stcrt-2009-17038-001.png Terinzagelegging Ontwerpbestemmingsplan Vlinderstrik

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam maakt bekend dat met ingang van 13 november 2009 gedurende een periode van zes weken (dus tot en met 24 december 2009) het ontwerpbestemmingsplan ‘Vlinderstrik’ met de bijbehorende stukken voor eenieder ter inzage ligt. Gedurende de terinzageleggingsperiode kunnen op het ontwerpbestemmingsplan zienswijzen worden ingediend bij de gemeenteraad van Rotterdam.

Tezamen met het ontwerpbestemmingsplan liggen ook het besluit van de raden van de gemeenten Rotterdam en Lansingerland om voor dit ontwerpbestemmingsplan geen milieueffectrapport (MER) op te stellen en de aanmeldingsnotitie m.e.r. beoordeling ter inzage. Op grond van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht geldt deze beoordeling als een voorbereidingsbesluit. Hierop is geen bezwaar of beroep mogelijk, tenzij aangetoond kan worden dat dit besluit los van het voor te bereiden besluit, een belanghebbende rechtstreeks in zijn belang treft. Tegen dit besluit kan dan bezwaar worden ingediend bij de gemeenteraad van Rotterdam.

Achtergrond

Het gebied in de Rotterdamse Schiebroekse Polder en de Berkelse Zuidpolder dankt de bijnaam ‘Vlinderstrik’ aan zijn bijzondere vorm. Van oudsher is het een cultuurlandschap van veenpolders en droogmakerijen. Tegenwoordig bestaat het grotendeels uit weilanden, afgewisseld met sloten. Het gebied wordt op verschillende plekken doorkruist door grootschalige infrastructuur van onder meer HSL, N471 en RandstadRail. Openheid geldt als een van de belangrijkste en meest waardevolle kenmerken van de Vlinderstrik.

Bedoeling is om in de Vlinderstrik een openbaar toegankelijk natuur- en recreatiegebied te ontwikkelen, waarin de waardevolle elementen van het huidige weidelandschap, met name de openheid, behouden blijven. Staat het noordelijk deel vooral in het teken van openheid en recreatie, het zuidelijk deel krijgt straks een meer natuurlijk karakter. Het algemene beeld van het gebied zal een combinatie laten zien van ruige open waterrijke delen, open weides en meer boomrijke plekken. Fietsers en wandelaars vinden er gemakkelijk hun weg naar andere groene gebieden in de omgeving. In haar nieuwe vorm biedt de Vlinderstrik bovendien ruimte aan een klein aantal recreatieve voorzieningen.

Begrenzing en relatie ontwerpbestemmingsplan gemeenten Rotterdam en Lansingerland

Het plangebied Vlinderstrik bestaat uit de Zuidpolder in de gemeente Lansingerland en de Schiebroekse Polder in de gemeente Rotterdam. De twee polders zijn ruimtelijk van elkaar gescheiden door RandstadRail en het Spoorhaven-gebied. Het plangebied van de Vlinderstrik wordt begrensd door de Rodenrijseweg aan de noordkant, de Wildersekade aan de oostkant, de reserveringszone voor de toekomstige A13/16 ten noorden van de Doenkade aan de zuidzijde. De Oude Bovendijk is de westgrens van het plangebied.

Het ontwerpbestemmingsplan wordt door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelijktijdig met het voornoemde plan van de gemeente Lansingerland, ter inzage gelegd. In de plantoelichting van het ontwerpbestemmingsplan is het eindverslag van de inspraakprocedure opgenomen.

Hoe komt u aan meer informatie?

Het ontwerpbestemmingsplan Vlinderstrik kunt u tijdens de terinzagelegging inzien op de volgende adressen:

  • Servicebalie van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek (Melanchtonweg 100, 3052 KV Rotterdam).

  • City Informatiecentrum Rotterdam (Coolsingel 197, 3012 AG Rotterdam, telefoon 0800-1545). Het CIC is geopend op maandag van 13.00 uur tot 16.30 uur en overige werkdagen van 9.00 uur tot 16.30 uur.

  • ServicePunt (SPiL) van de gemeente Lansingerland in Berkel en Rodenrijs, Raadhuislaan 1, maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur en woensdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

  • Online via www.wonen.rotterdam.nl, www.rotterdam.nl/pmr en www.kiezenvoorgroen.nl.

Voor vragen over de inhoud van het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met Ester de Bever, projectmanager van de gemeente Rotterdam, telefoon 010-4897306 of e.debever@pmb.rotterdam.nl.

Een exemplaar van het bestemmingsplan – in gedrukte versie of op cd-rom – kunt u tegen kostprijs opvragen bij het City Informatiecentrum Rotterdam.

Informatiebijeenkomst

Tijdens een informatiebijeenkomst op 24 november aan-staande wordt het project toegelicht en kunt u vragen stellen aan de aanwezige deskundigen.

24 november 2009

Cultureel Centrum ’t Manneke

Leeweg 33

Berkel en Rodenrijs

De bijeenkomst vindt plaats tussen 19.30 uur en 21.30 uur en begint met een plenaire presentatie waarin de belangrijkste elementen van het ontwerpbestemmingsplan worden toegelicht. Aansluitend zijn deskundigen aanwezig om mogelijke vragen van uw kant te beantwoorden. Vanaf 20.30 uur kunt u desgewenst ter plaatse een mondelinge zienswijze indienen. Hiertoe is een notulist aanwezig.

Waarom reageren?

Door gebruik te maken van de mogelijkheid om te reageren, kunt u laten weten wat u van dit ontwerpbestemmingsplan vindt, onderwerpen aan de orde stellen dan wel mogelijke oplossingen aandragen.

Wie kan reageren?

Gedurende bovengenoemde termijn kan eenieder op het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk dan wel mondeling gemotiveerde zienswijzen indienen bij de gemeenteraad.

Hoe kunt u reageren?

Schriftelijk reageren

U kunt uw zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan sturen naar:

Gemeenteraad van Rotterdam, door tussenkomst van de directeur dS+V, afdeling Ruimtelijke Ordening (Bureau Bestemmingsplannen)

Postbus 6699

3002 AR Rotterdam

Mondeling

U kunt uw zienswijze mondeling indienen tijdens de informatiebijeenkomst op 24 november 2009. Hiertoe is een notulist aanwezig.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Naar aanleiding van uw zienswijze wordt besloten over het al dan niet aanpassen van het ontwerpbestemmingsplan.

Rotterdam, 11 november 2009

Burgemeester en wethouders vernoemd,

namens dezen:

algemeen directeur dS+V,

H. Goedhart.

De ontwikkeling van 100 hectare natuur- en recreatiegebied in de Vlinderstrik maakt deel uit van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). PMR heeft tot doel de mainport Rotterdam te versterken en de leefbaarheid van de regio Rijnmond te vergroten. Met Maasvlakte 2 krijgt de economie van Rotterdam een belangrijke impuls. Tegelijkertijd kiezen rijk, provincie en gemeente voor groen. Gelijk met de aanleg van Maasvlakte 2 komt er 750 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied waaronder 100 hectare in de Vlinderstrik. Tussen Rhoon en de Oude Maas komt Landschapspark Buytenland, een 600 hectare groot natuur- en recreatiegebied dat straks via een wandel- en fietsbrug over de A15 goed bereikbaar zal zijn vanuit Rotterdam. In de Schiezone, het gebied tussen Rotterdam-Overschie en Midden-Delfland, wordt nog eens 50 hectare openbaar toegankelijk natuur- en recreatiegebied gerealiseerd.

Naar boven