Besluit machtiging en ondermandaat gebiedsontzeggingen Rotterdam 2009

9 november 2009

De korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond,

Gezien het Besluit mandaat, volmacht en machtiging burgemeester 2008 (MVMB 2008) d.d. 7 maart 2008 (Gemeenteblad 2008/32), waarbij de bevoegdheden, verband houdende met het maken en uitreiken van bestuurlijke waarschuwingen, alsmede het nemen en uitreiken van besluiten tot gebiedsontzegging als bedoeld in artikel 2.10.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam aan hem zijn gemandateerd, zomede de Beleidsregel gebiedsontzeggingen artikel 2.10.1 Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam;

Het nieuwe Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2009 (MVMR 2009) dat het MVMB 2008 vervangt;

Gelezen de in het Besluit neergelegde toestemming van de burgemeester om voornoemde bevoegdheden via machtiging en ondermandaat op te dragen aan andere functionarissen van de politieregio Rotterdam-Rijnmond;

Overwegende dat het, ter bevordering van een effectieve en efficiënte bedrijfsvoering, gewenst is de hem gemachtigde en gemandateerde bevoegdheden van de burgmeester via machtiging en ondermandaat op te dragen aan de onder verantwoordelijkheid van de districtschefs werkzame:

  • executieve politieambtenaren in de rang van politiesurveillant en hoger, zomede de aspirant, voor zover het betreft het maken en uitreiken van bestuurlijke waarschuwingen en het opleggen van gebiedsontzeggingen voor de duur van 24 uur of 48 uur;

  • hulpofficieren van justitie, voor zover het betreft het opleggen van gebiedsontzeggingen voor de duur van 1 week en 2 weken.

Wederom overwegende dat tengevolge van de inwerkingtreding van het MVMR 2009 het ondermandaatbesluit gebiedsontzeggingen Rotterdam 2008 komt te vervallen;

Gelet op het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2009 (MVMR 2009) en afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Vast te stellen de navolgende machtiging en het navolgende ondermandaat:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

1. APV:

de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Rotterdam.

2. burgemeester:

burgemeester van Rotterdam.

3. districten:

de districten Waterweg-Noord, Rotterdam-West, Centrum, Noord, Oost, Feijenoord-Ridderster en Zuid, voor zover zij geheel of gedeeltelijk binnen het grondgebied van de gemeente Rotterdam zijn gelegen.

4. korpschef:

de korpschef als bedoeld in artikel 25, eerste lid, van de Politiewet 1993, in casu de korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond.

5. hulpofficieren:

de hulpofficieren van justitie, in dienst van de politieregio Rotterdam-Rijnmond en werkzaam bij de districten als bedoeld in dit besluit.

6. executieve politieambtenaren:

de ambtenaren, aangesteld voor de uitvoering van de politietaak als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b en c, van het Besluit algemene rechtspositie politie, een en ander voor zover zij dienst doen in districten als bedoeld in dit besluit.

7. mandaatbesluit:

het Besluit mandaat, volmacht en machtiging burgemeester 2009, vastgesteld d.d. 9 juni 2009 (Gemeenteblad 2009/68)

8. machtigingsbesluit:

het Besluit mandaat, volmacht en machtiging burgemeester 2008, vastgesteld d.d. 7 maart 2008 (Gemeenteblad 2008/32).

9. beleidsregel:

de Beleidsregel gebiedsontzeggingen artikel 2.10.1 Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam d.d. 8 oktober 2007.

Artikel 2 Omvang machtiging en ondermandaat gebiedsontzeggingen

  • 1. De executieve politieambtenaren bij de districten zijn bevoegd tot het, namens de burgemeester, maken en uitreiken van bestuurlijke waarschuwingen op grond van artikel 2.10.1 APV en de beleidsregel.

  • 2. De executieve politieambtenaren bij de districten zijn bevoegd om op grond van artikel 2.10.1 APV, krachtens ondermandaat van de korpschef, namens de burgemeester gebiedsontzeggingen op te leggen voor de duur van 24 uur en 48 uur.

  • 3. De hulpofficieren bij de districten zijn bevoegd om op grond van artikel 2.10.1 APV, krachtens ondermandaat van de korpschef, namens de burgemeester gebiedsontzeggingen op te leggen voor de duur van 1 week en 2 weken.

  • 4. Indien een gebiedsontzegging voor de duur van 24 uur, 48 uur, 1 week of 2 weken wordt opgelegd, geldt deze voor het gebied dat begrensd wordt door de grenzen van het politiewijkteam, waarbinnen de overtreding heeft plaatsgevonden.

Artikel 3 Instructies

  • 1. De bestuurlijke waarschuwing dient de volgende ondertekening te bevatten:

    ‘de burgemeester van Rotterdam, namens deze, de korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond, voor deze, <rang> van de politie Rotterdam-Rijnmond <naam>.

  • 2. Alle in ondermandaat genomen besluiten dient de volgende ondertekening te bevatten:

    ‘de burgemeester van Rotterdam, namens deze, de korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond, voor deze, <rang> van de politie Rotterdam-Rijnmond <naam>.

  • 3. Bij de uitoefening van de in deze machtiging genoemde bevoegdheden en de uitoefening van het ondermandaat bedoeld in artikel 2 nemen de executieve politieambtenaren respectievelijk de hulpofficieren de beleidsregel in acht.

  • 4. De korpschef kan met het oog op de uitoefening van de machtiging en het ondermandaat aanvullende instructies geven.

Artikel 4 Informatie

  • 1. De korpschef en de districtschefs van de betrokken districten bepalen in onderling overleg op welke wijze en in welke gevallen de korpschef wordt geïnformeerd over de uitoefening van de door hem gemachtigde en ondergemandateerde bevoegdheden.

  • 2. Indien de aard en/of omstandigheden zulks indiceren, neemt de betrokken hulpofficier, via de districtschef, het initiatief de korpschef vooraf te informeren omtrent het opleggen van een gebiedsontzegging van 1 week of 2 weken.

  • 3. De voorgaande leden laten het bepaalde in de beleidsregel ter zake van het informeren van de burgemeester via de viermaandsrapportage onverlet.

Artikel 5 Intrekking eerdere besluiten

  • 1. Het besluit ‘Machtigingsbesluit maken en uitreiken bestuurlijke waarschuwing gebiedsontzegging Rotterdam 2008’ van 10 januari 2008 wordt ingetrokken.

  • 2. Het Besluit ‘Ondermandaat gebiedsontzeggingen Rotterdam 2008’ van 10 januari 2008 wordt ingetrokken.

  • 3. Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2008 (MVMR 2008) van 7 maart 2008 wordt ingetrokken.

Artikel 6 Bekendmaking

Dit besluit wordt bekendgemaakt via publicatie in de Staatscourant.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt op 13 november 2009 in werking.

Artikel 8 Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald als ‘Besluit machtiging en ondermandaat gebiedsontzeggingen Rotterdam 2009’.

Aldus vastgesteld op9 november 2009

De korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond,

A.J. Meijboom.

Naar boven