amsterdam in Amsterdam;

  • het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem;

  • het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag;

Houd rekening met gewijzigde openingstijden gedurende de feestdagen.

Hoe kunt u beroep instellen?

Op grond van de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden die hun zienswijze al bij het ontwerpwegaanpassingsbesluit naar voren hebben gebracht, beroep instellen tegen het wegaanpassingsbesluit en/of de uitvoeringsbesluiten. Dit kan tot en met 30 december 2009 bij:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren is dit vastgesteld op € 150,00 en voor niet-natuurlijke personen op € 297,00. Over de wijze waarop en binnen welke termijn u dit dient te betalen, krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

Voor het aanvragen van een exemplaar van het wegaanpassingsbesluit en de uitvoeringsbesluiten of het verkrijgen van nadere informatie over de inhoud van het project, kunt u contact opnemen met de Landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800-8002.

U kunt het wegaanpassingsbesluit en de uitvoeringsbesluiten ook inzien op internet, www.centrumpp.nl.

Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070-456 8771.

Het Centrum Publieksparticipatie was voorheen het Inspraakpunt, zie: www.centrumpp.nl.

Spoedaanpak Wegen

Het project A1 Watergraafsmeer–Diemen is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. Bij deze dertig projecten gaat nog voor mei 2011 de schop de grond in. Tien projecten worden voor die tijd opgeleverd. Het gaat om uitbreiding van een snelweg met één rijstrook of met een spitsstrook. Doel is een land waarin het goed wonen en werken is; een land waarin mensen vlot kunnen bewegen en veilig kunnen leven.

stcrt-2009-17508-001.png
Naar boven