Startnotitie A12 Bypass Nootdorp

Minister van Verkeer en Waterstaat maakt het volgende bekend:

Van 12 november tot en met 23 december 2009 ligt de startnotitie A12 Bypass Nootdorp ter inzage. De startnotitie doorloopt de zienswijzeprocedure overeenkomstig de Tracéwet, de Wet milieubeheer en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u in deze periode uw zienswijze geven over de inhoud van de startnotitie.

Achtergrond

Op de A12 in de richting Den Haag staat bijna dagelijks tijdens de spits ter hoogte van het weefvak tussen de aansluiting Nootdorp en het Prins Clausplein een file. Deze file wordt voor een groot deel veroorzaakt door de beperkte afstroommogelijkheden van de Utrechtsebaan. Dit leidt vaak tot verkeersonveilige situaties in het weefvak. Daarnaast zal op termijn ook de verbindingsbaan op het Prins Clausplein, die de verbinding vormt van de A12 naar de A4 (Amsterdam/Rotterdam) een knelpunt gaan vormen. Om de doorstroming en daaraan gekoppeld de verkeersveiligheid op dit wegvak te verbeteren is het noodzakelijk het huidige weef vak op te heffen. Dat kan door de huidige kruisende verkeersstromen van de A12 in de richting van de A4 (Amsterdam/Rotterdam) en van de aansluiting Nootdorp in de richting Den Haag van elkaar te scheiden door de huidige toerit van de aansluiting Nootdorp te verplaatsen tot voorbij de splitsing van de A12 (Den Haag) naar de A4 (Amsterdam/Rotterdam). Bij deze voorkeursoplossing vervalt de huidige toerit en wordt verlengd en als parallelweg (bypass) aangelegd langs de A12. Het verkeer op de bypass in de richting Den Haag wordt onder de verbindingsbaan van de A12 naar de A4 doorgeleid en voegt in het Prins Clausplein in op de A12. Het verkeer op de bypass in de richting van Amsterdam of Rotterdam voegt in op de verbindingsbaan van de A12 naar de A4.

De voorgestelde aanpassing heeft in het oorspronkelijke plan van de in 2005 opengestelde nieuwe aansluiting Nootdorp gezeten maar is vanwege budgettaire beperkingen uit het plan gehaald. In het kader van de nota Mobiliteitsaanpak van oktober 2008 wil het kabinet een antwoord bieden op de groeiende verkeersproblemen voor de korte termijn, vooral gericht om het grootste fileleed te beperken. Knelpunten en aansluitingen worden daarbij versneld aangepakt. Onderzoek heeft aangetoond dat aanleg van de bypass een bijdrage levert in de verbetering van de doorstroming en de verkeersveiligheid. Bovendien wordt het verkeersnetwerk minder kwetsbaar voor incidenten. Op grond van deze constatering heeft de Minister van Verkeer en Waterstaat besloten middelen vrij te maken om dit knelpunt op te lossen.

De procedure

Voor de voorgestelde aanpassing moet overeenkomstig de Tracéwet een tracé/m.e.r.-procedure worden doorlopen. In dit geval is de verkorte procedure daarvoor van kracht. De procedure start met een aanvangsbeslissing. Deze is op 29 oktober 2009 door de minister van Verkeer en Waterstaat genomen.

De procedure kent drie stappen. Op twee momenten is er participatie mogelijk over verschillende onderwerpen, op het derde moment (het tracébesluit) kan beroep worden ingesteld:

  • De startnotitie: beschrijving van het probleem en de mogelijke oplossing(en);

  • Het ontwerptracébesluit/MER: uitgewerkte voorkeursoplossing en milieueffecten;

  • Het tracébesluit.

Op dit moment kunt u uw zienswijze geven op de startnotitie A12 Bypass Nootdorp.

Hoe komt u aan meer informatie?

Inzien:

U kunt van 12 november tot en met 23 december de startnotitie A12 Bypass Nootdorp tijdens de reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • Het stadsdeelkantoor van Leidschenveen/Ypenburg, Brigantijnlaan 303, Den Haag;

  • Het kantoor van Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Boompjes 200, Rotterdam;

  • Het kantoor van het wegendistrict Haaglanden, Oude Middenweg 3, Den Haag;

  • Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Plesmanweg 1–6, Den Haag;

  • Het Ministerie van VROM, Rijnstraat 8, Den Haag.

Vragen:

Voor vragen en nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer Klijnhout van Rijkswaterstaat, tel. 010 402 64 41. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 96 03.

Downloaden:

De aanvangsbeslissing en startnotitie zijn te downloaden via www.centrumpp.nl.

Informatiebijeenkomst:

Op 25 november 2009 organiseert Rijkswaterstaat een informatiebijeenkomst over de A12 Bypass Nootdorp. De bijeenkomst start om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur. U bent in de gelegenheid de plannen te bekijken en vragen te stellen aan de aanwezige Rijkswaterstaat vertegenwoordigers.

Locatie:

De informatiebijeenkomst wordt gehouden in het ADO-stadion, Haags Kwartier 55, 2491 BM Den Haag.

Hoe kunt u reageren?

U kunt gedurende de gehele reactieperiode schriftelijk of mondeling reageren op de startnotitie A12 Bypass Nootdorp.

Schriftelijk:

Stuur uw schriftelijke zienswijze van 12 november tot en met 23 december 2009 naar:

Centrum Publieksparticipatie

Startnotitie Bypass Nootdorp

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Via internet:

Via www.centrumpp.nl kunt u online uw zienswijze geven door het invullen van een reactieformulier.

Mondeling:

Tijdens de informatiebijeenkomst op 25 november 2009 kunt u uw mondelinge zienswijze geven bij een notulist van het Centrum Publieksparticipatie. De notulist maakt dan een verslag van uw zienswijze.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het Centrum Publieksparticipatie bundelt alle reacties. U kunt de gebundelde reacties vanaf 1 februari 2010 opvragen bij het Centrum Publieksparticipatie. Alle reacties zijn openbaar.

Mede op basis van de zienswijzen en diverse adviezen, stelt de minister van Verkeer en Waterstaat in overeenstemming met de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer het ontwerptracébesluit vast. Indieners van zienswijzen worden hiervan op de hoogte gesteld en krijgen antwoord op hun ingebrachte reactie. Participatie kan leiden tot aanpassing van de plannen.

Het Centrum Publieksparticipatie was voorheen het Inspraakpunt, zie www.centrumpp.nl.

Reageren?

De startnotitie is de eerste stap in de procedure van de milieu-effectrapportage (MER). In de startnotitie wordt aangegeven welke onderzoeken in het kader van de MER worden uitgevoerd en welke alternatieven worden vergeleken. U krijgt de gelegenheid te reageren op de opzet en inhoud van de startnotitie A12 Bypass Nootdorp. Daarbij gaat het om de vraag wat volgens u moet worden onderzocht om zicht te krijgen op de beste oplossing van het bestaande probleem. Worden bij de studie dingen over het hoofd gezien? Wat mag beslist niet worden vergeten in het onderzoek? Heeft u misschien een andere oplossing in gedachten, die nog niet in de startnotitie staat? Uw zienswijze kan leiden tot aanpassing van het voorgestelde onderzoek en de te onderzoeken (milieu)effecten. Reageren kunt u van 12 november tot en met 23 december 2009 mondeling, schriftelijk en online via een reactieformulier op www.centrumpp.nl.

Naar boven