stcrt-2009-17058-001.png Tervisielegging ontwerpbestemmingsplannen bedrijvenpark ‘Usseler Es’

Voor het bedrijvenpark ‘Usseler Es’ worden de volgende ontwerpplannen en -besluiten ter inzage gelegd:

Ontwerpbestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’

Voor het gebied ‘Usseler Es’, dat globaal begrensd wordt door de Westerval (noordwestelijke zijde), de Usselerrondweg (noordoostelijke zijde) en de Rijksweg A35 (zuidzijde), is het bestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’ ontworpen.

Het bestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’ voorziet in de realisatie van een modern gemengd bedrijventerrein. Het gedeelte van het bedrijventerrein dat op de ‘bolling’ van de Usseler Es (noordelijke deel) wordt ontwikkeld is een geluidzoneringsplichtig bedrijventerrein. Hiervoor zal met de vaststelling van het bestemmingsplan een zogenaamde 50 dB(A) contour vanwege geluidhinder van het bedrijventerrein in het bestemmingsplan worden opgenomen.

In het bestemmingsplan is in de zuidoostzijde van het plangebied een klein deel aan de overzijde van de Usselerrondweg meegenomen. Dit deel wordt conserverend bestemd. Dit gedeelte is meegenomen, omdat er anders een overhoek (witte vlek) binnen de bestemmingsplannen van Enschede zou ontstaan

Het ontwerpbestemmingsplan met de daarbij behorende stukken kan tevens worden ingezien dan wel worden gedownload via de webpagina www.enschede.nl/goto/ruimtelijkeplannen (stadsdeel West).

Milieueffectrapportage ‘Bedrijvenpark Usseler Es’

De gemeenteraad van Enschede heeft op 22 juni 2009 de milieueffectrapportage ‘Bedrijvenpark Usseler Es’ aanvaard. Daarna is de milieueffectrapportage aangepast en door de gemeenteraad opnieuw integraal, met daarin opgenomen wijzigingen, aanvaard op 5 oktober 2009.

Het doel van de milieueffectrapportage is het integreren van de milieuoverwegingen in de voorbereiding zijnde plannen en programma’s. In dit geval is dat het bestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’. De milieueffectrapportage is bedoeld ter onderbouwing van de besluitvorming over het bestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’ en dient dan ook in directe relatie te worden gezien met het ontwerpbestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’. De resultaten van de milieubeoordeling zijn vastgelegd in dit Milieueffectrapport (MER). Met het doorlopen van de milieueffectrapportage-procedure wil het college van burgemeester en wethouders bijdragen aan het zodanig vormgeven van het voornemen dat de bijzondere karakteristieken van de es zo goed mogelijk in het ontwerp van het plan worden opgenomen en dat negatieve effecten op het milieu worden voorkomen of zoveel mogelijk worden beperkt.

Ontwerpexploitatieplan ‘Usseler Es 2008’

Voor het gebied ‘Usseler Es’, dat globaal begrensd wordt door de Westerval (noordwestelijke zijde), de Usselerrondweg (noordoostelijke zijde) en de Rijksweg A35 (zuidzijde), is het ontwerpexploitatieplan ‘Usseler Es 2008’ ontworpen.

Het exploitatieplan ‘Usseler Es 2008’ is opgesteld in verband met het kostenverhaal voor de realisatie van een modern gemengd bedrijventerrein.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan met de daarbij behorende stukken, de milieueffectrapportage en het ontwerpexploitatieplan en ontwerpvaststellingsbesluit liggen vanaf 12 november 2009 tot en met 23 december 2009 voor eenieder ter inzage in de centrale hal van het stadskantoor, Hengelosestraat 51 in Enschede. Het stadskantoor is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur en op donderdagavond tot 19.30 uur. U kunt echter alleen een nadere toelichting op het ontwerpbestemmingsplan, de milieueffectrapportage en het ontwerpexploitatieplan krijgen op maandag van 11.00 uur tot 16.30 uur en dinsdag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur; hiervoor kunt u zich melden bij de receptie in deze hal.

Zienswijzen

Gedurende de voornoemde termijn kan een ieder naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen omtrent het ontwerpbestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’, de milieueffectrapportage ‘Bedrijvenpark Usseler Es’ en/of het ontwerpexploitatieplan ‘Usseler Es 2008’.

Schriftelijke reacties kunnen worden gericht aan de gemeenteraad, Postbus 20, 7500 AA Enschede.

U wordt verzocht in uw brief te vermelden waarop de zienswijzen betrekking hebben het ontwerpbestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’, de milieueffectrapportage ‘Bedrijvenpark Usseler Es’ en/of het ontwerpexploitatieplan ‘Usseler Es 2008’ en kenmerknummer 20070132 BWT te vermelden.

Indien u mondeling uw zienswijze ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’, de milieueffectrapportage ‘Bedrijvenpark Usseler Es’ en/of het ontwerpexploitatieplan ‘Usseler Es 2008’ naar voren wenst te brengen, dan kunt u hiervoor een afspraak maken via het secretariaat van het cluster Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Enschede, telefoon 053-4815325.

Wijziging 21 Welstandsnota Enschede: Beeldkwaliteitplan ‘Bedrijvenpark Usseler Es’

De wijziging omvat het vervangen van de identiteiten ‘Nieuwe landschap, ‘Oude landschap’ en ‘Oude es-erven’ door het beeldkwaliteitplan ‘Bedrijvenpark Usseler Es’.

