Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 29 oktober 2009, nr. 2009-0000582685, CZW/WVOB, houdende aanpassing van enige regelingen op het terrein van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in verband met de invoering van het burgerservicenummer

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de Wet bescherming persoonsgegevens, artikel 2 van het Besluit burgerservicenummer, artikel 60 van het Besluit gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens en de artikelen 66, 68f, en 79b van het Besluit gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens;

Besluit:

ARTIKEL I

In bijlage 1, onder a, van de Regeling bescherming persoonsgegevens in personeelsdossiers en Emplaza BZK wordt ‘Sofi-nummer’ vervangen door: burgerservicenummer, of bij het ontbreken daarvan, het sociaal-fiscaalnummer.

ARTIKEL II

In artikel 3 van de Regeling burgerservicenummer vervalt de aanduiding ‘1.’

ARTIKEL III

In hoofdstuk 2, paragraaf 3, opschrift, van de Regeling gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens wordt ‘sociaal-fiscaal nummer’ vervangen door: burgerservicenummer.

ARTIKEL IV

De Regeling Vaststelling formulier autorisatie sociaal-fiscaal nummer wordt ingetrokken.

ARTIKEL V

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten.

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling voorziet in de aanpassing van enige regelingen op het terrein van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in verband met de invoering van het burgerservicenummer. Het burgerservicenummer is een persoonsnummer voor algemeen gebruik binnen de overheid en in contacten met de overheid, dat grotendeels in plaats treedt van het bestaande sociaal-fiscaalnummer.

De grondslag voor de invoering van het burgerservicenummer is opgenomen in de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer (Wabb), die op 26 november 2007 in werking is getreden. Sinds die datum heeft iedereen die in een gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens is ingeschreven, een burgerservicenummer.

Deze regeling bevat geen inhoudelijke wijzigingen, maar uitsluitend aanpassingen van regelingen waarin het gebruik van het sociaal-fiscaalnummer reeds was geregeld. Het gaat daarbij om het vervangen van de term ‘sociaal-fiscaalnummer’ door de term ‘burgerservicenummer’ of een variant daarop.

De paspoortuitvoeringsregelingen worden in deze regeling niet aangepast, omdat deze binnen afzienbare tijd in het kader van een ander traject zullen worden aangepast.

Omdat deze aanpassingsregeling zelf geen inhoudelijke wijzigingen in bestaande regelgeving aanbrengt, wordt voor de gevolgen van de invoering van het burgerservicenummer voor de administratieve lasten1 en de financiële aspecten 2 verwezen naar de memorie van toelichting bij de Wabb. Deze toelichting vermeldt eveneens dat de invoering van het burgerservicenummer de verhoudingen en verantwoordelijkheden bij het uitwisselen van persoonsgegevens in tact laat3.

Artikelsgewijs

Artikel II

Van de gelegenheid wordt gebruikt gemaakt een wettechnische onvolkomenheid in de regeling burgerservicenummer te corrigeren.

Artikel IV

Het formulier dat met deze regeling is vastgesteld wordt niet langer gebruikt. Daarmee is deze regeling uitgewerkt en kan deze worden ingetrokken.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten.


XNoot
1

Kamerstukken II 2005/2006, 30 312, nr. 3, blz. 19.

XNoot
2

Kamerstukken II 2005/2006, 30 312, nr. 3, blz. 34.

XNoot
3

Kamerstukken II 2005/2006, 30 312, nr. 3, blz. 20.

Naar boven