stcrt-2009-17136-001.png Bestemmingsplannen Wildervank, Veendam Noord, Ommelanderwijk, Sorghvliet, Buitenwoel en Recreatiegebied Langebosschemeer-Borgerswold gewijzigd vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veendam maakt ingevolge artikel 3.8, lid 3 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad bij besluit van 28 september 2009, nummer 586 heeft vastgesteld de bestemmingsplannen ‘Wildervank’, ‘Veendam Noord’, ‘Ommelanderwijk’, ‘Sorghvliet’ , ‘Buitenwoel’ en ‘Recreatiegebied Langebosschemeer-Borgerswold’.

Bij de vaststelling zijn wijzigingen aangebracht ten opzichte van de ontwerpbestemmingsplannen zoals die ter inzage hebben gelegen. Een overzicht van de wijzigingen treft u aan bij de ter inzage gelegde stukken. Rijk en Provincie hebben in de achterliggende zes weken geen gebruik gemaakt van hun bevoegdheid een reactieve aanwijzing te geven.

De vastgestelde bestemmingsplannen liggen met bijbehorende stukken met ingang van woensdag 11 november 2009 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage in de gemeentewinkel van de gemeente Veendam (Beneden Oosterdiep 11-04; geopend op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur en op donderdagavond tot 20.00 uur). De bestemmingsplannen zijn ook te raadplegen via de gemeentelijke internetpagina www.veendam.nl en de landelijke internetpagina www.ruimtelijkeplannen.nl.

Belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend, dan wel die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet instaat zijn geweest om tijdig een zienswijze in te dienen bij de gemeenteraad en belanghebbenden die bezwaren hebben tegen de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht kunnen binnen de genoemde termijn tegen het besluit omtrent vaststelling beroep instellen.

Dit beroepschrift moet schriftelijk worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Het beroepschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: naam en adres van de indiener, dagtekening, omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt en de gronden van het beroep.

De bestemmingsplannen treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen de beroepstermijn kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingediend. In dit geval treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Aanleiding voor actualisatie van de bestemmingsplannen

Voor de gemeente Veendam was een groot aantal verouderde bestemmingsplannen van kracht. Om een aantal redenen heeft de gemeente besloten om deze gedateerde plannen binnen afzienbare tijd te herzien. Voornoemde bestemmingsplannen kunnen grotendeels worden aangemerkt als conserverende plannen (het bestaande gebruik en de bestaande bebouwing is zoveel mogelijk gerespecteerd en overgenomen) met voldoende ruimte voor dynamiek.

Een deel van de bestemmingsplannen Wildervank en Sorghvliet is aangewezen als beschermd stadsgezicht. De bestemmingsplannen zijn voor die gedeelten dan ook mede bedoeld als beschermend plan ex artikel 36, lid 1 van de Monumentenwet.

de begrenzingen van de bestemmingsplannen zijn achtereenvolgens (zie bijgevoede kaart):

Wildervank: omvat het lint en het centrum van Wildervank, inclusief de woonbuurten Bareveld, Langebosch en Woellust. In het noorden vormt de woonbuurt Woellust de plangrens. Het plangebied wordt aan de oostzijde begrensd door het bedrijventerrein Meihuizenweg en de spoorlijn Veendam-Stadskanaal (ten zuiden van Dalweg 36 wordt de oostelijke plangrens gevormd door het Oosterdiep). De westelijke plangrens wordt gevormd door de woonbuurt Provinciehoek, het Langebosschemeer en het buitengebied (ten zuiden van de Verbindingsweg wordt de westelijke plangrens gevormd door het Westerdiep). In het zuiden vormt de gemeentegrens de plangrens.

Veendam Noord: heeft in hoofdzaak betrekking op de wijk Veendam Noord. Het plangebied wordt begrensd door de Jakob Bruggemalaan in het zuiden, het Beneden Oosterdiep en Egypteneinde in het oosten, de gemeentegrens in het noorden en het buitengebied en de woonwijk Buitenwoel in het westen.

Ommelanderwijk: omvat globaal de dorpskom van Ommelanderwijk, bestaande uit een deel van het lint ‘Ommelanderwijk’, inclusief de ‘Vogelbuurt’ ten noorden van het lint, het industrieterrein Ommelanderwijk, een deel van de Sluisweg en het aangrenzende deel van de N366.

Sorghvliet: omvat de wijk Sorghvliet, bestaande uit de buurten Scheepskwartier, Zeestratenwijk, Borgerspark, Provinciehoek en Rivierenbuurt, en het zuidelijke gedeelte van het Centrum van Veendam. De oostelijke plangrens wordt grofweg gevormd door de woonbebouwing langs het Oosterdiep en de nieuwbouwlocatie Woellust. De zuidelijke plangrens wordt gevormd door de Woortmanslaan en de westelijke plangrens wordt gevormd door het recreatiegebied Borgerswold.

Buitenwoel: omvat de wijk Buitenwoel, bestaande uit de buurten Zilverpark, Gildenbuurt en Golflaan. Tevens maakt de buurt Langeleegte deel uit van het plangebied.

De buurt Golflaan is nog volop in ontwikkeling. Het plangebied omvat voorts de golfbaan, voetbalstadion De Langeleegte en de overige sportvoorzieningen.

Recreatiegebied Langebosschemeer-Borgerswold: omvat het recreatiegebied Langebosschemeer/Borgerswold. De noordelijke plangrens wordt gevormd door de Provincialeweg. De oostelijke plangrens wordt gevormd door de woonbebouwing van de wijken Sorghvliet en Langebosch en de percelen langs de Torenstraat in Wildervank. De zuidelijke plangrens wordt gevormd door de Verbindingsweg en de westelijke plangrens wordt gevormd door het lint van Borgercompagnie.

10 november 2009

Naar boven