Het beeldkwaliteitplan richt zich op de architectuur en de positie van de bouwwerken op de kavels binnen het te ontwikkelen bedrijvenpark. Tevens zijn in het beeldkwaliteitplan de bestaande erven opgenomen.

Aan de hand van dit beeldkwaliteitplan wordt beoordeeld of de op te richten bouwwerken c.q. veranderingen aan bestaande bouwwerken voldoen aan de redelijke eisen van welstand.

In deel 3 van het Stedenbouwkundig- en Beeldkwaliteitplan Bedrijvenpark Usseler Es staan de beeldkwaliteiteisen vermeld.

Het ontwerpbeeldkwaliteitplan heeft betrekking op het gebied gelegen tussen de Westerval (noordwestelijke zijde), de Usselerrondweg (noordoostelijke zijde) en de Rijksweg A35 (zuidzijde).

Het ontwerpbeeldkwaliteitplan ‘Bedrijvenpark Usseler Es’ ligt van 12 november 2009 tot en met 23 december 2009 ter inzage in de centrale hal van het Stadskantoor, Hengelosestraat 51 te Enschede.

Het stadskantoor is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur en op donderdagavond tot 19.30 uur. Wilt u een nadere toelichting op het ontwerpbeeldkwaliteitplan, dan kunt u daarvoor in het Stadskantoor terecht bij de afdeling Publieksdienstverlening Frontoffice. Openingstijden: maandag alleen op afspraak van 11.00−16.00 uur, dinsdag t/m vrijdag vrije inloop en op afspraak van 08.30−12.00 uur. Donderdagavond vrije inloop van 17.00−19.30 uur. Een afspraak kunt u telefonisch maken via 053-4818181).

Het ontwerpbeeldkwaliteitplan is tevens in te zien in het Servicecentrum West (bij de receptie), B.W. ter Kuilestraat 33, 7545 KL Enschede, geopend overdag van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur.

Gedurende de genoemde termijn kunnen door belanghebbenden naar keuze schriftelijk of mondeling zienswijzen worden ingediend. Schriftelijke reacties kunnen worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 20, 7500 AA Enschede. U wordt verzocht in uw brief te vermelden: ‘zienswijze ontwerpbeeldkwaliteitplan “Bedrijvenpark Usseler Es”’.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan een afspraak worden gemaakt via het secretariaat van het cluster Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Enschede, telefoon 053-4815325.

Ontwerpbesluit hogere grenswaarden plangebied Usseler Es

Burgemeester en wethouders van Enschede delen mede dat zij voornemens zijn hogere grenswaarden vast te stellen voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting.

In het ontwerpbesluit worden hogere grenswaarden vastgesteld als bedoeld in artikel 110a van de Wet Geluidhinder vanwege wegverkeerslawaai en industrielawaai aan de gevels van geluidgevoelige bebouwing binnen de geluidszones, zoals vastgelegd in het ontwerpbestemmingsplan ‘Usseler Es 2008’.

Dit ontwerpbestemmingsplan voorziet in de realisatie van een modern gemengd bedrijventerrein waarbij op een deel van het bedrijventerrein de vestiging van Wet geluidhinder inrichtingen mogelijk is. Daarnaast worden nieuwe wegen aangelegd. Voorts voorziet het plan in de bouw van geluidgevoelige bebouwing in juridisch-planologische zin binnen de geluidszone van de Haaksbergerstraat en Rijksweg 35 en de nieuw aan te leggen ontsluitingen binnen het plangebied.

Voor de volgende percelen is het voornemen om een hogere grenswaarde vast te stellen:

  • Eulderinkweg 22

  • Haaksbergerstraat 900 (vervangende nieuwbouw)

  • Harberinksweg 2

  • Harberinksweg 2a

  • Usselerschoolweg 44

Het ontwerpbesluit ligt met de daarbij behorende stukken ter inzage van 12 november 2009 tot en met 23 december 2009 in de centrale hal van het stadskantoor, Hengelosestraat 51 in Enschede.

Het stadskantoor is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur en op donderdagavond tot 19.30 uur. Wilt u een nadere toelichting op het besluit, dan kunt u daarvoor in het Stadskantoor terecht bij de afdeling Publieksdienstverlening Frontoffice. Openingstijden: maandag alleen op afspraak van 11.00−16.00 uur, dinsdag t/m vrijdag vrije inloop en op afspraak van 08.30−12.00 uur. Donderdagavond vrije inloop van 17.00−19.30 uur. Een afspraak kunt u telefonisch maken via 053-4818181).

Gedurende de voornoemde termijn kunnen belanghebbenden naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze omtrent dit ontwerpbesluit naar voren brengen.

Schriftelijke reacties kunnen worden gericht aan de gemeenteraad, Postbus 20, 7500 AA Enschede. U wordt verzocht in uw brief te vermelden: ‘zienswijze ontwerpbesluit hogere grenswaarden Usseler Es’. Indien u mondeling uw zienswijze ten aanzien van dit plan naar voren wenst te brengen, dan kunt u hiervoor een afspraak maken via het secretariaat van het cluster Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Enschede, telefoon 053-4815325.

Naar boven