Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 16 oktober 2009, nr. IVV/FB/2009/22870, tot goedkeuring van het premiepercentage voor de Arbeidsongeschiktheidskas per 1 januari 2010

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 37, eerste lid, Wet financiering sociale verzekeringen;

Besluit:

Goedkeuring te verlenen aan het Besluit uniforme premie Arbeidsongeschiktheidskas 2010 van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) van 1 september 2009, voor zover het betreft de vaststelling van het ongedifferentieerde premiepercentage op 0,07% ten behoeve van de Arbeidsongeschiktheidskas per 1 januari 2010, als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen.

Dit besluit zal met de toelichting en het besluit van het UWV van 1 september 2009 in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 16 oktober 2009

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner

TOELICHTING

Het UWV heeft op 1 september 2009 het uniforme premiepercentage voor de Arbeidsongeschiktheidskas (Aok) voor het jaar 2010 vastgesteld.

Als gevolg van de afschaffing van de premiedifferentiatie WAO, geregeld in het Besluit afschaffing Pemba WAO (Staatsblad 2006, 699) zijn alle publiek verzekerde werkgevers vanaf 2008 een uniforme premie voor de WAO verschuldigd.

Voor de volledigheid zij vermeld dat de WAO vanaf 2008 gefinancierd wordt uit de basispremie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en (voor publiek verzekerde werkgevers) de uniforme Aok-premie.

Het UWV heeft het uniforme percentage voor het jaar 2010 vastgesteld op 0,07%. Ik heb besloten dit percentage goed te keuren.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner

Besluit uniforme premie Arbeidsongeschiktheidskas 2010

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Gelet op artikel 37 van de Wet financiering sociale verzekeringen;

Besluit:

Artikel 1

De uniforme premie Arbeidsongeschiktheidskas op grond van artikel 37 lid 1 van de Wet financiering sociale verzekeringen over het jaar 2010 wordt vastgesteld op 0,07%.

Artikel 2

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit uniforme premie Arbeidsongeschiktheidskas 2010.

Artikel 3

Dit besluit treedt, onder voorbehoud van goedkeuring door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in werking met ingang van 1 januari 2010.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 1 september 2009

Voorzitter Raad van bestuur,

J.M. Linthorst.

TOELICHTING

Algemeen

Bij Koninklijk Besluit van 13 december 2006 (Stb. 2006, 699) is geregeld dat er met ingang van 1 januari 2008 geen gedifferentieerde premie voor de WAO meer zal zijn. Vanaf die datum geldt er een voor alle takken van bedrijf en beroep uniforme premie. Deze wordt door Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) vastgesteld. In het Besluit Wfsv zijn regels gesteld over de wijze waarop de uniforme premie wordt vastgesteld.

De uniforme premie is verschuldigd over het premieplichtige loon in het jaar 2010.

Uniforme premie

De uniforme premie is het percentage bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Wfsv, en artikel 2.5 van het Besluit Wfsv. Dit percentage is het totaalbedrag van de in 2010 verwachte lasten verminderd met de verwachte niet-premiebaten van de Arbeidsongeschiktheidskas, vermenigvuldigt met honderd, welke uitkomst wordt gedeeld door het totaalbedrag van het in het premiejaar verwachte premieplichtige loon én te betalen uitkeringen. Daarbij wordt gecorrigeerd voor de intering op het vermogen van de Arbeidsongeschiktheidskas.

Goedkeuring

Dit besluit behoeft op grond van artikel 37, eerste lid, van de Wfsv, op onderdelen de goedkeuring van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Inwerkingtreding

Het onderhavige besluit treedt, onder voorbehoud van ministeriële goedkeuring, in werking op 1 januari 2010.

Voorzitter Raad van bestuur,

J.M. Linthorst.

Naar boven