stcrt-2009-17226-001.png Start Plan-MER Haagse Nota Mobiliteit

Het Haagse College van B&W heeft op dinsdag 10 november 2009 de Notitie van Reikwijdte en Detailniveau voor de Haagse Nota Mobiliteit vastgesteld. Op basis van deze notitie wordt een Plan-MER opgesteld. Daarin staat alle milieu-informatie die nodig is om een besluit te kunnen nemen over het verkeers- en vervoersbeleid van de gemeente Den Haag voor de periode 2010–2020.

Den Haag groeit, er komen meer inwoners, meer banen en ook meer bezoekers. Dit zorgt voor een toename van het verkeer van, naar en in de stad. Om de verkeersstromen in goede banen te leiden is een toekomstgerichte visie op verkeer en vervoer noodzakelijk. Nieuw beleid is ook nodig omdat het huidige verkeersbeleid uit 2001 afloopt in 2010. De nieuwe Haagse Nota Mobiliteit (HNM) moet het verkeers- en vervoersbeleid van de gemeente Den Haag voor de periode 2010–2020 gaan beschrijven. Een eerste voorontwerp van het HNM is in juli 2009 verschenen. Het voorontwerp HNM wordt uitgewerkt in een ontwerp HNM ten behoeve van de definitieve besluitvorming. Om de milieugevolgen van de HNM in beeld te brengen wordt een planmilieueffectrapportage (Plan-MER) doorlopen.

Procedure planmilieueffectrapportage

De Plan-MER start met het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De NRD Plan-MER HNM beschrijft in het kort de verkeersopgave waar Den Haag voor staat en, gerelateerd daaraan, welke milieuthema’s onderzocht moeten worden. Op basis van de NRD wordt een Plan-MER opgesteld. Het Plan-MER geeft de benodigde milieu-informatie voor de inhoudelijke besluitvorming over het HNM.

Raadpleging

Voor het Plan-MER HNM worden bestuursorganen geraadpleegd over de gewenste reikwijdte en detailniveau. Tevens wordt de Commissie voor de m.e.r. gevraagd over de NRD te adviseren. Onderdeel van de procedure van het opstellen van een Plan-MER is inspraak voor betrokkenen en belangstellenden. Deze inspraak over het Plan-MER HNM valt samen met de terinzagelegging van het ontwerp HNM. Naar verwachting vindt de terinzagelegging van het ontwerp HNM en het Plan-MER HNM plaats in het tweede kwartaal van 2010. Tijdens de terinzagelegging van het Plan-MER HNM wordt wederom aan bestuursorganen en de Commissie voor de m.e.r. advies gevraagd. Definitieve besluitvorming over het HNM vindt naar verwachting plaats eind 2010.

Naar boven